Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Pytanie o macro...

LinKuei
    Guest

Domyślnie Pytanie o macro...

Witam Serdecznie,

Mam obiektyw Canon 100mm f2.8 Macro, chciałbym uzyskać nim większe powiększenie. Mam DCR 250 ale jakość dość poważnie spada dlatego zastanawiałem się nad czymś takim...

http://www.allegro.pl/item178617525_...on_f_vat_.html

I teraz czy ktoś używa tego zestawu? Jeśli się taki ktoś znajdzie to bardzo bym prosił o słowo na ten temat i może jakieś sample... byłbym wdzięczny.

Teraz fotografuje macro Canonem 5D + tc sigmy 1.5 + ten Canon 100mm – da się te pierścienie podłączyć nie wywalając tego tc ?

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Da się. Zależy jednak co chcesz osiągnąć. Bo nawet przy zastosowaniu kompletu pierścieni (co będzie mało poręczne) uzyskany w ten sposób wyciąg będzie stanowił około połowy ogniskowej zestawu z TC (140mm), wobec czego oprócz skrócenia minimalnej odległości ostrzenia uzyskasz wzrost skali powiększenia o jakieś 50%. Może lepiej spróbować np. z TC 2x zamiast TC 1.4x?

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

Witam,

Mam dokladnie ten sam zestaw 100 f/2.8 macro, raynoxa 250, i pierscienie posrednie Kenko. O ile z calym przekonaniem moge powiedziec ze ta 100 f/2.8 to moje ulubione szklo, to cala reszta dodatkow to juz niekoniecznie. Szklo po prostu miodzio - szybkie, ostre i jestem zadowolony zde 100% zrobionych nim zdjec. Tutaj i tutaj wiekszosc zblizen, makro i powiekszen to wlasnie 100 f/2.8, wydaje mi sie ze w nielicznych wyjatkach duze zblizenia robakow to mogly byc pierscienie Kenko, ale niestety nie pamietam ktore. Z fotek pstryknietych z raynoxem nie odwazylem sie pokazac zadnej, moze musze wiecej nad tym popracowac, ale z pewnoscia jest to trudny w obsludze tandem. Pierscienie sa dosc przyjemne w obsludze, montowalem je razem z przjsciowka m42 i roznymi antycznymi manualami. Nie mam jeszcze zadnych TC w mojej kolekcji, ale wydaje mi sie z mechanicznego punktu widzenia nie ma problemu zeby to spiac w dzialajaca calosc. Pierscienie Kenko pozwola ci sie zblizyc do obiektu, a tym samym zwiekszyc skale odwzorowania. IMHO sa warte grzechu. No niestety moj 350d ciezko pracuje z tym zestawem - w wizjerze malo widac a MF czesto konieczny.

Pozdrawaim
    Dominik
    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Co jest nie teges z tym raynoxem , dlaczego lepsze Kenko ?.Pytam ponieważ ani z jednym i drugim nie mialem do czynienia

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serbio Zobacz posta
    Co jest nie teges z tym raynoxem , dlaczego lepsze Kenko ?.Pytam ponieważ ani z jednym i drugim nie mialem do czynienia
    Bo Raynox to soczewka nasadkowa która zawsze ujemnie wpływa na jakość (aczkolwiek - moim zdaniem - z tych rozsądnych cenowo zdecydowanie najlepsza), natomiast pierścień to tylko pierścień - odsuwa obiektyw od aparatu (przenosząc AF i sterowanie przysłoną w przypadku Kenko) tak więc jego wpływ na jakość jest zdecydowanie mniejszy...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

A więc na czym będą lepiej potworki wyglądaly ? Na czy będzie najlepsza jakość w odwzorowaniu kolorów oraz ostrości ?
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Ja mam 100 2.8 Macro Canona i mam zestaw Kenko. Generalnie bedzie Ci to trudno utrzymac, sam osobiscie robie powiekszenia samym obiektywem bo przy 8 MP to i tak dostaje tyle ze moge spokojnie wybrac co mi jest potrzebne. Zamocowanie Kenko nie da ci az takiej wielkiej roznicy w powiekszeniu.Jak chcesz to w wolnej chwili zrobie CI foto z pierscieniami i bez
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Ja mam 100 2.8 Macro Canona i mam zestaw Kenko. Generalnie bedzie Ci to trudno utrzymac,
    STATYW! Przy maksymalnym zblizeniu jest drastycznie ograniczona GO, a czy zalozysz Raynoxa, czy pierscienie, to spadnie ona jeszcze bardziej niemalze do milimetrow lub ich ulamkow (zaleznie od odleglosci do obiektu). Kazde drgniecie zestawu to wyjazd poza fokus, a domknieta przyslona i zabrane swiatlo przez dodatki to dluzszy czas, wiec jeszcze raz statyw.

Pozdrawiam
    Dominik
    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Coś już napisał
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Ja mam 100 2.8 Macro Canona i mam zestaw Kenko. Generalnie bedzie Ci to trudno utrzymac, sam osobiscie robie powiekszenia samym obiektywem bo przy 8 MP to i tak dostaje tyle ze moge spokojnie wybrac co mi jest potrzebne. Zamocowanie Kenko nie da ci az takiej wielkiej roznicy w powiekszeniu.Jak chcesz to w wolnej chwili zrobie CI foto z pierscieniami i bez
    Ja chętnie bym zobaczył różnicę tego zbliżenia.
    Właśnie na dniach chcę kupić te pierścienie i nie wiem czy warto.

Początki nałogu

Domyślnie

Czytając wszystko powyżej zdałem sobie sprawę, że nie wiem co się dzieje w układzie optycznym aparatu np. G7 kiedy włączam tryb makro albo w obiektywie np. Sigma 70-300??? Coś sie przesuwa? Przestawia?
    Może ktoś wie?

Pozdrowienia swnw.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów