Strona 54 z 114 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dołączę się do pytania i dodam swoje: gdzie w Warszawie można kupić komputer stacjonarny - MARKOWY. Jakiś sklep, gdzie są komputery i można sobie wybrać i kupić.
    Czy tylko MM/Saturn i jakieś supermarkety?
    Chciałbym kupić działającą całość - NIE przez internet. Da się?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Dołączę się do pytania i dodam swoje: gdzie w Warszawie można kupić komputer stacjonarny - MARKOWY. Jakiś sklep, gdzie są komputery i można sobie wybrać i kupić.
    Czy tylko MM/Saturn i jakieś supermarkety?
    Chciałbym kupić działającą całość - NIE przez internet. Da się?
    Np www.znak.pl

Możesz wybrać na miejscu, ale radziłbym jednak wybrac najpierw teoretycznie (albo w salonie z konsultantem albo internetowo), sprowadzą i odbierasz osobiście.

Domyślnie

poco podkręcać taki sprzęt? chyba że dla czystej satysfakcji, żeby mieć np. równe 3ghz. Dla gier taktowanie pow 2ghz ma nikłe znaczenie, co innego przy renderingu czy innych bardziej zaawansowanych czynności.
    A jeśli chodzi o gry to uważam, iz lepiej kupić PS3, niedość że zaoszczędzic można $ to przez najbliższe pare lat inwestujemy tylko w gry. Pozatym jeszcze zyskujemy odtwarzacz br który uzupełni nasze kina domowe.
    Kupując kompa za 6tys wszyscy dobrze wiemy ile będize warty za 2 lata.
    Taka moja opinia. ps. pewnie zaraz się odezwią zwolennicy Xboxa i powiedzą że nie ma lepszej konsoli, ale to tylko oni sobie tak wmawiają;-)
    pozdro
    .

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Memoriz Zobacz posta
    poco podkręcać taki sprzęt? chyba że dla czystej satysfakcji, żeby mieć np. równe 3ghz. Dla gier taktowanie pow 2ghz ma nikłe znaczenie, co innego przy renderingu czy innych bardziej zaawansowanych czynności.
    A jeśli chodzi o gry to uważam, iz lepiej kupić PS3
    Wątek skierowany jest głównie dla tych co obrabiają fotki. A tu już podkręcanie trochę da. Czy to przy konwertowaniu RAWów czy przy niektórych filtrach.

Co do gier... konsole się nadają raczej tylko do arcadów.
    Strategie (o turówkach już zupełnie można pomarzyć) ? FPSy? (są, ale sterowanie kiepskie).

Dalej - jeśli ktoś potrzebuje sprzętu na którym jednocześnie da się grać, słuchać muzyki, oglądać filmy, korzystać z internetu, ściągać sobie sporo filmów, obrabiać zdjęcia (docelowo do TIFF 16bit a ProPhoto) - to jaki sprzęt byś polecił?

Domyślnie

Też musiałem zmienić a właściwie zakupić drugi komputer, bo tak jak wspomniał ktoś wcześniej na lapku to już prawdziwe wyzwanie dla Actimela było, nie mówiąc już o poprawnej polszczyźnie jak się wyłączył z przegrzania w czasie oczywiście bardzo ważnej pracy
    Dysponowałem małą kaską (ok 1700zł) więc napiszę co mi się udało w tej kwocie zakupić:

Gigabyte 52ml-s3
    Procek AMD X64 6000
    HD 500 GB 32 mb cache
    grafa Palit HD 3870
    8 gb RAM DC
    VISTA Ultimate 64 (trafiłem cenowo najlepiej z całego zestawu)
    Wiadomo nagrywarka DVD kalwirka itp.
    Dokupiłem monitor (osobna kaska)
    Komputer cóż śmiga szybkość zadowalająca, jak dla mnie ok, jedyny mały minusik to grzanie się chipsetu na MB ale dodatkowy wiatrak rozwiał sprawę.
    Czy sprzęt wart ceny, jak dla mnie tak guru komputerowym nie jestem ale wydaje mi się, że złożyłem sobie jakiś tam całkiem całkiem zestawik.
    pozdrawiam
    p.s teraz nawet nie zauważam jak mi się PS włącza
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oszczepnik Zobacz posta
    Dysponowałem małą kaską (ok 1700zł) więc napiszę co mi się udało w tej kwocie zakupić:

Gigabyte 52ml-s3
    Procek AMD X64 6000
    HD 500 GB 32 mb cache
    grafa Palit HD 3870
    8 gb RAM DC
    VISTA Ultimate 64 (trafiłem cenowo najlepiej z całego zestawu)
    Wiadomo nagrywarka DVD kalwirka itp.
    Da się lepiej kupić za te pieniądze.

Ale sam hardware, nadający się do dalszej rozbudowy:

Esc.pl:
    Intel Pentium Dual Core E5200 2.50 GHz BOX (LGA775, 64bit) = 330zł
    MSI P35 NEO-F /intel P35/ = 269zł
    Seagate Barracuda 500GB 32MB cache = 225zł
    DVD Pioneer= 100zł
    Obudowa = ok 100zł (np Tacens Prior)
    Asus Silent Radeon 3450 512MB DDR2 64bit = 135zł

zasilacz Seasonic SS-400ET = 149zł (gral.pl)
    GEIL 4GB (2x2GB) DUAL ULTRA PC800 CL4 = 213zł (allegro - maciejbielecki)

No i jakaś klawiatura i mycha.

Do tego należy doliczyć OS, patrząc na njusy o Windows7 to na razie wystarczy Vista 32bit SP1 Home Premium (ok 360zł) by się później na 64bit Windows7 przesiąść zwiększając RAM do 8GB.

Do tego zestaw ten świetnie się nadaje do ewentualnego podkręcenia (zasilacz i płya i procek i ram), tylko trzeba by zmienić chłodzenie na procku z boxowego na jakiegoś Pentagrama (ludzie Karakorum polecają).

Domyślnie

no pewnie tak
    Ja nie planuje rozbudowy dalszej kompa, przynajmniej jak narazie. Wiem,że człowiek jakby się uparł to znalazł by coś innego może lepszego ale wiesz jak to jest czasami się nie chce. Są kompy , które wyrywają swoimi osiągami, ale mój zestwik da rade przez jakiś czas na pewno. Może za jakiś czas przyjdzie moment zmiany, oby jak najpóźniej
    p.s teraz to tylko inwestować w dobry monitor
    pozdro
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Domyślnie

tez czeka mnie zakup kompa. sprawdze jak sie cenowo ma zestaw w moich okolicach, zaproponowany przez Viteza. choc nie ukrywam ze chcialbym sie zmiescic w 1500 zl.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luft Zobacz posta
    tez czeka mnie zakup kompa. sprawdze jak sie cenowo ma zestaw w moich okolicach, zaproponowany przez Viteza. choc nie ukrywam ze chcialbym sie zmiescic w 1500 zl.
    Jest takie przysłowie - oszczędny kupuje dwa razy.
    Ten zestaw już jest mocno przycięty. Przycięcie o kolejne 300-400zł np na procku,ramie czy płycie głównej oznacza kupno komputera o generację starszego/gorszego (Jakiś celeron czy nienajnowszy Athlon i jakieś słabe 667MHz ramy DDR2).

Coś już napisał

Domyślnie

Co do Visty - nie ma sensu póki jest XP na rynku. Wsparcie zapewnione do bodajże 2014, system dopracowany na max. Vista to tylko próbka tego, co będzie w Win7. Ja zostaję przy XP zarówno jak i moi profesorzy (informatyka) i innym polecam to samo. Kiedy 7 będzie na rynku ok 2 lat, będzie można ze spokojem przenieść się na niego. Dodatkowo przypominam / informuję że istnieje coś takiego jak downgrade i Vistę można zamienić na XP (oryginalną OEM do komputera dodaną, bo BOX jeśli ktoś ma nie ma sensu..) wymagana jest tylko oryginalna płyta od XP, można iść do jakiegoś serwisu i na pewno mają. Edit: chyba że ktoś chce mieć więcej RAM obsłużone oraz rdzenie 4, wtedy Vista. Chociaż bardzo niewiele programów poza systemem wspiera 4 rdzenie. Wiem tylko o jednym poza samą Vistą - Microsoft Flight Simulator X. Chyba że Win XP 64 bit.. ale to już więcej niepotrzebnego zachodu.
    Ostatnio edytowane przez Johnus ; 31-01-2009 o 13:54

Strona 54 z 114 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów