Strona 78 z 114 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 771 do 780 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Dopiero zaczyna Awatar sh4de

Domyślnie

Ja ci powiem jeszcze tak, przy obecnym rynku procesorów, to się można nieźle pogubić.

Napisałem Ci na co zwrócić uwagę i, że wybrany sprzęt jest dobry,
    owszem można więcej wycisnąć, natomiast jakiego procka

wziąć czy tego Phenoma od AMD czy tego od Intela, i który będzie szybszy przy obróbce np filmów HD to ciężko stwierdzić, bo ich nie posiadam,
    a po specyfikacji to trudno dojść, jeszcze zależy czy aplikacja do filmów HD wykorzysta np wszystkie 4 rdzenie.

na pewno ważny jest ten Cache procka,
    amd ma go zdecydowanie mniej, ale tu w grę wchodzi również ilość rdzeni, taktowanie, czy chociażby wykonanie w 45nm czy też 65nm. Te wszystkie czynniki wpływają na jego szybkość do konkretnego zadania.

Najlepiej jakbyś sobie znalazł na necie jakiś najnowszy test pod kątem obróbki np filmów czy przetwarzania grafiki, bo tylko to może być jakimś wskaźnikiem

Natomiast co Ci moge doradzić już do samego sprzętu:
    -jak chcesz mieć szybszą obróbkę filmów HD, to ustaw te dwa dyski w trybie RAID

- sprawdź czy ten Gigabyte Radeon HD 4850 ma sprzętowe wspomaganie przetwarzania filmów HD, bo to ważne, są karty które mają takie bajery i w mocny sposób odciążają procesor, co rzecz jasna przenosi się na wydajność.
    450d | 10-22mm | 55-250mm

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sh4de Zobacz posta
    no i proponowałbym używać systemu XP, gdyż ten mułek Vista zżera mnóstwo zasobów, między innym ramu.
    Sam jesteś to co powiedziałeś...
    Człowiek podaje że chce kupić 8GB RAM-u, a Ty mu proponujesz XP.
    Czy wiesz jaką porażką (w kontekście supportu, driverów itd.) jest 64-bitowa wersja XP?
    BTW: Moja Vista x64 zużywa ok. 500MB, nie wiem czy to takie "mnóstwo", biorąc pod uwagę że XP też zużywa zasoby komputera.
    (a najlepiej by było gdybyś przestał powtarzać plotki)
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hubert01
    1. Kingston 4GB 1066MHz DDR3 ECC Reg w/Parity CL7 DIMM Rank
    2 sztuki
    2. Intel Core 2 Q9550 Quad Core, 2.83GHz, 1333FSB, 12MB cache, LGA775, 45nm, BOX
    3. GIGABYTE GA-EX58-UD3R, X58+ICH10R, Triple DDR3-1333, SATA2, RAID,GBLAN,FW,CF,ATX
    Tu jest jakieś zamieszanie... ta płyta jest pod Core i7, Q9550 w nią nie wejdzie. Idealnie: zmień procesor na któregoś tańszego i7 (920?) i 6 lub 12GB pamięci. Ewentualnie zostań przy Core2 i zmień płytę - ale wtedy odpuść sobie DDR3, nie ma sensu przepłacać.

Cytat Zamieszczone przez Hubert01
    6. Cooler Master ATX Real Power Pro 520W Modular
    Rozsądne minimum. Zastanów się przyszłościowo nad czymś większym. Procek, płyta, RAM, dyski... to wszystko się wymienia, a dobra obudowa+zasilacz posłuży latami.

Domyślnie

Sam jesteś to co powiedziałeś...
    po pierwsze to mnie człowieku, nie obrażaj, nie mówimy tu o supporcie, a o wydajności, Vista ma mnóstwo nie potrzebnych bajerów,

oczywiscie przy takiej ilości ramu to vista będzie i tak śmigać, nie doczytałem że to mają być dwie kości,

i nie powtarzam , tylko xp jest lżejszy niż ta cała vista, może na superkomputerach aż tak tego nie czuć

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

... nie mówimy tu o supporcie, a o wydajności, Vista ma mnóstwo nie potrzebnych bajerów,
    ... xp jest lżejszy niż ta cała vista, może na superkomputerach aż tak tego nie czuć
    W domu używam viste64 na E8200@2.66 4GB RAMu, nie przypuszczam by to był superkomputer. Wcale nie tęsknię do XP (również używam). Wydajność jest naprawdę zadowalająca, no i co najważniejsze: absolutnie zero problemów z czymkolwiek - support też jest ważny.
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Toffic Zobacz posta
    Wydajność jest naprawdę zadowalająca, no i co najważniejsze: absolutnie zero problemów z czymkolwiek
    nie przeczę, ale osobiście ze znajomym robiłem testy oby dwóch systemów
    na benchmarkach i vista zawsze wypadała gorzej, dlatego nie przepadam za nią.

A kolega Hubert01, niech zainstaluje co uważa, w końcu i tak na nowym sprzęcie to będzie śmigało.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

nie przeczę, ale osobiście ze znajomym robiłem testy oby dwóch systemów
    na benchmarkach i vista zawsze wypadała gorzej, dlatego nie przepadam za nią.
    A cegły, płot i linijki już też fotografowałeś?
    To taka analogia do "robienia testów na benchmarkach"...
    Tak jak pisałem - przestań "mierzyć i testować", a zacznij może po prostu używać.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Tak jak pisałem - przestań "mierzyć i testować", a zacznij może po prostu używać.
    robić będę co mi się podoba bo to wolny kraj i fanboyem visty też nie zostanę.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

robić będę co mi się podoba bo to wolny kraj i fanboyem visty też nie zostanę.
    To zostań fanboyem Windows 7 .

Domyślnie

O TAK! Najsensowniejszy windows w tej chwili... polecam chociażby RC z oficjalnego , a później zakup wersji finalnej 22 października... już są preordery :-D
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Strona 78 z 114 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów