Również uważam, że Vista to dobry system, a wiele narzekań to efekt medialnej krytyki, na zasadzie dobrze jest krytykować Microsoft, bo to monopolista. Na początku system wymagał kilku poprawek, jak każdy.

Mam porównanie, wcześniej miałem XP, teraz komputer żony ma XP i mój laptop też. Na swoim komputerze mam Vistę i na XP bym się nie zamienił z powrotem.

Ale oczywiście nie ma co pchać Visty do każdego komputera. Na bardziej leciwych sprzętach XP będzie działał zdecydowanie lepiej.

Warto jednak pamiętać, że duże wymagania Visty nie przekładają się na spowolnienie obsługiwanych przez nią programów. Statystycznie rzecz biorąc programy działają podobnie na obu systemach (niektóre wolniej, niektóre szybciej niż w poprzednim systemie). Więc jeżeli komputer zapewnia komfortową pracę pod system, to programy z XP też będą śmigać. Jedyną różnica jest większe zapotrzebowanie, na bardzo tani od jakiegoś czasu RAM.

Ale spójrzmy na komputery jakie mamy do pracy pod PS-em, nie raz 4 rdzenie, 4 lub 6 a nawet 8 GB ramu i jak to się ma no wymagań samego systemu?

A jak ktoś ma słabszy sprzęt i wykorzystuje go głównie do prac biurowo-multimedialnych, to śmiało mogę mu polecić jakąś przyjazną dystrybucje Linuksa. Za darmo, bezpiecznie i wcale nie gorzej.

Jednym słowem, wszystko według potrzeb, warto mieć wybór oraz bez potrzeby nie uprzedzać się do nowych/innych rozwiązań.