Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Canon 350D vs Nikon D50

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    a jak chcesz mieś naprawdę fajne obiektywy to sigmę
    Zaryzykuję stwierdzenie, że sigma to akurat lepiej współpracuje z nikonem, z canonami jest gorzej. Osobiście nie popieram stosowania zamienników (sigma, tamron), przetestowałem kilkanaście różnych obiektywów i zawsze oryginały canona sprawdzały sie o niebo lepiej. Szkoda tylko, że cenowo też znacznie przewyższają tańsze zamienniki.

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    ergonomia jest pojęciem czysto subiektywnym jednym pasuje innym nie
    Fakt, jednym pasuje, innym nie. Nie podlega jednak dyskusji, że 350D jest za mały i nawet ci którym to nie przeszkadza byliby pewnie zachwyceni gdyby dodać mu z każdej strony tych parę milimetrów.
    Przez rok użytkowania wymiary 350D też mi odpowiadały. Grip zakładałem tylko po to, żeby mieć dodatkowe zasilanie a nie dlatego żeby było wygodniej. Jednak po przesiadce na 30D mój pogląd zmienił się diametralnie. Teraz kiedy biorę 350-kę do rąk wydaje mi się, że to taka mała zabawka. Nie znaczy to jednak, że jest nie wiadomo jak źle, nadal mogę robić 350D zdjęcia całkiem komfortowo - ważny jest efekt końcowy.
    To tak jakbyś długo jeździł oplem astrą i potem przesiadł się do BMW. Od razu poczujesz różnicę, ale nie oznacza to, że astra jest bezużyteczna.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 29-03-2007 o 14:12
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

upps pisząc "a jak chcesz mieś naprawdę fajne obiektywy to sigmę"

miałem na myśli sony - przepraszam nie wiem dlaczego palce inaczej mi napisały

a co do dyskusji - fajny zamęt się robi prawda??

w sumie to post był tylko i wyłącznie po to by wywołać lekki zamęcik
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    (...)
    Fakt, jednym pasuje, innym nie. Nie podlega jednak dyskusji, że 350D jest za mały i nawet ci którym to nie przeszkadza byliby pewnie zachwyceni gdyby dodać mu z każdej strony tych parę milimetrów.
    Przez rok użytkowania wymiary 350D też mi odpowiadały. Grip zakładałem tylko po to, żeby mieć dodatkowe zasilanie a nie dlatego żeby było wygodniej. Jednak po przesiadce na 30D mój pogląd zmienił się diametralnie. Teraz kiedy biorę 350-kę do rąk wydaje mi się, że to taka mała zabawka. Nie znaczy to jednak, że jest nie wiadomo jak źle, nadal mogę robić 350D zdjęcia całkiem komfortowo - ważny jest efekt końcowy.
    To tak jakbyś długo jeździł oplem astrą i potem przesiadł się do BMW. Od razu poczujesz różnicę, ale nie oznacza to, że astra jest bezużyteczna.
    To co napisałeś powyżej bardzo dobrze oddaje rzeczywistość . Ja uważam że do pewnych sytuacji wielkość 350D jest bardzo dobra. Co tu dużo mówić aparat został "uszyty" na miarę marketingu Canona. Taki się dobrze sprzedaje i taki zrobili. Dla mnie to że aparat jest duży i ciężki to dość słaba zaleta - zwłaszcza jak jego możliwości są dość skromne.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna Awatar Rafał Gutowski
    Miasto
    Ludwigshafen - Germany

Domyślnie

Ja tam nie twierdzę, że 350 jest za mały. Ja jako człowiek solidnie zbudowany, mam również solidne łapki, ale mimo to ... jest OK. Wszytko jest kwestią przyzwyczajenia.
    Co do zalet i wad ... Powiem krótko CCD vs. CMOS. Obydwa rodzaje matryc mają swoje wady i zalety. Wiele ludzi twierdzi, że CCD jest lepszą, bo lepiej oddaje kolory, kontrast, natomiast CMOS ma niższe szumy przy wyższym ISO, nie nagrzewa się tak jak CCD etc, etc... Nie chcę tutaj wywoływać burzliwej dyskusji na ten temat, ale powiem tak... Swego czasu stałem przed podobnym dylematem, ale wybrałem C. właśnie dlatego, że już w najniższych modelach ma matrycę CMOS... W N. w ten rodzaj matrycy są wyposażone tylko najwyższe modele.
    EOS 40d + BG-E2N, EOS 350d + BG-E3 + Kit (EFs 18-55); EOS 3000v + Kit (EF 24-90); EF 17-40 f/4 L USM; EF 70-200 f/4 L USM; EF 50 f/1.4 USM; 430 EX; 580 EX II; etc, etc...
    www.rg-foto.eu

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Wymiary to chyba najczęściej omawiana kwestia 350D .
    Moim zdaniem wszytko zależy od tego z jakim osprzętem dodatkowo używa się 350-tki. Miałem raz okazję popracować sobie przez 8 godzin z zapiętą sigmą 24-70 2,8 + lampa 550-tka (bez gripa) i mimo, że wymiary aparatu mi pasują to niestety do wygody brakowało ewidentnie większego uchwytu. Jak coś sporo waży to trzeba mieć za co złapać. Za to z samym kitem, 50 czy innymi lekkimi szkłami pracuje się całkiem wygodnie. Ot 350 nie dla profesjonalistów z ciężkimi szkłami .
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Ja miałem podobny dylemat.

Ale zastanawiałem się nad D70s i Canon 350D.

Raz na Nikonie (kompakcie) bardzo się zawiodłem (bardzo słaba bateria) oraz fatalny obraz przy robieniu lampą, więc wybrałem Canona.

Powiem Ci, że po roku cykania wybrałbym znów Canona i nie płaczcie tak nad tym obiektywem kitowym bo zaczyna to się robić trochę śmieszne.

PS. Wejdź na Fotopolis.pl tam masz test porównawczy tanich lustrzanek i powinno Ci się wyklarować. Pozdrawiam...a i jeszcze jedno. Po to są sklepy, żeby sprawdzić jak Ci aparat leży w dłoni. Ja nie narzekam..powiem więcej, waga i gabaryty są dla mnie zaletą tego aparatu.
    Ostatnio edytowane przez Fakungio ; 31-03-2007 o 23:13
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Bywalec
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie Bez przesady

Jako uzytkownikow 350 powiem jeno, ze bez gripa rzeczywiscie jest ciezko cokolwiek robic. Z gripem jest za to ok i wcale ten aoarat za maly nie jest, choc jest lekki np. w porownaniu do Marka II, ktorym robilem foty. Ten z kolei dla mnie byl za ciezki, jako ze wielki nie jestem, choc to jedyna jego wada dla mnie.

A Nikon 50? To kwestia wyboru systemu i zupelnie juz inna sprawa. Bo gwarantuje ci ze kupujac Canona dlugo przy kicie nie pozostaniesz. Za pol roku bedziesz sie rozgladal za lepszym szklem, chocbys mialo nieco sie przeglodzic Ot takie zycie milosnika fotografii Wiem z autopsji
    canon

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Ja wybierałem pomiędzy 400D a D70s, wybrałem 400D.

Dlaczego ?
    - po przeprowadzeniu przezemnie testów obu aparatów 400D mniej szumiał.
    - jako że jestem wygodny i znam siebie, większego i cięższego D70s nie chciało by mi się nosić.
    - 400D wydał mi się zgrabniejszy i bardziej poręczny w przeciwieństwie do D70s

Jeszcze bym znalazł parę rzeczy który przeważyły szale na stronę Canona.

Dla mnie 400D wielkościowo i funkcjonalnie jest ok, sprawa optyki to już co innego. IMHO kit 18-55 jest lepszy od przeciętnego szkiełka w kompakcie.
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kol Zobacz posta
    Jako uzytkownikow 350 powiem jeno, ze bez gripa rzeczywiscie jest ciezko cokolwiek robic.
    Wow jestem jakiś inny bo mi się udaje a małych rąk raczej nie mam.

kupujac Canona dlugo przy kicie nie pozostaniesz. Za pol roku bedziesz sie rozgladal za lepszym szklem, chocbys mialo nieco sie przeglodzic
    hmm.....doprawdy mnie zadziwiasz....ja sobie tylko wydłużyłem koniec na 200mm, a na krótkim kit mi wystarcza.....
    Chyba muszę sprzedać C bo nie pasuję to twojej opini....
    Wracając do szkieł może sobie kupię 50tkę bo wszyscy piszą że fajna, ale kit jaknajbnardziej zostaje.............
    btw. polecam się zapoznać z kitem od D50 (18-55) i więcej nie pisać że kit C jest do ****.
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kol Zobacz posta
    Bo gwarantuje ci ze kupujac Canona dlugo przy kicie nie pozostaniesz. Za pol roku bedziesz sie rozgladal za lepszym szklem, chocbys mialo nieco sie przeglodzic Ot takie zycie milosnika fotografii Wiem z autopsji
    nie mieszajmy onanizmu sprzetowego z fotografia, prosze. to zupelnie inne rzeczy

znam mnostwo osob, ktore kita maja nawet jeszcze w 300D i robia tym swietne zdjecia, zupelnie w d... majac ze ten sloik nie jest miss ostrosci. nadrabiaja to ostroscia umyslu i oczu, przez co ich zdjecia o lata swietlne wyprzedzaja foty typowego uzytkownika CB, ktory zarznie sie ale kupi 17-40 w imie zasady: "bo musi byc ostro na powiekszeniu 100%" 8)
    www albo tez flickr

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów