Cytat Zamieszczone przez Kaworu Zobacz posta
Bym powiedzial, ze jakos obrazu jest identyczna na nV i ATI (przynajmniej na DVI) A "firmowe" konstrukcje w dzisiejszych czasach na ogol roznia sie od "niefirmowych" zastosowanym chlodzeniem, plytki referencyjne dostarcza producent chipsetu* ;>

* - w wiekszosci wypadkow.
Nie jest identyczna. Nie wiem czy to w testach technicznych można wykazać, ale porównanie pracy na dwóch komputerach różniących się tylko kartą graficzną daje do myślenia. Pewnie wiele czynników ma na to wpływ, ale np. latam online symulatorem IL-2 FB, i tam pierwsi zauważają/rozpoznają przeciwnika użytkownicy kart ATI. Użytkownicy nVidii, po takich uwagach, przesiadają się na ATI i potwierdzają.
Z firmowymi chodzi mi tylko o to, żeby nie kupować jakichś noname'ów (kiedyś były takie na giełdzie 'built by ATI', w workach foliowych).

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
Nazwanie Gigabyte'a firmowym sprzętem to przesada. Po zaprzestaniu produkcji kart przez ATI, nie ma w tej chwili porządnych, firmowych, dostępnych u nas kart z tymi układami. Niezłe, choć gorsze niż ś.p. oryginały robi od kilku lat były kooperant ATI - tajwański Sapphire.
J.w., i zgodzę się że Sapphire jest godny polecenia (ale nie wiem czy mają w ofercie z pasywnym chłodzeniem).