Strona 82 z 114 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 811 do 820 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Domyślnie

Tez czekam spokojnie na win7 w wersji 64-bit, do tego czasu licze na wiekszy wysyp modeli płyt i nizsze ceny na procesory. Do konca pazdziernika zloze go na bank a na razie obserwuje rynek.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BlackRoger Zobacz posta
    Niestety w znikomym stopniu wykorzystywane sa procesory kilkurdzeniowe w porównaniu do swoich starszych wersji.
    Na czym opierasz to twierdzenie? Ja mam 4 rdzeniowy procesor, 64 bitiowy system i 64 bitowy CS4.
    Na podglądzie podczas obróbki zdjęć wszystkie 4 rdzenie pracują, aż miło sie patrzy - w górnych granicach wykresu, widać, że sie nie oszczędzają .

swnw

Domyślnie

Musiałbys porównać bezpośrednio z procesorem np dwurdzeniowym szybkość rzeczywistą pracy a nie same wykresy. Nie twierdze że różnicy nie będzie na korzyść większej ilości rdzeni ale bardziej to zalezy od ilości pamięci podręcznej - testów przy grafice i systemach 64-bitowych jak na lekarstwo. Przy 32-bit różnice sa minimalne.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja od niecałego miesiąca działam na takim zestawie:

mobo: Asus P6T Delux V2
    procek: Intel iCore 7 920
    chłodzenie procka: Thermalright Ultra-120 eXtreme + wiatrak
    pamięć: Patriot DDR3 Viper Series 3x2 GB 1600MHz (8-8-8-24)
    grafika: Gainward GTX 285
    dyski: 2x Seagate 1 TB Barracuda 7200.12 + 2x Seagate 0.5 TB Barracuda 7200.11
    zasilacz: Corsair 850W
    obudowa: Xigmatek Midgard
    do tego 3x wiatrak 14-stka Zephyr + dwa były już w obudowie

I mogę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony z zakupu. Przede wszystkim, nawet jak obciążę komputer dość poważnie (wywoływanie RAWów, renderowaniem filmu czy grafiki 3D) mogę spokojnie pracować na komputerze, przeglądać WWW, oglądać filmy i nie czuć zamulenia komputera.

Dodatkowo jak korzystam z oprogramowania w pełni wykorzystującego 8 rdzeni (4 fizyczne + HT) to naprawdę widać różnicę w stosunku nawet do mocnego Quada z serii Core2. No ale nie jest to oprogramowanie do obróbki fotografii, więc nie wypowiem się pod tym kątem.

W moim odczuciu różnicę w stosunku do Core2 czuć bardzo wyraźnie, nawet przy zwykłym rozpakowywaniu plików, a zwłaszcza jeśli jednocześnie wywołuje się setkę RAWów, rozpakowuje pliki, zmniejsza inną partię obrazów i przegląda internet, tak jakby pracować na dwóch komputerach jednocześnie i nic się nie dławi.

W przyszłości planuję wymianę na 6 rdzeniowy procesor z serii iCore (będą kompatybilne z obecnymi płytami) i dołożyć ramu, czyli na najbliższe 3 - 4 lata powinienem mieć spokój.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BlackRoger Zobacz posta
    Musiałbys porównać bezpośrednio z procesorem np dwurdzeniowym szybkość rzeczywistą pracy a nie same wykresy. Nie twierdze że różnicy nie będzie na korzyść większej ilości rdzeni ale bardziej to zalezy od ilości pamięci podręcznej - testów przy grafice i systemach 64-bitowych jak na lekarstwo. Przy 32-bit różnice sa minimalne.
    Taki zawziety nie jestem. Chodziło mi o to "znikome". W porównaniu z moim poprzednim komputerem XP 32 bit, procesor jednordzeniowy, 3.3 mega (tyle widział) pamieci i CS3 różnica jest ogromna. Teraz mam 4 mega, cztery rdzenie podkręcone do 3.2, CS4 - wszystko 4 i 64 bitowa Vistę. Tam coś tak prostego jak "resizing" 30 zdjęć trwało minuty teraz trwa sekundy.

swnw

Początki nałogu

Domyślnie

No dobra, ale co z tymi Xeonami? W sumie koszt to dodatkowy procesor, bo płyty dwuprocesorowe są w podobnych cenach jak droższe płyty jednoprocesorowe. Mam na myśli płytę Asusa Z8NA-D6, która ma wygodny format ATX i można ją zasilać z normalnego zasilacza ATX. I dwa procesory np. Xeon 5520 4c/2,26GHz/8MB Cache.Czy to nie będzie najbardziej przyszłościowe rozwiązanie jeśli chodzi o prędkość, wydajność i modernizacje?

Btw ktoś z Was może używa podobnej konfiguracji?

I jeszcze jedno: jaka jest różnica między i7 920 a Xeon W3520? Wydają się takie same na papierze, poza faktem, że podobno ten drugi mniej się grzeje?
    Ostatnio edytowane przez Teo ; 24-09-2009 o 12:13

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teo Zobacz posta
    I jeszcze jedno: jaka jest różnica między i7 920 a Xeon W3520? Wydają się takie same na papierze, poza faktem, że podobno ten drugi mniej się grzeje?
    Witam,

W3520 obsługuje pamięci ECC. Innych różnic raczej nie ma, nawet cena jest taka sama wedle Intela. Pobór mocy obu procków jest ten sam i tak samo będą się grzały.

Jeśli chcesz szybkiego Xeona, to lepiej brać serię 5500.

Początki nałogu

Domyślnie

Hmm, to co będzie wydajniejsze: 1. Asus P6T WS Professional + Core i7 lub Xeon W3520 + 12 GB RAM czy 2. Asus Z8NA-D6 + 2 x Xeon 5506/2.13 GHz + 12 GB RAM ? System Win7 64bit.

Dopiero zaczyna Awatar brute
    Miasto
    czechowice-dz

Domyślnie

pytanie laika , czy taki komp bedzie dobry do obrobki zdjec w PS , nie bede gral w gry tylko i wylacznie zdjecia i net , oto link: http://allegro.pl/item777079414_athl...te_gf9400.html
    prosze o rade

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

średni, Intel by się przydał
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 82 z 114 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów