Strona 22 z 114 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    żadna firma składająca w Polsce, nie dysponuje technicznymi możliwosciami oceny tego co kupują, montoują i sprzedają. Przypadkowość to nie jest kryterium budujące jakość.
    Akurat w Polsce są produkowane komputery dla liczących się marek, więc te firmy "składają w Polsce".

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

bylam dzis w Komputroniku, zglosilam, ze chcę komputer skonfigurowany pod obrobke zdjec, dwurdzeniowy z dwoma dyskami: maly raptor i cos wiekszego na archiwum [nie pamietam, czyj to pomysł i czy padł w tym wątku, czy w watku o komputerze za 7 tys - więc przepraszam, że nie podam tu credits], zaproponowano mi taka konfiguracje:

Intel Core 2 Duo E6600 240 GHz (S775) BOX 867 zl
    Asus P5B Intel P965 381 zl
    Kingston DDR2 2x1GB 667 MHz CL5 283 zl
    WD Raptor 36.7 GB Serial ATA (16MB) 399 zl
    WD Caviar RE 320 GB 16 MB cache SATA-II 348 zl
    Pioneer DVD+/-RW DVR-112D 125 zl
    Radeon X1600 Pro Asus Silent 256MB TV&DVI BOX 279 zl
    Chieftec BH-02B-SL - 400 W 377 zl

wychodzi 3059 zl
    [plus oczywiscie bzdety typu myszka, klawiatura]
    zaproponowano mi tez dodatkowe wiatraczki po kilkanascie zeta,
    nie wiem tylko, czy to nie bedzie za bardzo wyło?

jatzzek - dzieki za namiar na znak, zajrzalam na ich strone, maja komponenty taniej niz komputronik - good news

canis lupus - mam podobne watpliwosci co do karty, w komputroniku b. mi dzis zachwalano karty do gier, ktore daja 'bardzo zywe kolory', to mnie troche zaniepokoilo, przypomnialam, ze to do fotografii, wtedy powiedziano o matroxie, ale w ktorym sklepie skladajacym komputery dostane starego matroxa? podejrzewam, ze w zadnym

Tom01 - jeszcze wczoraj byłam przekonana do komputera markowego vel gotowca, ale idea układania indywidualnego zestawu oraz potem ewentualnego dodawania dalszych komponentow zaczela do mnie przemawiac

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

A skąd wiesz które komponenty są dobre? Przecież nie kupisz takiej samej płyty jak jest w Dellu, bo to ani ATX, ani nie ma w handlu. Wnioskujesz z metody prób i błędów, czy po ilosci potworów na pudełku? Wybacz, ale żadna firma składająca w Polsce, nie dysponuje technicznymi możliwosciami oceny tego co kupują, montoują i sprzedają. Przypadkowość to nie jest kryterium budujące jakość.
    Wybacz, ale nie biorę tego z sufitu tylko z doświadczenia i to po obu "stronach barykady".
    Od 15 lat bawię się w doradzanie i składanie kompów (hobby) - po prostu "siedzę" w tym głęboko (lubię). Od 13 lat pracuję w firmie (PKO BP) z tradycjami jeśli chodzi o zabawy w markowy (za niebotyczną kasę) sprzęt od IBM, przez Della do obecnie HP. Co jedynie ważnego i szybkiego w tych "konfiguracjach" to serwis (za który i tak płaci się kasę ogromną). Po prostu są to dostawcy/producenci korporacyjni. Kontrakt na duże ilości (tysiące sztuk) w praktycznie jednej bądź dwóch konfiguracjach za naprawdę niemałe pieniądze. Awaryjność tego sprzętu jest bardzo duża, niestety.
    Lepiej jest dobrać sobie konfig ze sprawdzonych komponentów uznanych producentów. Zawsze kieruję się zasadą, że jeżeli składam kompa to tylko ze sprawdzonych części (najczęściej przeze mnie samego). Jak spojrzysz w tabelkę przeze mnie załączoną to 70% części posiadam bądź posiadałem w swoim bądź "administrowanym" przeze mnie kompie (teść, tata, szwagier, koledzy).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    bylam dzis w Komputroniku, zglosilam, ze chcę komputer skonfigurowany pod obrobke zdjec, dwurdzeniowy z dwoma dyskami: maly raptor i cos wiekszego na archiwum [nie pamietam, czyj to pomysł i czy padł w tym wątku, czy w watku o komputerze za 7 tys - więc przepraszam, że nie podam tu credits], zaproponowano mi taka konfiguracje:

wychodzi 3059 zl
    [plus oczywiscie bzdety typu myszka, klawiatura]
    zaproponowano mi tez dodatkowe wiatraczki po kilkanascie zeta,
    nie wiem tylko, czy to nie bedzie za bardzo wyło?
    Brawo energia_ki o to chodziło... Bardzo doby wybór jeszcze tylko dobry monitor i czekamy na zdjęcia.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Jarooo ; 15-05-2007 o 19:23 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Bardzo przyzwoita konfiguracja na bardzo dobrych podzespołach. Będziesz zadowolona

...jeszcze wczoraj byłam przekonana do komputera markowego vel gotowca, ale idea układania indywidualnego zestawu oraz potem ewentualnego dodawania dalszych komponentow zaczela do mnie przemawiac
    męska decyzja Enegia_ki

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

jeszcze wczoraj byłam przekonana do komputera markowego vel gotowca, ale idea układania indywidualnego zestawu oraz potem ewentualnego dodawania dalszych komponentow zaczela do mnie przemawiac
    Tylko uważaj, bo to wciąga zacznie się: nowy wiatraczek, nowy dysk, nowa myszka itp.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Ja bym wziął to co sam Ci podałem wcześniej chociaż tak konfiguracja bardzo ok i dobrze że dowalili Ci Raptora.
    Ja bym jedynie wymienił płyte na Abit AB9 PRO Intel P965 LGA775 477 zł w techplanet.pl, pamięć na Patriot 2GB (2x1GB) DDR2-800 LLK 460zł arche.net.pl - allegro, i ten zasilacz na mocniejszy Be Quiet! Straight Power BQT E5 Dual Rail - 500W 359 zł shisoARTS - allegro...
    Reszta może zostać
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Po prostu nie jest prawdziwą teza jakoby składak był do d...., a markowy super.
    Najczęściej własnie tak jest. Nie popełnię wielkiego błędu, jeśli założę że ponad 80%. Jak pisałem wcześniej składać można, ale to nie jest wcale proste. Większość komponentów na rynku to niskobudżetowe badziewie. To tego "składacze" często bez podstawowego wykształcenia w tym kierunku i zerowy dostęp do urządzeń pomiarowych czy testowych. Dla wielu multimer to najczesciej abstrakcja. Komputer złożony z takich elementów będzie działał, ale cudem niezawodnosci i pewności działania nie będzie nigdy. To nie gdybanie ani filozowia a praktyka. Wiedza wynikająca z hobby, zainteresowań, skladania "kompów" dla kumpli nie ma merytorycznych podstaw do dyskusji. To co dla części piszących peany na temat składaków, jest fascynującym liźnięciem high-endowej techniki, dla innych jest nudną profesją. Naprawdę, szkoda mi następnych nieświadomych użytkowników, wpychanych na minę przez grono rozentuzjazmowanych hobbystów.
    Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    Akurat w Polsce są produkowane komputery dla liczących się marek, więc te firmy "składają w Polsce".
    Sprostowanie. Montownia to nie "składakownia".
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 15-05-2007 o 21:10 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

...Wiedza wynikająca z hobby, zainteresowań, skladania "kompów" dla kumpli nie ma merytorycznych podstaw do dyskusji. To co dla części piszących peany na temat składaków, jest fascynującym liźnięciem high-endowej techniki, dla innych jest nudną profesją.
    Przyjacielu - to ja zadam Ci takie pytanie. Co robisz na tym forum pełnym dyskusji (nie wiem czy mających czy nie merytoryczne podstawy) prowadzonych przez amatorów hobbystów? Czyżbyś był foto profi lekko znudzonym własną profesją, siedzącym przy klawiaturze i pouczającym biednych amatorów zagubionych we własnej niewiedzy?
    Tom01... zastanów się co pleciesz.
    Naprawdę, szkoda mi następnych nieświadomych użytkowników, wpychanych na minę przez grono rozentuzjazmowanych hobbystów.
    Napisz do kogo wysłałbyś energia_ki do jakiej profesjonalnej firmy sprzedającej profesjonalne komputery? Co byś jej poradził? Jakiś sprawdzony przez Ciebie model.... nieee... bez sensu po prostu firmę wskaż.
    Ostatnio edytowane przez Jarooo ; 15-05-2007 o 21:44 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Najczęściej własnie tak jest. (...)
    Wiesz tylko cały czas operujesz ogólnikami. Nie podałeś żadnych danych na poparcie swoich wątpliwych tez. A i jeszcze jedno nie składam komputerów zarobkowo ani dla hobby źle trafiłeś jeśli te swoje wycieczki osobiste kierujesz do mnie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna Awatar Nortberg
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalR Zobacz posta
    Tak ale Dell itp. testuje komponenty i dobiera optymalnie, żeby dobrze współpracowały w danej konfiguracji. Duże firmy jak Dell mają przecież laboratoria.
    W moim Delu tak byly wytestowane komponenty ze raz wymienili plyte glowna, potem 2 x wyswietlacz no i chyba klawiature ze 4 razy :-)

A wstacjonarnym delu kondensatory spuchly, chociaz tego ostatniego della co go z firmy mialem to nawet nic mu nie bylo, nawet nie znalazl sie na liscie z wybuchajacymi bateriami :-)

Strona 22 z 114 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów