Strona 53 z 114 PierwszyPierwszy ... 343515253545563103 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diabeł Zobacz posta
    Co do karty to gdzie ją można znaleźć w tej cenie?
    Na pewno nie w komputroniku a np na ceneo.pl

http://kdo.pl/product_info.php?products_id=27569

A przepraszam, to 8500GT, ale też lepsza niż zintegrowana .

8600GT to ok 160zł .

Przy firmie Gainward nie musisz się upierać a raczej tylko przy chłodzeniu pasywnym. 8500GT i 8600GT mają wersje pasywne. Natomiast nie widzę 8800GT chłodzonej pasywnie .

Co do płyty głównej to jest OK ale jak to mi wczoraj ojciec uświadomił - Asusy są dla osób lubiących kręcenie i dużo opcji (chciałem polecić mu i tobie Asus P5B SE - bardzo znana i lubiana i polecana płyta) a mniej przekombinowane podobno są np Gigabyte'y (nie wiem który model ma na oku). Ja od dawna używam Asusów i je lubię ale lubię też kręcić .

Co do obudowy to weź mniejszą, bez zasilacza a zasilacz jakiś naprawdę porządnej firmy a nie 'wbudowany' , np Be Quiet! Dark Power P7 PRO 450W (więcej mocy ci raczej nie trzeba).

Cytat Zamieszczone przez Sproqet Zobacz posta
    Używam tej karty w pracy do renderingu i przyznam że w porównaniu z 8800 GT jest żółwiem. Oczywiście przyznaje ze 8800 jest sporo droższa - to nie ulega wątpliwości.
    Kiedyś robiłem testy w 3dMark05 z zestawem Quad 6600 + 2GB ramu + Gigabyte 8600GT + płyta Asusa P5K...
    Mój zestaw dał wynik 18000 a quad 9000. Różnica jest dwukrotna.
    Wszystko kwestia potrzeb. To wszystko o czym piszesz raczej wykracza daleko poza potrzeby pytającego.
    Gdybym ja był pewien że w żadne nowsze gierki nie zamierzam grać to mając do wyboru kartę za 130zł a za 460zł... wybór byłby prosty .
    Nie chodzi o to by była jak najlepsza a nadal w rozsądnej cenie a by była lepsza od zintegrowanej a w jak najniższej cenie+zapewne cisza. Wszystko ma swoje priorytety...
    Ostatnio edytowane przez Vitez ; 14-08-2008 o 16:36 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar compur

Domyślnie

Witam,
    to mój pierwszy post, więc pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!
    Przeczytałem sporo informacji dotyczących wyboru komputera do obróbki zdjęć tak na tym forum, jak i gdzie indziej, ale jestem tak zielony w tej materii, że lektura różnych sprzecznych wypowiedzi wprowadziła mi do głowy tylko jeszcze większy chaos.
    Chciałbym prosić o poradę: potrzebuję komputer do obróbki zdjęć, z zaznaczeniem, że nie będę go używał do żadnych gier. Chciałem kupić na Allegro, ale wydaje mi się, że "graficzne potwory" są raczej dla graczy i nie jestem pewien, czy w obróbce zdjęć wykorzystam te możliwości, za które zapłacę. Zestawy podawane w tym wątku przekraczają raczej moje możliwości finansowe, a nie wiem, na czym mógłbym przyoszczędzić. Budżet, jakim dysponuję, to 1500 zł.
    Z góry dzięki za pomoc,
    pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie Komputer do PS CS - Core2Duo czy Core2Quad

Jestem wlasnie na etapie wybierania sprzetu do obrobki fotek, i zastanawiam sie ktory waszym zdaniem bedzie lepszy do sprawnego obrabiania zdjec pod PS CS2/3/4 i PS LightRoom2. Wybor jest pomiedzy wyzszym procesorem Core2Duo powiedzmy Intel® Core™ 2 Duo E8400 (3.00GHz, 1333MHz, 6MB cache) a podstawowym procesorem Intel® Core™ 2 Quad-Core Q6600 (2.4GHz, 8MB cache, 1066MHz), ceny zestawow (DELL) sa praktycznie na tym samym poziomie . Na co jeszcze zwrocic uwage przy doborze sprzetu do CS'a i LR'a, zalezy mi na jak najwiekszej wydajnosci i szybkosci wywolywania RAW do JPG, bo na moim obecnym laptopie obrobka wesela z 300 fotkami to naprawde juz ostra jazda :/
    Pamiec to narazie 2 lub 3GB, chyba ze mocno polecacie upgrade do 4GB. I jeszcze pytanie czy wybor karty graficznej ma wplyw na szybkosc obrobki plikow przez PS'a ? Oczywiscie karta dedykowana a nie na plycie i z co najmniej 256MB.
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pod CS4 kup jakąś nową kartę nVidiii (na stronie Adobe są szczegóły), a sam procesor przestanie mieć znaczenie

PS
    Szczegółów garść znalazłem na stronie nVidii: http://www.nvidia.com/object/io_1222263345260.html
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 04-10-2008 o 16:46 Powód: Potwierdzenie? ;)
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Trochę to wróżenie z fusów - nie wiedząc na co nacisk położyli programiści w CS4. Pewniakiem na pewno jest procesor z szybszym zegarem, jeżeli natomiast programiści się postarali, to quad może pokazać kto tu rządzi.

Wybrałbym core2 i na pewno 3 lu 4GB RAM - nie 2!

Pod CS4 kup jakąś nową kartę nVidiii (na stronie Adobe są szczegóły), a sam procesor przestanie mieć znaczenie
    A masz potwierdzenie na to, co napisałeś? Bo (o ile dobrze pamiętam) wsparcie ze strony karty graficznej mają tylko niektóre operacje - obracanie, zoom etc. (w zakresie 2d edycji). Czyli praktycznie każda dzisiejsza nVidia podchodzi.

Jeżeli kupujesz lapa, to pomyśl też o dysku 7200rpm - jest wyraźna różnica w wydajności w porównaniu do 5400.
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

cwanakubwa
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
    Wybrałbym core2 i na pewno 3 lu 4GB RAM - nie 2!
    A jaki system operacyjny ? Bo XP raczej 4 GB nie zarządzi - MAX 3.

Ja używam Core 2 Quad 2,4 G + 2 giga pamięci. W PS3 panorama z pełnych RAW'ów z obracaniem (10 ujęć) jest wykonywana w około 10 - 12 minut.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cwanakubwa Zobacz posta
    A jaki system operacyjny ? Bo XP raczej 4 GB nie zarządzi - MAX 3.

Ja używam Core 2 Quad 2,4 G + 2 giga pamięci. W PS3 panorama z pełnych RAW'ów z obracaniem (10 ujęć) jest wykonywana w około 10 - 12 minut.

Pozdrawiam
    no to nie za szybko O systemie autor wątku nie wspomniał, więc i ja nie poruszałem tego tematu, licząc że autor wie jakie są ograniczenia.
    Tak czy inaczej - lepiej mieć 4GB i tracić pół niż 3GB i tego pół nie mieć (no, 0,4):rolleyes:
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    Jestem wlasnie na etapie wybierania sprzetu do obrobki fotek.....
    http://canon-board.info/announcement.php?f=12&a=3
    pkt. 3 !
    Wątek dokleiłem w odpowiednie miejsce.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie prawie offtop, ale "na temat"

...CS4 to na razie wrozenie z fusow. Poczekajcie na pierwsze opinie powaznych uzytkownikow. Dowiemy sie co poprawiono (przy CS3 Adobe tlumaczylo sie dlugo z nieprzewidywalnego zamykania InDesigna pod Os X). Z tego co mi wiadomo duzy nacisk polozono wlasnie na InDesigni stad CS4. PShop w wersji CS3 okazal sie super maszyna po powolnej CS2. Bridge w koncu funkcjonalny itd. itd.

Skladaj sprzet pod CS4 jak juz poznasz wymagania. Ja wlasnie przechodze nawet w domu na Os X... co pewnie okaze sie glupota, bo Jobs jest bardzo chory, Apple po cudzie iPhone'a znowu ponosi straty... i moze skonczyc jako label Microsoftu. Czego nikomu nie zycze.
    ║ 50D i 30D + graty ║

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    http://canon-board.info/announcement.php?f=12&a=3
    pkt. 3 !
    Wątek dokleiłem w odpowiednie miejsce.
    tiaaa nastepny nadgorliwy, nudzi sie wam ze sledzicie te watki ? proponuje zrobic jeden watek

Jaki system i dlaczego Canon ? i tam beda ladowaly absolutnie wszystkie posty

sorki ale w łbach sie wam poprzewracalo
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Strona 53 z 114 PierwszyPierwszy ... 343515253545563103 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów