A do czego w fotografii jest potrzebna karta graficzna oprócz wyświetlania obrazu?
Mi się wydaje że jaką kartę nie weźmiesz to będziesz zadowolony, bo stawiasz na procesor i obliczenia w programach do obróbki.
A do czego w fotografii jest potrzebna karta graficzna oprócz wyświetlania obrazu?
Mi się wydaje że jaką kartę nie weźmiesz to będziesz zadowolony, bo stawiasz na procesor i obliczenia w programach do obróbki.
Do przełomów dochodzi rzadko, dlatego mówimy na nie przełom.
Seria 8800 to były chyba najbardziej udane karty Nvidii w historii. Posiadałem pierwszą 8800 GTS 640 MB przez ponad dwa lata i wszystko śmigało. Teraz przesiadłem się na GTX 285 również jest bardzo zadowolony. Jest to bardziej ewolucja układu, ale to naturalne, aż do następnego przełomu, który nie wiadomo kiedy nastąpi.
Osobiście bardzo chwalę sobie karty Nvidii od czasu serii 8800. Oczywiście mieszają marketingiem, ale która firma tego nie robi, każdy chce zarobić. Grunt, że karty solidne i sterowniki dobre, również pod inne systemy.
to o tych 3 kanałach pamięci zapomnij, aż tak się w cenach nie orientuje
moim zdaniem RAID dla fotografów nie jest zbyt przydatny
on pomaga tylko w przypadku fizycznego uszkodzenia dysku, a nie przypadkowym usunięciu zdjęć albo kradzieży w domu
Zależy który - tutaj mogło chodzić o RAID0 który na szybkość jakby nie patrzeć wpływa, tylko backup do niego jest niezbędny...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dopiero co poskładałem właśnie kompa na i5/P7P55D do tego włożyłem 9600GT i pod Win7/64 chodzi jak burza...
Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 28-10-2009 o 07:34 Powód: Automerged Doublepost
Dziś w innym sklepie przedstawiono mi poniższą oferte:
- MS Windows 7 Home Prem 32-bit Polish 1pk DVD OEM
- ASUS P5QL PRO Intel P43 Socket 775
- PROCESOR CORE 2 DUO E7500 2.93GHz LGA775 BOX
- OBUDOWA I-BOX PRESTIGE 6232L-A2 BEZ ZASIL. PRESCOT
- OCZ DDR2 4096MB 800MHZ 2X2048MB REAPER HPC
- ZASILACZ CHIEFTEC (GPS-550AB-A) 550W
- DVD-REC LG GH22NS50 SATA OEM CZARNY
- GIGABYTE GeForce 9500GT 1024MB DDR3/128bit DVI/HDMI PCI-E (650/1600)
- HDD SAMSUNG 250GB HD252HJ 7200 SATAII 16MB ASAP
- HDD SAMSUNG 250GB HD252HJ 7200 SATAII 16MB ASAP
Z mojego doświadczenia nie polecam PSU Chiefteca. Mój po roku nie trzymał dokładnie napięć co czasami owocowało zwisem/rebootem. Zainwestowałem w Tagana.
Mam GF 7900GT i w Win7 oraz Ubuntu/Kubuntu efekty śmigają. Wiedźmin też pogania dobrze![]()
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
czyli z grafika szalec nie trzeba, dzieki za odpowiedz
Krzychu, jak ci chodzi konwersja rawow na tym i5? Ile sekund mniejwiecej?
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
A jakie zdanie macie na temat postawienia systemu, na dysku SSD . Przed przesiadką na 7, korci mnie zakup dysku SSD ( pojemność 120-128 ) i umieszczeniu na nim systemu i programów, przed zakupem chętnie bym posłuchał opini uzytkowników na temat takiego rozwiązania.
Piotr Talarczyk
1ds III 1d
Fajnie to działa, z tym że ja kupiłem na próbę ekonomicznie 64GB. Do pełnej gotowości system potrzebuje teraz może 8-10 sek. (W7 64bit), nic się nie kręci i nie szumi.
SSD nie lubią ponoć zapisywania małych bloków i w tej generacji muszą nadpisywać jakiś większy kawałek za każdym razem, więc wywaliłem wszystkie tempy, robocze, Program Files itd. na osobny dysk.
papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II