Results 1 to 6 of 6

Thread: Wołna 9 plama przy f16 i min. odl. ostrzenia

Default Wołna 9 plama przy f16 i min. odl. ostrzenia

Obiektyw Wołna 9- przy dużej przysłonie i minimalnej odl. ostrzenia pojawia mi sie taka plama. Nawet na niedoświetlonych zdjęciach. z reguły jak światło jest nieco z tyłu - nie tylko przy zdjęciach pod światło. Podobnie jest jak się światło odbija o jasnego podłoża/tła.
    Last edited by AdamAGP; 29-03-2007 at 11:47 AM.

Uzależniony Peri Noid's Avatar

Optyka jest na pewno czysta? Nie ma żadnych paprochów w środku? Na matrycy też czysto? Takie efekty wychodzą właśnie przy przymkniętej przysłonie.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Początki nałogu moregun's Avatar

ewidentny paproch lub tlusty paluch dokladnie przeczyść i posprawdzaj optyle i puszkę.

przeczyszczałem już z zewnątrz może coś wewnątrz?
    Im mocniejsze światło tym mocniejszy efekt. Tylko na min od ostrzenia 0,26 i jak zdjęcie jest robione pod światło albo światło odbija się od jakiejś powierzchni.
    Przy innych obiektywach tego nie ma.

Last edited by AdamAGP; 29-03-2007 at 11:07 AM.

Pełne uzależnienie

Na moje oko to są zwykłe odblaski. Przysłona w tym obiektywie jest czarna czy srebrna ?

czarna, ale możliwe, że odbijają. Poprzedni właściciel nie maił z tym problemu, w ogóle nie zauważył takiego efektu. Będę musiał unikać połyskliwych i jasnych powierzchni