witajcie,
podlacze sie do watku z pytaniem, czy ktos z Was przerabial temat casback'a w sytuacji gdy sprzet jest brany 'na firme' i stanowi koszt przychodu i z ktorego VAT jest rozliczany przez firme? Jak taki zwrot potraktowac? Oczywiscie mozna w ogole tego nie ujmowac w ksiegowosci ale ciekawi mnie jak to prawno-formalnie wyglada. Tak, wiem jest Canon, US i ksiegowa ale cala trojka dzisiaj nie dostepna ;D
M.
ja bym wypełnił kwity i wysłał ... cóz ci szkodzi nic nie mozesz stracić a mozesz wygrać
To jak Panowie, którzy kupowali w FotoIt wysłaliście wymagane dokumenty? a może ktoś otrzymał już zwrotSam właśnie myśle czy kupić u nich czy szukać dalej...
(b) Kserokopia dowodu zakupu - rachunek lub paragon;
I jeszcze prosiłbym o info bo nie jestem biegły w fakturach itp...
Więc jeśli w sprzedawcy drukują takie paragony jakie drukują chyba trzeba z nich zrezygnować, więc co można rozumieć przez słowo "rachunek"?. Czy jest to np faktura VAT wzięta na firmę. Czy może jakaś inna forma?
Ostatnio edytowane przez Bonku5 ; 02-05-2007 o 09:26
Paragon - to wydruk z kasy fiskalnej (taki malutki)
Rachunek - domniemuje że to faktura VAT po prostu
zakładam że każdy sklep/sprzedawca ma kase fiskalną (czasem tylko w teorii) i w przypadku braku konieczności posiadania f vat powinien udostępnić wydruk z takiej kasy
Dodatkowo pojawiaja sie jeszcze wydruki komputerowe jako dowod zakupu w danym sklepie. Sam mialem taki przy zakupie mojego 30D. Na podstawie tego papieru wyplacili mi Cashback oraz moglem bez problemu wyslac na przetestowanie na Zytnia.
W sklepie Canona pani usilowala wcisnac mi kit ze aby dostac Cashback za aparat nalezy zakupic go w kraju zamieszkania. Ze kupujac aparat "niemiecki" z polskimi papierami ze sklepu takiego zwrotu nie dostane wiec zebym kupowal sprzet w Canonie. Ech ludzie czasami musza naprawde nisko upasc zeby przekonac do kupowania w danym sklepie.
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Więc można normalnie skorzystać z faktury VAT?
Bo wtedy Cashback + zwrot podatku to juz sumka niezła![]()
JaBlam a jak długo czekałeś na zwrot z Canona? I jeśli możesz to napisz jak wychodzą koszty tych przelewów międzynarodowych... mam zamiar dodatkowo do szkła wziąć lampę ale jest jedynie 60pln zwrotu i nie wiem czy się opłaca (żeby nie dali mi 80pln za przelew:/)
Aha to w końcu wysłałeś ten wydruk z komputera zamiast normalnego (oficjalnego paragonu)? nie robili żadnych problemów?
Z tego co wszyscy pisali przy zwrocie nominalnym 590zł za 30D dostawali 570 więc będzie 20 zł..
Pozdr
Artur
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Czemu się dziwisz że ktoś chce pracować na swoja firmie a nie na niemiecką ? przecież oddziały narodowe canona to tak naprawdę zupełnie inne firmy i jedyne co je łączy to sprzedaż tej samej marki.
ale z tego co pamiętam w regulaminie jest napisane że w Polsce zwraca się za zakupione w Polsce etc ... a że zwracają i tak to inna sprawa.
A jak w końcu jest z tymi paragonami z komputera bo właśnie dzwoniłem do gościa i mówił że nie ma w ogóle takich małych paragonów tylko specjalny program w którym się rozlicza i mówił że to są normalne paragony...
Ale mniejsza z tym więc Canon uznaje te wydruki z komputera bezproblemu?
Nawiasem mówiąc z fakturą 200pln więcej chciałwięc nie opłaca się