Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
No właśnie zmienił i uściślił, że:

An upgrade of the motherboard is considered to result in a "new personal computer" to which Microsoft(R) OEM operating system software cannot be transferred from another computer. If the motherboard is upgraded or replaced for reasons other than a defect, then a new computer has been created and the license of new operating system software is required.

(MS License FAQ)
Miałem taką sytuacje jakiś czas temu (chyba 1 rok), ale co dziwne przy pierwszym telefonie w rozmowie stwierdziłem, że wymieniłem płytę na nową (stara się spaliła, ale była wiekowa tzn. ze 2 lata) i potrzebuję aktywować system. Dostałem odpowiedź, że niestety licencja wygasła ze starą płytą. Jednak, Pani zadała mi pytanie czy płyta była na gwarancji...? Na co ja ponieważ wszedłem w inny system palnąłem (zawsze jestem szczery ), że nie więc Pani powiedziała przykro mi.
Jednak jak mi piana opadła to zadzwoniłem jeszcze raz i ta sama Pani (niedziela była ) po krótkiej gadce i tym samym pytaniu: o gwarancję i mojej odpowiedzi, - oczywiście, że tak! poprosiła o numer kontrolny i bez problemu podała numer aktywacyjny. Dziękuję miłego dnia i już.

Nie wiem wydaje mi się, że chodziło o to, że rozmowa jako hmmm... transakcja była nagrywana i po odpowiedniej treści oświadczenia wszystko zgodne było z jakimś zapiskiem w tej nowej licencji o padzie przypisanej płyty, która będąc na gwarancji spełniała wymóg przeniesienia licencji.
Poza tym faktycznie płytę miałem na gwarancji, ale takiej samej nie byli mi w stanie dostarczyć więc przy okazji zrobiłem upgrade. :grin: