który windows obsługuje 256 GB ramu??
który windows obsługuje 256 GB ramu??
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 20-03-2009 o 14:30
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
perliczka - napisałaś , że sama chcesz złożyć sobie PC-ta , domniemam , że robisz to nie pierwszy raz, a więc sprawy techniczne nie są Tobie obce. Polecam w skrócie i konkretniepłytę główną Intela ( nie na intelu tylko Intela, są tanie stabilne i całkowicie niezwaodne ) , procesor tak mocny na ile cię stać , z zastrzeżeniem , że na wydajność bardziej wpłyną 2 szybciej taktowane rdzenie niż 4 ale wolniej ( ja niestety jestem "ofiarą" tego drugiego rozwiązania ). Co do RAM-u ilość , w drugiej kolejności jakość, zresztą w przypadku płyt intela musisz i tak szukać standardowych modułów , zasilanych standardowym napięciem.
Jesli zostanie Ci trochę wolnej gotówki, dysk systemowy niech będzie dyskiem SSD ( zdziwisz się jak szybko system może wstawać ).
Reszta kwestią gustu![]()
Piotr Talarczyk
1ds III 1d
Dyski SSD obecnie nie wchodzą do gry z uwagi na ich koszt, a na prędkości startu systemu mi tak nie zależy
Niestety nie składam na codzień komputerów etc, na stronie drugiej przytoczyłam kilka linków do płyt głównych i procesorów o których gdzieś tam wyczytałam sobie...ciekawa jestem jakie macie zdanie o tego typu rozwiązaniu.
Osobiście mam przekonanie do płyt Gigabyta ponieważ do tej pory w domu pracuje na kompie który ma taką płytę i procek AMD, w pracy wykorzystuje PC na Asusie też z Amd, więc są to dlamnie dwie najważniejsze marki które biorę pod uwagę.
Wybrałam wśród aukcji płyty i procesor chyba z najnowszej technologii produkcyjnej, co powinno sprzyjać także na przyszłość.
Ciekawi mnie czy dobry początek wybierając naprzykład :
procesorAMD PHENOM X3 8650 AM2+
płyta głównaASUS M2 CROSSHAIR AM2+ SLI 8 lub
Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P AM3 DDR3 790FX (tylko czy ruszy na niej AM2)
Będzie dobrym zestawem wyjściowym?
Do tego:
pamięć PATRIOT VIPER 2 X 2GB 1600 MHZ DDR3 PC3-12800
grafika ASUS HD3650 512MB DDR2 725/1000 PASIV
dysk twardy SEAGATE 500GB, 32MB Barracuda 7200.11
Tak sobie poskładałam a nawet nie jestem pewna czy to będzie ze sobą grało![]()
ale ta płyta Asusa to chyba jest na pamięci DDR2 a nie DDR3? Nie upchniesz. Co do rozwiązań opartych na AMD to nie będę zabierał głosu, bo ja do Intela jestem przywiązany. Ale nie chcę dywagować o wyższości jednej firmy nad inną. Nie ma to sensu.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Ostatnio rozmawiałem z kolegą, który składa komputery w sklepie. Skłądają tylko na Intelach. Nie wiem czy się im bardziej opłaca - ale jeszcze nie mięli żadnego problemu. Ja powiem szczerze, że za dwa tys. zł można spokojnie złożyć już coś dobrego. Głównym kryterium dla mnie byłby procesor, płyta i RAM. A dysk wg mnie to 1TB chyba wystarczy... przecież to i tak jest w cholere miejsca.
Moje zdjęcia na forum
7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
http://jaceklosko.blogspot.com/
Co do płyt głównych miałem bardzo podobne zdanie do perliczki dopóki nie złożyłem PC-ta na płycie Intela i wniosek mam jeden ( naturalnie subiektywny w 100 % ) - o ile nie zależy nabywcy na przetaktowaniu, to mimo niskej ceny INTEL bije tak A.. jak i G... na głowę ( no tyle że nie jest tak ładnie pokolorowany ).
Piotr Talarczyk
1ds III 1d
To zalezy.
W robocie mam mirror strip'ow. W domu tylko laptopy sie zostaly.
Teraz masz kilka "wyjsc" ja skupie sie na 2.
a) scenariusz 1 - masz kompa i trzymasz na nim wszystko
b) masz kompa - robisz na nim obrobke - trzymasz tylko te dane, ktore sa Ci do tego potrzebne, reszta siedzi poza komputerem (USB/Fire Wire HDD)
A)
Jesli chcesz miec wszystko na HDD to mirror wskazany (z mojego punktu widzenia [prywatni - tylko z mojego]) - jesli nie chcesz sie pchac w mirroring to polecalbym
- c:\ system i programy oraz "roboczy" dyk - jak najszybszy (kiedys krolowaly WD Raptor'y jako najszybsze) - bedzie sie komfortowo obrabialo
- d:\ dane - tam sobie mozesz trzymac zdjecia
- jakis dysk na kopie - zewnetrzny usb/fw
Pamietaj ze zdjeica (rawy) zajmuja troche, jesli dojsc ma do tego Video - bedzie jszcze wiecej - pomysl o 2 moze dyskach na dane (czyli w sumie 3)
B)
Jesli na kompie bedzie tylko obrobka to ja bym "pchal" sie w raid 0 - naprawde "czuc" roznice - wszystko jest "szybsze".
Ta konfiguracja jest stworzona do tego ze
- zrzucasz zdjecia na kompa - robisz kopie "surowego materialu" na dysk zewnetrzny
- obroabiasz co CI sie podoba i jak Ci sie podoba
- kopiujesz gdzies efekyu (stronka www, album, DVD jelsli filmy) - wynikowy material kopiujesz na zewnetrzny dysk i masz i surowy material przed obrobka jak i wynikowy (polecam minimum 2 dyski - w razie padniecia 1 jest kopia na 2)
W tym scenariuszu nie musisz miec straszniw eilkich pojemnosci. Ma byc szybko.
Przede wszystkim "pchalbym sie" w jak najwiecej RAMu jak to mozliwe i oczywisci x64 (przyszlosc)
Teraz powiem jak w domu mam rozwiazany backup.
Mam 2 NASy (dyski sieciowe), dysk zewnetrzny oraz ostatnio "wpadl mi" DELL RD1000. Dyski sieciowe nazwalem zbiornik1 oraz zbiornik2 (jakos trzeba bylo je nazwac a ta nazwa mi sie podobala).
Przychodze z focenia do domu, kopiuje dane na laptopa (mam juz tylko w domu) - z laptopa kopiuje dane na \\zbiornik1 oraz \\zbiornik2. Importuje zdjecia do Lightrooma robie selekcje (wywalam co nie potrzeba). Przebrane zdjecia kopiuje na zewnetrzny dysk oraz na kasetke RD 1000 (jest to USB urzadzenie na "kasetki". Kazda kasetka jest to 2.5" dysk SATA w obudowie przypominajacej DLT (tasiemke). Ogolnie urzadzenie prypomina zewe naped tasmowy tylko ma w srodku dyski. Widzialny jest jako zewnetrzyn HDD. Kopiuj/wklej i po klopocie.
Rak to u mnie wyglada.
Ostatnio jednak zastanawiam sie na jakims backupem online - prztmac wszystko w domu ale i poza domem tes (mam 1 kasetke z dyskiem i kopia zdjec w robocie). Mysle o "carbonite" www.carbonite.com za 50$/rok - nielimitowana przestrzen - nie mozna niczym tego przebic.
Ok rozumiem że więcej tu znajdę ludzi ktorzy obcują z Intelem niż z AMD
Więc udajmy się do stajni tego pierwszego czyli Intela.
Znalazłam / wyszukałam takie cuda:
procesor
Super Core 2 Duo E8400, 3GHz, E0 lub
CORE 2 DUO E8600 3.33GHz 6MB 1333MHz
INTEL C2D E7400 45nm FSB 1066 3MB
płyta główna
ASUS P5Q IP45 1600MHz OC! DDR2 S775
GIGABYTE EP43-DS3LR 1200 DDR2 OC RAID
Hm........
Jako desktopy to sie nie wypowiem - mam tylko doczynieniea z INTELami (w robocie i w domu).
Jesli chodzi o servery to niestety ale Opteron bije Xeony w kwestii wydajnosci (na SOLARISie ok 20-25% na Windowsie x64 ok 10-15% - oczywiscie mowiemy o innej klasie sprzetu WIN/UNIX).
Tak wiec ja nie przekreslalbym AMD. Polecilbym jedna INTELa - ze wzgledu na "bardziej monopilistyczna" pozycje na rynku i jednak wsparcie programistow stawia raczej na Intela. Nie jest tak zle. Obojetnie co nie wybierzesz za rok albo 2 to bedzie przestarzale. Tak wiec wykrwawic sie nie ma co. Kup w miare dobry procek (i tak bedzie spelnial swoje zadanie) szybki dysk i RAMU ile wlezie (z nacisckiem na Vista x64). Bardziej bedzie Ci RAMu brakowalo. Bedziesz miala slabszy procek to co , poczkeasz pare sekund.minut dluzej jak zapodasz jakis "batch job", nattomiast pamieci nie naskrobiesz.