Zamieszczone przez
sid
Ja używam i7 920 i uważam, że to świetne procesory do stacji roboczej. Prawdę mówiąc nie planuje żadnej zmiany w obrębie tych samych procesorów tylko o większym taktowaniu. Jeśli w przyszłości się na coś przesiądę, to na wersję 6 rdzeniową.
Sam mam AMD Phenoma x4 955BE (chciałem zamknąć się w 3000, a i5 i i7 w do tej kwoty są nieopłacalne), ale się zgodzę, że te procki sa bardzo dobre.
Niestety 6cio rdzeniowe Intele są na innej podstawce :/ Więc do ew. procka dochodzi koszt nowej płyty głównej w momencie przesiadki.
I zgodzę się z Sidem - bardzo dobry zasilacz jest wymagany. Szczególnie, że procki z serii i5 i i7 posiadają technologię Hyper Threading, która sama z siebie 'podkręca' procesor, kiedy jest jest wywierane duże obciążenie, więc zasilacze, te gorsze, często nie trzymające napięć odpadają.
Lista polecanych zasilaczy i tych złych, często nazywanych tykającą bombą.
Kod:
http://www.purepc.pl/podkrecanie/poradnik_podkrecanie_procesorow?page=0,2
Do tego zastanowienie się nad podkręcaniem jest wskazane. Oczywiście kupno radiatora i lepszego wiatraczka również w tym wypadku również jest dobrym krokiem.
Od siebie mogę polecić:
Radiator: Zalman CNPS10X Flex
Wentylator: SilentiumPC Zephyr 120 (13,9 dBA)
Przy podkręcaniu należy też pomyśleć o nieco lepszej pamięci RAM, żeby nie blokowały procesora.