Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Jeżeli nie chcesz sam to w większości sklepów to zrobi.
    Ja podobnie. Wiem czego chcę, czytam opinie, dobieram komponenty i od wielu lat na własnoręcznych "składakach" jadę. Tylko mam takie skrzywienie że preferuję komponenty z wyższej i najwyższej półki a nie byle taniej - by nie mieć problemów ze stabilnością.
    Jak ktoś chce by mu złożyć znośny zestaw to mogę pomóc , ale wiem że jest paru lepszych, bo na co dzień składających/naprawiających komputery fachowców z Warszawy i nie tylko.

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Pierwsze i najwazniejsze to bardzo dobry zasilacz.
    Jak zrodlo prady bedziesz mial stabilne i OK, to cala reszta sprzetu jest sprawa drugorzedna, dobierz w zaleznosci od mozliwosci finansowych i tego do czego dany komputer ma byc uzywany.

W zadnym wypadku nie oszczedzaj na zasilaczu, bo wbrew pozorom to wlasnie przez kiepskie zasilacze z komputerami dzieje sie najwiecej jaj, a potem ludzie narzekaja ze ta plyta jest OK a ta FE, co jest kompletna bzdura w wiekszosci przypadkow.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Domyślnie

Trzeba zaznaczyć, że nie każdy poradzi sobie ze składaniem komputera w domu.
    Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    JTylko mam takie skrzywienie że preferuję komponenty z wyższej i najwyższej półki a nie byle taniej - by nie mieć problemów ze stabilnością.
    Stabilność sprzętu nie zawsze idzie w parze z komponentami z wyższej półki. Można złożyć tani zestaw, który będzie stabilny, lecz nie tak wydajny jak na "bardziej" markowych komponentach.
    Dobrą alternatywą są zestawy zbudowane przez Della - uważam że składa dobre jednostki, więc o innych producentach nie wspominam.
    I poza stabilnością , poziom hałasu jest na bardzo przyzwoitym poziomie.
    .

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Memoriz Zobacz posta
    Trzeba zaznaczyć, że nie każdy poradzi sobie ze składaniem komputera w domu.
    Z poskładaniem pół biedy. Gorzej z tzw "stabilnością". W warunkach domowych, jak zresztą podobnie w 99,999% składakowni pecetów, nie ma żadnej możliwości oceny jakościowej użytych komponentów. Komputery "stabilne" lub nie, są wynikiem przypadku. Najczęściej metodą prób i błędów selekcjonuje się na te, które działają, lub się ze sobą "gryzą".

Niestety jakość ma związek z "półką", a ta z kolei z ceną.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

BeQuiet jest ok mam 2
    Antec mi padł jakiś czas temu
    Kupując na 8 lat to proponuję wyższa półkę elementów
    Od kiedy składam sam sobie komputery (jakies 10lat) Nie pamiętam problemów ze stabilnością. Moje preferencje to wyższa półka i intel

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Memoriz Zobacz posta
    Stabilność sprzętu nie zawsze idzie w parze z komponentami z wyższej półki. Można złożyć tani zestaw, który będzie stabilny, lecz nie tak wydajny jak na "bardziej" markowych komponentach.
    I ja bardzo uogólniałem i Ty bardzo uogólniasz.
    A przecież wiesz o co chodzi. Sprzęt droższy nie _zapewnia_ stabilności ale znacząco zwiększa szansę na stabilność.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    znacząco zwiększa szansę na stabilność.
    W większości wypadków to nie tyle szansa, co klasyfikacja zerojedynkowa. Zdarza się nader często, że parametry czasowe sygnałów na złączach modułów funkcjonalnych, wołają o pomstę do nieba, a jakieś-tam, działanie całości jest zapewnione dzięki potężnym tolerancjom, zupełnie nie akceptowalnym w sprzęcie z normalnej półki. Proponuję ciekawskim, bo składaczy nie posądzam, o posiadanie aparatury do rejestracji przebiegów ani monitora do pracy krokowej, wsadzić jakiś "renomowany" moduł pamięci typu GoodRam, Ocz czy inne badziewie do oryginalnej intelowskiej platformy. 60% modułów w ogóle nie zadziała.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uprawnienia umieszczania postów