Wie ktoś może czy kara graficzna Matrox Millenium P650 DualHead 64MB będzie pracowała z Vistą 64bit oraz Wind 7 ? Mam ją do obróbki zdjęć z XP Pro PL.
Wie ktoś może czy kara graficzna Matrox Millenium P650 DualHead 64MB będzie pracowała z Vistą 64bit oraz Wind 7 ? Mam ją do obróbki zdjęć z XP Pro PL.
Ostatnio edytowane przez renes ; 25-05-2009 o 18:13
Dzięki. Rzeczywiście są do tego Matroxa:
http://www.matrox.com/graphics/en/su...wnload/?id=303
Karta w "starym" komputerze więc zostaje, co mnie cieszy bo ja lubię.
Ja nie moglem znalezc sterownika do karty dzwiekowej, na stronie producenta nie odnalazlem w ogole ani visty ani 7, juz bylem podlamany ale pobralem do xp i zainstalowalo sie pod 7 bez wiekszych problemow. W sumie tylko plulo sie ze karta obsluguje dzwiek 3d ble ble ble, ale i tak sie zainstalowala i dzialaTakze czasami warto probowac
![]()
Jeszcze w sprawie klawiatury. Czy bezprzewodowa klawiatura sprzed 4 lat będzie współpracowała z Vistą 64bit?
Jeśli nie, to co myślicie o Microsoft Wireless Laser Desktop 6000 v3 ? Używa ktoś może?
W drugim komputerze mam Logitecha 1500 Laser Cordless, raczej słaby i ciężka mysz, akumulatory padły (także te wymienione) dość szybko, dlatego Logitecha raczej już nie wezmę.
Tak samo jak z Matroxem - wchodzisz na stronę producenta i patrzysz czy są sterowniki do Visty 64bit.
Z Matroxem zrobiłem to za Ciebie, tym razem spróbuj sprawdzić sam...
Ogólnie tego typu pytania "czy to będzie u mnie działać" zadane na forum (tym bardziej forum niekomputerowym) sa troszkę bez sensu. Jeden Ci napisze "u mnie nie działa" (bo nie znalazł sterowników/bo nie umie obsługiwać/bo jest niezbyt biegły w komputerach/bo ma pecha) drugi napisze "a u mnie działa" (bo w parę sekund znalazł właściwe sterowniki) i co to za odpowiedź?
Pewną odpowiedź może dać Ci tylko producent danego sprzętu.
Odpowiedzi nie od producenta to gdybanie/wróżenie/próbowanie/nadzieja/kombinowanie.
Vitez, tak czy inaczej dzięki.
Witam.
Możecie rzucić okiem na ten zestaw? Nie jestem za bardzo oblatany w tym temacie, Z góry dzieki. Max cena to 4k.
1. Kingston 4GB 1066MHz DDR3 ECC Reg w/Parity CL7 DIMM Rank
2 sztuki
2. Intel Core 2 Q9550 Quad Core, 2.83GHz, 1333FSB, 12MB cache, LGA775, 45nm, BOX
3. GIGABYTE GA-EX58-UD3R, X58+ICH10R, Triple DDR3-1333, SATA2, RAID,GBLAN,FW,CF,ATX
4. Gigabyte Radeon HD 4850 1GB (256 bit) DDR3, HDMI/2xDualDVI, CF, HDCP, box
5. Dysk WD Caviar Green Power, 7500AADS, 750 GB, Serial ATA/300, 7200 RPM, 32MB c.
2 sztuki
6. Cooler Master ATX Real Power Pro 520W Modular
7.LG SuperMulti DVD+/-R 20x, DVD+RW 10x, SecurDisc, Lightscribe, bulk (k.czarny)
8. Cooler Master obudowa komputerowa Dominator 690 czarna ( bez )
Komp ma być do obróbki zdjęć, jak i w HD.
Doradzano mi procek Intela, że niby bardziej wydajny niż inne w tej cenie. Ale czy aby na pewno?
Możecie mi także polecić jakaś przede wszystkim do druku na płytach? do 400zł (Canon PIXMA iP4600?)
Ostatnio edytowane przez Hubert01 ; 24-07-2009 o 22:36
5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII
Ja powiem tak, jest niezły, za to cenę jakiego kompa byś nie to do obróbki grafiki będzie bardzo dobry
ważną rzeczą dla programów graficznych są Procesor, RAM, HDD
oczywiście mowa o programach nie tworzących grafiki 3d.
Zwróć uwagę na Cache , w tym masz 12MB więc jest okej.
zerknij również na ten test
http://benchit.pl///32
co do procka, najlepiej korzystać z programów, wykorzystujących wiele rdzeni
no i proponowałbym używać systemu XP, gdyż ten mułek Vista zżera mnóstwo zasobów, między innym ramu.
Ostatnio edytowane przez sh4de ; 24-07-2009 o 23:17
450d | 10-22mm | 55-250mm
do grafiki + montażu HD
W tym zestawieniu nie ma najnowszego Phenom X4 Quad-Core 3.2.
A może 3,0 wystarczy? Czy odczuje różnice przy obróbce w PSie czy renderingu materiału filmowego HD?
Bo cenowo ten komp ledwo co mieści się w 4k. Niestety nie mogę przekroczyć tej kwoty. Nawet kosztem spadku wydajności.
Ostatnio edytowane przez Hubert01 ; 24-07-2009 o 23:09
5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII