Strona 3 z 114 PierwszyPierwszy 123451353103 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Kurcze panowie, ale polecieliscie. Kolega renes wyda 7 kawalkow na cos co nadal bedzie tylko zwyklym pecetem napedzanym winda. Czy naprawde do obrobienia kilku fotek w PS potrzeba takiego wypasionego pieca, ktory za pol roku bedzie wart polowe tej kasy? Strata pieniedzy imo, no ale co kto lubi.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

...i pomyslec, ze te 7000zl to Mac Pro kosztuje . W USA :-(. A w koncu jest troche wiecej niz "zwyklym pecetem napedzanym winda".

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Kurcze panowie, ale polecieliscie. Kolega renes wyda 7 kawalkow na cos co nadal bedzie tylko zwyklym pecetem napedzanym winda.
    Uprasza się moderatorów o wydzielenie wojny win/mac we właściwe miejsce ;-) Kolega zadał bardzo konkretne pytanie: "chcę kupić PC do zdjęć za ok. 7kPLN" a wy mu piszecie coś w sensie "a może lepiej kup nową zmywarkę do kuchni?".

Cytat Zamieszczone przez chuckyy Zobacz posta
    Bez przesady z tymi streamerami i mirrorami Facet chce chyba ten sprzęt do domowej roboty, nie do firmy
    I dlatego streamer to rzeczywiście przesada ;-) Zewnętrzny dysk na backupy i kopie na DVD - już nie.
    Ostatnio edytowane przez muflon ; 29-03-2007 o 22:28 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

Każdy niemal sprzęt po pół roku od zakupu jest wart dużo mniej, nie o to więc chodzi. Komputer jest mi potrzebny do dodatkowej pracy - sluby, a to ok. 1000 zdjęć w RAWach więc szybkość jest dla mnie ważna, poza tym także docelowo do obróbki zdjęć w średnim i dużym formacie (w planie zakup skanera) - moje nowe rozpoczynające się hobby: zdjęcia na starych miechach.

>muflon
    Czy do systemu nie wystarczy WD Raptor, 360ADFD, 36 GB, Serial ATA, 10000 RPM, 16MB cache - to 400zł

Kopie zdjęć jak najbardziej wskazane więc chyba 2x te:
    WD Caviar RE WD3200YS (320GB, 16MB, SATA/300) – 2x350zł

Zostaje jeszcze monitor LCD do ok. 3tys.....

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Czy do systemu nie wystarczy WD Raptor, 360ADFD, 36 GB, Serial ATA, 10000 RPM, 16MB cache - to 400zł
    Wystarczy w zupełności. Tak naprawdę chodzi o te liczby przy "RPM" i "cache", a nie o tą przy "MB" ;-)

Cytat Zamieszczone przez renes
    Kopie zdjęć jak najbardziej wskazane więc chyba 2x te:
    WD Caviar RE WD3200YS (320GB, 16MB, SATA/300) – 2x350zł
    I tyz piknie A jak Ci tych 320GB zabraknie i dokupisz drugie dwa żeby zrobić RAIDa... to wtedy docenisz tą "kolosalną" obudowę

Bywalec
    Miasto
    Gostyń

Domyślnie

Raptor 36gb spokojnie ci na sytem starczy (375zl na proline.pl) ale moze lepiej odrazu Raptora 150 gb za 795zl bardziej sie oplaca, a najlepiej 2 raptory w raid ostatnio kumplowi skladalem i do tego 2 gb ram, kurde kopa to ma niesamowitego PS chodzi bajka, kilkadziesiat fot na raz otwiera sie w pare chwil to najszybsze w tej chwili dyski na rynku, no nie wiem mozna jeszce jeden Raptor plus jakis inny SATA ale juz nie WD procz Raptorow reszta to kicha mialem wiele problemow z nimi raczej seagate, samsung tez nie najgorszy co do lcd do 3k spokojnie kupisz EIZO, aha co do zakupow to polecam proline.pl ceny sporo nizsze niz na komputronik, caly czas od nich biore nie ma zadnych problemow, jedynie monitora nie kupisz maja tylko chyba jeden model EIZO
    60d + grip, 85mm 1,8, C 17-55/2,8 IS, 70-200 f4, 580 EX II Stofen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Uprasza się moderatorów o wydzielenie wojny win/mac we właściwe miejsce ;-) Kolega zadał bardzo konkretne pytanie: "chcę kupić PC do zdjęć za ok. 7kPLN" a wy mu piszecie coś w sensie "a może lepiej kup nową zmywarkę do kuchni?".
    ...i mimo wszystko mozna mu proponowac Mac, bo jak sam napisal kilka postow po tym stwierdzeniu: PC jest mu potrzebny ze wzgedu na to, ze bedzie z komputera korzystala takze jego zona... wiec wystarczy, ze zalozy sobie Win jako dodatkowy system obok OsX. Komputer spelnia wiec oba warunki... czy w Polsce wyjdzie mu za to dobra cena to juz inna kwestia. U mnie w RF tak.

Nie jestem fanem "jablek". Po prostu mam je w pracy, bo to wymog branzy. Wspolpracowalem juz ze studiami obrobki video opartymi wylacznie na PC, sam mam kilka roznych w domu. Uwazalem to za maszyne dobra i ekonomiczna (w miare stabilna od W2000 i ostatnio XP). Pojawila sie jednak Vista i jej dzikie wymagania sprzetowe i od nowa jazda "jak to poustawiac bo sterowniki itd."
    Juz wkrotce laduje u mnie Mac, czekam tylko na Leoparda bo nowy pack cs3 jest od wczoraj.
    ...Mac jest dla ludzi tylko trzeba sobie z miejsca zmienic myszke na "normalna".
    Ostatnio edytowane przez Obiektyw ; 29-03-2007 o 23:21
    ║ 50D i 30D + graty ║

Bywalec
    Miasto
    Gostyń

Domyślnie

Nie jestem fanem "jablek". Po prostu mam je w pracy, bo to wymog branzy. Wspolpracowalem juz ze studiami obrobki video opartymi wylacznie na PC, sam mam kilka roznych w domu. Uwazalem to za maszyne dobra i ekonomiczna (w miare stabilna od W2000 i ostatnio XP). Pojawila sie jednak Vista i jej dzikie wymagania sprzetowe i od nowa jazda "jak to poustawiac bo sterowniki itd."

To po co uzywac viste, ja tez zajmuje sie obrobka video, zalezy mi na stabilnym systemie, nie moge sobie pozwolic na jakies experymenty z vista bo juz wiem ze kilka programow nie bedzie na niej chodzic prz najblizsze 2 lata proponuje dac sobie spokoj, za swiezy sytem a xp w tej chwili chodzi zupelnie przyzwoicie
    60d + grip, 85mm 1,8, C 17-55/2,8 IS, 70-200 f4, 580 EX II Stofen

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekxyz Zobacz posta
    Raptor 36gb spokojnie ci na sytem starczy (375zl na proline.pl) ale moze lepiej odrazu Raptora 150 gb za 795zl bardziej sie oplaca
    No właśnie nie bardziej, bo kosztuje więcej o 420PLN Oczywiście, można zbudować super-sprzęt, z osobnym dyskiem systemowym, scratchem na dwóch raptorach w stripingu, a jako archiwum podłączyć zewnętrzną macierz ;-) ale to chyba nie do końca o to chodziło.

Cytat Zamieszczone przez jacekxyz
    WD procz Raptorow reszta to kicha
    A to już kwestia typu "co lepsze Canon czy Nikon". Moje pięć dysków w pececie (BTW, ile taka przyjemność kosztuje u Apple? ;-)) chodzi jakieś 70% czasu od ponad roku, z programowego RAID5 wyciągam w porywach do 170MB/s liniowego transferu - i ogólnie jestem zadowolony. Seagate używałem nawet więcej i też było OK. Nie oszukujmy się, dziś już nie ma lepszych/gorszych (jakość) dysków, wszystko i tak idzie z jakiejś chińskiej hali. Są tylko większe/mniejsze i szybsze/wolniejsze, a awaryjność to kwestia szczęścia lub jego braku. I dotyczy to niestety nawet dysków SCSI...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekxyz Zobacz posta
    To po co uzywac viste
    ...no wlasnie pisze, ze przez Viste luzuje z Win.
    XP dlugo nie pociagnie. Podobnie jak dla w2k nie ma juz supportu ze strony Ms.
    Srodowisko Mac po przejsciu na Intela powinien sie troche ustabilizowac... podczas kiedy Ms juz na starcie "nowego os'a" jak zwykle bedzie latal ostre braki.
    No i system; ktory do funkcjonowania potrzebuje ostro powyzej 1GB RAMU to dziwny system.
    Ostatnio edytowane przez Obiektyw ; 29-03-2007 o 23:44
    ║ 50D i 30D + graty ║

Strona 3 z 114 PierwszyPierwszy 123451353103 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów