Strona 18 z 114 PierwszyPierwszy ... 816171819202868 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Coś już napisał Awatar Krzych
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

Nie słyszałem by jakiś "producent" produkował PC - wszyscy składają .Pan Zenek ,Pan Bronek ,NTT, Optimus i inne marki nic nie produkują tylko składają z elementów produkowanych przez inne firmy. Zamawiają obudowy ze swoimi znaczkami (lub naklejają) a do środka pakują klamorstwo jak leci. Pewna firma o nazwie na "0" "produkowała komputer o "młodej" nazwie i zdarzało się że na półce stały trzy sztuki i każdy co innego miał w środku. Składając samemu dobierzesz optymalnie to co potrzeba i wybierzesz najlepszych producentów i na pewno zostanie coś w kieszeni lub dodatkowy HDD.
    Ernest Hemingway i Irvin Penn:
    Hemingway: Wspaniałe zdjęcia. Jakiego aparatu używasz?
    Penn: Wspaniała historia. Jakiej maszyny do pisania używasz?

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzych Zobacz posta
    Składając samemu dobierzesz optymalnie to co potrzeba i wybierzesz najlepszych producentów i na pewno zostanie coś w kieszeni lub dodatkowy HDD.
    Zakładając, że się w tym siedzi i się chce w to bawić to zapewne tak. Problem polega na tym, że w tym wypadku niekoniecznie i dlatego moja rada była taka a nie inna
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Przede wszystkim znaleźć trzeba porządny sklep komputerowy, żeby przy dobieraniu podzespołów naprawde wiedzieli co robią ;-)

Nie jestem informatykiem i ciężko mi coś polecić, ale używam PS CS 3 na swoim, nie tak dawno kupionym sprzęcie i śmiga bez problemu. Podaję paramentry, żebyś miał(a) punkt odniesienia.

Procek : Athlon 64 bit 3500+
    Grafa : Geforce 7600 GT 256mb
    Ram : 1024
    Dysk : Samsung 250 GB

Razem z nagrywarą DVD wyszło ok 1800 zł, a kupowałem we wrześniu tamtego roku. Teraz ceny jeszcze spadły, więc sądzę ,że w 3000 razem z monitorem zmieścisz się spokojnie. A naprawdę sprzęt jak na moje wymagania jest świetny. Nie zamula nawet przy wielu jednoczesnie otwartych programach.
    pucha i grucha

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Mi kumpel ostatnio próbował coś doradzić i powiedział tak:
    za 2000 PLN można mieć cacy sprzęt (sama skrzynka oczywiście).
    Oparł to na: 2GB RAMu, 320GB dysk (16MB cache), procek Athlon X2 4600.
    Teraz zauważyłem, że nie wspomniał nic o płycie :grin:

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

To ja zaproponuje coś takiego (ale składak) za ok. 3300 zł (jak dobrze poszukasz) samo pudło:

Intel Core 2 Duo E6420 2,13 GHz LGA775 BOX
    Abit AB9 PRO Intel P965 LGA775 (PCIE/DZW/LAN/SATA/RAID/DDR2)
    Patriot 2GB (2x1GB) DDR2-800 LLK (Lowered Latency Kit) Dual Channel EP (Extreme Performance)
    Seagate Barracuda 320GB SATA2 (ST3320620AS) NCQ
    Galaxy GeForce 7900GS 256MB DDR3/256bit PCI-Express (1,2ns) (Cooler Master)
    Pioneer nagrywarka DVD DVR-112D czarny OEM
    Alps 1.44 MB czarny
    Be Quiet! Straight Power BQT E5 Dual Rail - 500W
    CoolerMaster Mistique RC631 Czarny z Oknem

Fajny zestaw, na który ja teraz poluje...
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Energia_ki poszukaj wśród znajomych kogoś kto się dobrze orientuje w komponentach. Wyjdzie i tanio i dobrze. Ważne żeby miał dużo Ram-u (może być 2 Giga ale 1 na początek wystarczy) i pojemny dysk - najlepiej dwa. Bardzo ważna jest też płyta główna - tu nie opłaca się oszczędzać. Karta graficzna może być jakakolwiek - tu nie ma sensu inwestować. Warto też zwrócić uwagę na zasilacz - najlepiej w ogóle kupić jakąś porządną firmową obudowę bez bajerów np. chieftec, enlight. Do tego jak najcichsze wiatraki. Co do systemu to póki co raczej XP SP2 - mniej obciąża, bardziej sprawdzone.
    IMO taki dobrze przemyślany składak będzie dużo lepiej dostosowany do Twoich potrzeb niż gotowy tzw. fabryczny zestaw. "Gotowce" jak je nazywasz cechuje na ogół wyposażenie w często nieistotne z Twojego punktu widzenia elemnty, za to producenci oszczędzają często na najważniejszym - płycie głównej, zasilaczu itd.
    Takiego składaka można spokojnie obecnie złożyć (puszkę) za 3kzł . Wg. mnie największą zaletą PC-tów jest właśnie to, że można je niemal dowolnie konfigurować. Jak z tego rezygnujesz to zdecydowanie lepiej jest wziąć Mac'a.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 14-05-2007 o 16:22
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

ja bardzo polecam firmę : http://www.nicat.com.pl/
    wystarczy do nich napisać firmę mają w W-wie(Praga)
    Ostatnio kupiłem 2 kompa od nich i wszystko działa idealnie.
    Oni oczywiście dają gwarancje, ale nie była potrzebna. Ceny takie jak w sklepach internetowych, czyli dobre.
    Masz składaka ale złożonego, czyli z gwarancją i wszystkim i przy tym jaka cena!!
    aaa... jeszcze 1 oni na co dzień robią jakieś większe roboty np. przetargi do Ambasady USA itp. więc są konkretni!

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja polecę platformę Core2Duo, przy czym radziłbym zagłębić się w ten temat.

www.pclab.pl
    http://forum.purepc.pl

Tu można znaleźć wiele informacji. Core2Duo mają to do siebie, że bez problemu można je podkręcić na 3.0GHz i więcej, bez jakiegoś super chłodzenia, a wtedy mamy już demona prędkości. Jednak możliwość podkręcenia C2D zależy od płyty głównej... Polecam Asusa (najlepiej Strikera...)

Gdyby ktoś się chciał coś więcej dowiedzieć na temat sprzętu czy jakiejś rady to zapraszam na powyższe linki.

Mój zestaw :

Core2Duo 2,13 wykręcony na 3.5Ghz
    Chłodzenie wodne
    Asus Striker
    2x1GB Patriot LLK (polecam te pamięci )
    GF 7900GTX

Co do samej grafiki już aktualnie polecałbym albo 7900 albo 8600/8800 ( 8xxx mają DirectX 10 ).
    -| Canon 5D | Canon 7D |
    -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekCi Zobacz posta
    Co do samej grafiki już aktualnie polecałbym albo 7900 albo 8600/8800 ( 8xxx mają DirectX 10 ).
    Do PS CS3 ?
    Zejdz na ziemie i przeczytaj wymagania autorki watku .
    7300GT 256MB z chlodzeniem pasywnym az nadto wystarczy (bo i Sims2 uciagnie ).

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzych Zobacz posta
    Nie słyszałem by jakiś "producent" produkował PC - wszyscy składają.
    Maki tez sa skladane z popularnych gratow, wiec co za roznica? To juz nie te czasy, kiedy w Makach obliczaly Motki 68xxx - teraz w maku siedzi C2D, pamiec DDR2 czy np. grafika Radeon tak samo, jak w pierwszym lepszym blaszaku.
    "Dzięki pewnemu forum dyskusyjnemu dowiedziałem się, jak wielu idiotów jest na świecie" - caravaggio, 1963-???? ;-)

Strona 18 z 114 PierwszyPierwszy ... 816171819202868 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów