Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Pytanie o macro...

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

W G7 zapewne nic nie dzieje się w optyce, a jeśli w tej Sigmie jest jakiś specjalny przełącznik do makro to pewnie służy tylko do odblokowania tego zakresu ostrzenia.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

To co proponujecie na sam początek Kenko czy DCR ?

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Moim zdaniem Kenko - oba skrócą odległość ostrzenia i zmniejszą głębię ostrości, ale za to Kenko nie popsuje jakości optycznej obiektywu bo nie zawiera soczewek.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"

Galeria WWW

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Saurus Zobacz posta
    W G7 zapewne nic nie dzieje się w optyce, a jeśli w tej Sigmie jest jakiś specjalny przełącznik do makro to pewnie służy tylko do odblokowania tego zakresu ostrzenia.
    W tym sedno mojego pytania. W G7 coś się dziać musi bo po przejściu w tryb makro można robić zdjęcia z okolo 1 cm., a w Sigmie - na czym to odblokowanie polega? Do tej pory przymowałem to podobnie jak ty, teraz postanowiłem sprawę wyjasnić.

Pozdrowienia swnw

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

To w G7 pewnie polega to na tym samym żeby nie było że nic nie zmienia. Ostrzenie polega na przesuwaniu wszystkich lub tylko niektórych (w zależności od konstrukcji) grup soczewek w obiektywie - im dalej od płaszczyzny matrycy tym bliżej obiektu wyostrzone - więc pewnie odblokowuje to ruch grupy soczewek w pewnym zakresie umożliwiającym ostrzenie z bliższej odległości.
    Saurus

Galeria WWW

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Nie kupuj Raynoxa. Pierscienie wykorzystasz jeszcze do czego innego. Raynox nie dosc ze sie badziewnie mocuje i o przesuniecie latwo to drastycznie GO spada!
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Witam

Do obiektywu 100/2,8 macro wystarczą pierścienie lub mieszek z przekazaniem
    elektrycznych sygnałów. Dla uzyskania dobrych rezultatów, przy fotografowaniu robali,
    trzeba przesłone przymknąć do połowy zakresu.
    Brakujące światło trzeba dopalić najlepiej dwoma lampami błyskowymi z softboxami.
    Temat wstępnie można oświetlić halogenem. Całość trzeba zamocować na
    stosownym stelażu, statyw tu się raczej przyda okazjonalnie.
    Dobrym przykładem jest warsztat Jgora Siwanowicza i Arkadiusza Stopy.
    Pozdrawiam

Marek Odrzywolski
    Lublin

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

foto 80% crop zrobiony Macro 100 2.8 + komplet Kenko. (mysle ze dalej jest to lepiej niz Raynox. Bez wyszumiania, doostrzania. tylko kontrast podciagniety.

Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 01-04-2007 o 02:25
    Jarek
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Dopiero zaczyna Awatar Woodart
    Miasto
    Chicago

Domyślnie

Uzywam pierscini, ale cena ktora pokazales jest za duza
    http://search.ebay.com/search/search...trypage=search
    i przykladowa fotka (nr 638 - poczatki moje) - jakosc nienajlepsza, bo fotograf kiepski (ostrosc tuz przed obiektem
    Wogole mam problemy z ostroscia. Do okulisty trzeba zajzec
    Ostatnio edytowane przez Woodart ; 07-04-2007 o 06:52
    rebel xt + kit;C 28-105 1:3,5,4,5 usmII;C 100-300 1:4,5-5,6; kenko pierścienie pośrednie; 420ex; sherpa 600; Tyskie 0,5l

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Kenko u nas kosztuje okolo 590zl (za moje dalem 650) widze ze na Ebayu za 90$ mozna kupic co jest dobra cena. Jesli mialebym stawiacz wybor pierscienie Kenko za 600 zl czy uzywana Sigma 105 mm za 900 zl (po tyle na allegro sa) to bym wybral sigme
    Jarek

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów