Strona 103 z 114 PierwszyPierwszy ... 35393101102103104105113 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 021 do 1 030 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Znaczy inne zasilacze (w tym te stare graty jak to Pan określił) nie pobierają mocy tyle ile wynika z obciążenia?

Nie.

Wszystkie zasilacze pobieraja pewna moc zawsze niezaleznie od obciazenia, ktora przetwarzaja na cieplo. Problem w tym, ze moze to byc nawet do 40% mocy "znamionowej" w starych gratach.

A amperomierz z literka A nie nadaje sie do pomiaru mocy, poniewaz faza napiecia jest przesunieta wzgledem fazy pradu, i poza tym trzeba mierzyc RMS, czego on nie robi.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 01-01-2010 o 22:30

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Miałem na myśli pecety, nie stacje graficzne gdzie koszt kart graficznych trzykrotnie przekracza wartość komputera.
    Nie wiem co masz na myśli przez "stację graficzną", mi chodziło raczej o zwykły "wypasiony" komputer dla gracza. Spojrzałem na ceny - GForce 295 zaczyna się u mnie od 600CHF, to połowa ceny i7 975 (który i tak jest tańszy niż i7 965 był na starcie). Nie wciskam tu Xeonów, płyt SMP i FireGLi czy innych Quadro. Przypomnę Twój cytat:
    Cytat Zamieszczone przez Tom01
    Pobór mocy współczesnych, nawet maksymalnie wypasionych pecetów z zajętymi wszystkimi slotami i kieszeniami nawet nie zbliża się do wydolności prądowej najsłabszego ateiksowego zasilacza Chiefteca na rynku.
    (podkreślenie moje). Więc ponawiam pytanie: zbliży się, czy nie? :-)

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Wszystkie zasilacze pobieraja pewna moc zawsze niezaleznie od obciazenia, ktora przetwarzaja na cieplo. Problem w tym, ze moze to byc nawet do 40% mocy "znamionowej" w starych gratach.
    Pisał Pan: "pobiera tylko tyle, na ile jest zapotrzebowanie". Czyli co? Inne pobierają prąd niezależnie od obciążenia? Sprawność to inna para kaloszy, choć coś się Panu pomyliło, sprawność 60% to mają maszyny mechaniczne a nie obwody elektroniczne.

A amperomierz z literka A nie nadaje sie do pomiaru mocy, poniewaz faza napiecia jest przesunieta wzgledem fazy pradu, i poza tym trzeba mierzyc RMS, czego on nie robi.
    Kiedy faza jest przesunięta? Dlaczego nie można zmierzyć mocy? I co to jest RMS? Czym się mierzy sygnał typu RMS? Dla ułatwienia dodam że ani nie ma to związku z dyskusją ani nie są to "niedrogie urządzenia".

Poza tym napisałem wcześniej, że pecet to moc czynna, więc raczej to co Pan napisał jest bez sensu. Swoją drogą jakie to niedrogie urządzenia uwzględniają współczynnik mocy? No i gdyby miał on znaczenie byłby wyspecyfikowany na zasilaczu. Podobnie jak na rzeczywistych odbiornikach o innym układzie trójkąta mocy np silnikach indukcyjnych.

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    mi chodziło raczej o zwykły "wypasiony" komputer (...). Więc ponawiam pytanie: zbliży się, czy nie? :-)
    Zwykły wypasiony komputer nie zbliży się do 300W. Nie ma szans. Komputer z dwiema potwornymi grafikami nie uważam za zwykły.

Podkreślenie moje.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 01-01-2010 o 22:57 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Pisał Pan: "pobiera tylko tyle, na ile jest zapotrzebowanie". Czyli co? Inne pobierają prąd niezależnie od obciążenia? Sprawność to inna para kaloszy, choć coś się Panu pomyliło, sprawność 60% (100-40 [%]) to mają maszyny mechaniczne a nie elektryczne.

Kiedy faza jest przesunięta? Dlaczego nie można zmierzyć mocy? I co to jest RMS? Czym się mierzy sygnał typu RMS? Dla ułatwienia dodam że ani nie ma to związku z dyskusją ani nie są to "niedrogie urządzenia".
    Np. takie urzadzenie (ktorego jestem dumnym posiadaczem) jest lepsze niz amperomierz dziadka i mierzy power factor. (Belive it.)

http://www.amazon.com/P3-Internation...2380058&sr=8-2

RMS znaczy Root Mean Square. Czasem przebieg mocy nie ma idealnego ksztaltu sinusoidy.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Np. takie urzadzenie (ktorego jestem dumnym posiadaczem) jest lepsze niz amperomierz dziadka i mierzy power factor. (Belive it.)
    Pan wybaczy ale indukcyjne wynalazki to nie są przyrządy pomiarowe, tylko urządzenia do szacowania wartości prądu. Również angielskojęzyczne określenia nie podważają fundamentów elektrotechniki. Pana urządzenie nie jest miernikiem i nie posiada żadnej klasy.

RMS znaczy Root Mean Square. Czasem przebieg mocy nie ma idealnego ksztaltu sinusoidy.
    A co to ma do rzeczy? No i zaprzecza Pan sam sobie, bo pisał Pan o wartości chwilowej a podpierał się skrótem określającym średnią. I do sedna proszę. Co z tym współczynnikiem mocy i pomiarem prądu?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 01-01-2010 o 23:14

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Zwykły wypasiony komputer nie zbliży się do 300W. Nie ma szans.
    Czy w takim razie taki zestaw:
    • procesor Core i7-960 (TDP 130W)
    • jedna grafika GeForce GTX 295 (TDP 290W sam GPU, reszta chyba pomijalna)
    • stosowna ilość dysków/RAMu, jakaś "gamerska" dźwiękówka, wszystko na solidnej płycie
    ...łapie się jeszcze jako "wypasiony komputer"?

Cytat Zamieszczone przez "pan.kolega
    Np. takie urzadzenie (ktorego jestem dumnym posiadaczem) jest lepsze niz amperomierz dziadka i mierzy power factor
    Eee, no ale nie róbmy sobie też jaj w drugą stronę :-) To jest rzeczywiście dobre może do mierzenia ile ciągną żarówki w żyrandolu ;-)

Znalazłem taki test: http://www.xbitlabs.com/articles/coo...e_8.html#sect0 - facet wpiął się z miernikiem na wszystkie linie wyjściowe zasilacza (więcej szczegółów o metodologii tu). Wyniki, dla zestawu praktycznie takiego jak wyżej, wyszły takie:

Sam zasilacz na pewno uznasz (Tom01) za jakiś szmelc dla watowych onanistów ;-) ale zakładam że w tej dyskusji jest to pomijalne, bo w momencie gdy jesteśmy już po stronie niskiego napięcia, to bardziej kwestia tego "ile" wychodzi a nie "skąd". Zwracam uwagę, że jakikolwiek benchmark dotykający grafiki wychodzi dość mocno poza 300W. A gdy w użyciu jest grafika i CPU, dochodzi do 500. Trzeba to jeszcze podzielić przez sprawność (choć w dobrych PSU powinno być niby >90%).

Tom01, jakieś komentarze? Czy tak przeprowadzony test to zabawa jakiegoś nastolatka, któremu brakuje wiedzy z zawodówki? ;-)
    Ostatnio edytowane przez muflon ; 01-01-2010 o 23:14

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

[*]jedna grafika GeForce GTX 295 (TDP 290W sam GPU, reszta chyba pomijalna)[*]stosowna ilość dysków/RAMu, jakaś "gamerska" dźwiękówka, wszystko na solidnej płycie[/list]...łapie się jeszcze jako "wypasiony komputer"?
    Chyba tak, choć mierzyłem o klasę wolniejsze grafiki. Coś jak GTS250. Nie mam ani nie miałem najszybszego GeForce'a nawet ręku.

Wyniki, dla zestawu praktycznie takiego jak wyżej, wyszły takie:
    Wiem że są takie publikacje. Ja to zrobiłem dużo prościej. Wpiąłem się z rozsądnej jakości amperomierzem przed zasilaczem i zanotowałem średnio dla różnych zwyczajnych kompów ok 1A przy starcie i ok 0,6A w czasie pracy. Wypasione nieco więcej, energooszczędne nieco mniej. A mam wykształcenie elektroenergetyczne i elektryczne, więc raczej wiem jak to się robi.

Proponuję prosty test logiczny dla ludzi którzy nie mają wielkiej biegłości w elektrotechnice. 500-1000W to moc jak mały grzejnik typu "olejak". Jak takie coś się włącza to zdarza się często zaobserwować skokową zmianę świecenia żarówki w pomieszczeniu prawda? Więc jeśli komputer ciągnąłby podobnie, światło również podobnie reagowałoby. A tak jednak nie jest, nawet jak startuje poważny serwer wielkości pralki z zasilaczami 2x750W.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 01-01-2010 o 23:31

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Chyba tak, choć mierzyłem o klasę wolniejsze grafiki. Coś jak GTS250. Nie mam ani nie miałem najszybszego GeForce'a nawet ręku.
    Aha, czyli do bezwarunkowego, autorytatywnego stwierdzenia:
    Pobór mocy współczesnych, nawet maksymalnie wypasionych pecetów z zajętymi wszystkimi slotami i kieszeniami nawet nie zbliża się do wydolności prądowej najsłabszego ateiksowego zasilacza Chiefteca na rynku.
    mamy już dwa "ale":

- musi być "pecet" a nie "stacja graficzna" ;-)
    - współczesny tak - ale z pojedynczą kartą grafiki. I nie nowszą niż rok

Czy to już kompletna lista?

OK, teraz serio: ja nie twierdzę, że w domowych warunkach, bez ekstremalnego podkręcania, chłodzenia wodą (albo czymś jeszcze gorszym ;-)), kilku grafik w SLI i kilkunastu dysków 15kRPM, zasilacz "1000W" ma sens. Taka jest zresztą też konkluzja artykułu, który zalinkowałem. Tyle że Ty przeginasz w drugą stronę - i przez to, z punktu widzenia kogoś kto szuka informacji, nie różnisz się niczym od kilowatowych onanistów.

Ba, powiedziałbym wręcz że to co piszesz jest bardziej niebezpieczne - bo ktoś kto, za Twoją radą, takiego peceta kupi i wsadzi w niego tego Chiefteca, ryzykuje potencjalnie więcej niż ten, kto się połakomi na "1200W".
    Ostatnio edytowane przez muflon ; 01-01-2010 o 23:44

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Ty przeginasz w drugą stronę - i przez to, z punktu widzenia kogoś kto szuka informacji, nie różnisz się niczym od kilowatowych onanistów.
    Nie wydaje mi się. Po prostu twierdzę, że każdy rozsądnej jakości zasilacz, a przedmiotem są zasilacze Chiefteca, nadają się do zasilania każdego współczesnego peceta i to z dużym zapasem. Nie jest uczciwie tylko w celu podważania moich słów brać najbardziej ekstremalne graty, które mało kto w ogóle widział, nie mówiąc o posiadaniu 2 sztuk i porównywanie z najsłabszym zasilaczem na rynku.

Ba, powiedziałbym wręcz że to co piszesz jest bardziej niebezpieczne - bo ktoś kto, za Twoją radą, takiego peceta kupi i wsadzi w niego tego Chiefteca, ryzykuje potencjalnie więcej niż ten, kto się połakomi na "1200W".
    I najprawdopodobniej nic się nie stanie. Widziałem i widuję wiele mocnych sprzętów, energożernych, na starym Prescocie powyżej 3GHz i podobnych, pracujące dużo i w ciężkich warunkach wentylacyjnych latami a wyposażone fabrycznie w zasilacze 150W.

PS. Tak się składa że od 1994 roku mam styczność z serwisem gdzie trafiają komputery klepane na gratach m.in. Chiefteca. Na około 1500 jednostek przez ostatnie 10 lat padło góra kilkanaście. Jaka to procentowo niezawodność? Myślę że do pozazdroszczenia.

Tom01, jakieś komentarze? Czy tak przeprowadzony test to zabawa jakiegoś nastolatka, któremu brakuje wiedzy z zawodówki? ;-)
    Jeszcze na chwilę wrócę do tabelki. Wychodzi z niej że na jednej z linii pobór prądu wyniósł niemalże 40A. Proponuję udać się to najbliższej pracowni elektrotechnicznej w jakiejś szkole o odpowiednim profilu i przepuścić taki prąd przez drut o przekroju dziesiątych milimetra kwadratowego, bo takie są ścieżki a nawet znacznie mniejsze. Gwarantuję atrakcyjne efekty wizualne i dźwiękowe.

Dlaczego zatem takie wyniki wyszły autorowi pomiarów? Nie mam pojęcia, ale pamiętam jak na ćwiczeniach na uczelni wychodziły czasem ludziom niestworzone wyniki.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 02-01-2010 o 02:06

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Proponuję prosty test logiczny dla ludzi którzy nie mają wielkiej biegłości w elektrotechnice. 500-1000W to moc jak mały grzejnik typu "olejak". Jak takie coś się włącza to zdarza się często zaobserwować skokową zmianę świecenia żarówki w pomieszczeniu prawda? Więc jeśli komputer ciągnąłby podobnie, światło również podobnie reagowałoby. A tak jednak nie jest, nawet jak startuje poważny serwer wielkości pralki z zasilaczami 2x750W.
    Skokowej nie obserwowaliśmy (mamy osobno "światło i kontakty"), ale widzieliśmy dym spod tynku po włączeniu PC z dwoma kartami nvidia tesla. Po płycie głównej PC naprawdę płyną duże prądy, a ponieważ nie da się - jak w samochodzie czy wzmacniaczu - dać jednego grubego kabla, to daje się np. 226 ścieżek z Vcc i 273 Vss do zasilania samego procesora (http://download.intel.com/design/Pen...hts/303128.pdf).
    Dlatego procesory CPU i GPGPU miewają liczby nóżek rzędu kilku- kilkunastu setek, a płyty główne sześć lub osiem warstw druku.
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 01-01-2010 o 23:58
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 103 z 114 PierwszyPierwszy ... 35393101102103104105113 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów