Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Canon 350D vs Nikon D50

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie mieszajmy onanizmu sprzetowego z fotografia, prosze. to zupelnie inne rzeczy

znam mnostwo osob, ktore kita maja nawet jeszcze w 300D i robia tym swietne zdjecia, zupelnie w d... majac ze ten sloik nie jest miss ostrosci. nadrabiaja to ostroscia umyslu i oczu, przez co ich zdjecia o lata swietlne wyprzedzaja foty typowego uzytkownika CB, ktory zarznie sie ale kupi 17-40 w imie zasady: "bo musi byc ostro na powiekszeniu 100%" 8)
    Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    no i musze się z tobą zgodzić
    Ja też .
    Vant - co do kita Nikona (18-55) miałem przez pewien czas i optycznie jednak trochę lepszy niż Canona. Przy tym pewniej działa AF.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Poza gorszą od D 50 ergonomią ( przynajmniel dla mnie) 350 ma kilka zalet-
    - wstepne podnoszenie lustra
    - podgląd głębi ostrości
    - lepsza współpaca ze szkłami manualnymi
    - 2 Mix więcej ( czasami się przydaje)

Co do szumów adisb to niektórzy twierdzą że D 50 ma mniejsze, a czym to jest spowodowane poczytaj w teście na optyczne.pl

Coś już napisał Awatar michaelx

Domyślnie

Witam wszystkich, jestem Michał, mieszkam w Zielonej Górze i podobnie jak wszyscy "trochę" fotografuję..
    Dlaczego akurat tu zdecydowałem się napisać pierwszego posta?
    Otóż minął tydzień jak mieniłem platformę z N na C. Model, którego używałem do tej pory to NIkon D50, była to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa i postaram się choć troche przybliżyć ten model.
    Zalety: Mój pierwszy, świetna ergonomia, tanie szkła i mała kapryśność w ich pracy, lepiej wykonany, doskonałe czasy pracy na akumulatorze (1200zdjęć mieszanych) tańsze karty pamięci (wtedy, czyli około 18 miesięcy temu) cieplejsze barwy, duzo większy wizjer, niezły KIT, duża i wygodna torba w zestawie, świetny dźwięk migawki..
    Wady: szumy od 400 wzwyż, niektóre przydatne na codzień funkcje pochowane głeboko w MENU, dość ubogie wyposażenie w funkcje choć całkiem wystarczające na początek, kiepski balans bieli, często zawodny AF i przede wszystkim szczelność korpusu.. ;(
    i tu się rozpiszę.
    wnętrze wyłożone dziwną wykładziną która chłonie i przetrzymuje kurz, przy klapnięciu lustra mozna sobie wyobrazić co się dzieje we wnętrzu, czasem było tak że nie zmieniałem szkła tygodniami a po czyszczeniu idąc w plener wściekałem sie z kropek i plam po zrobieniu zdjęcia.
    Czyszczenie matrycy wiadomo że do przyjemnych nie należy co w moim przypadku zaowocowało faktem iż musiałem się do tego przyzwyczaić i co bym nie robił i jak bym nie dbał to i tak często miałem "gości" Moim zdaniem Nikon chyba nie przewidywał że rynek będzie tak szybko się rozwijał i w pewnym momencie został delikatnie w tyle
    Pozdrawiam..
    Ostatnio edytowane przez michaelx ; 26-04-2007 o 10:54

Coś już napisał

Domyślnie

Już po problemie kupiłem Canona 450D.

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Oj długo to trwało. Ale bardzo dobrze kupiłeś bo już jakiś czas temu to forum odkryło, że Canonem 350D nie da się w ogóle zdjęć robić.

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LemonR Zobacz posta
    Oj długo to trwało. Ale bardzo dobrze kupiłeś bo już jakiś czas temu to forum odkryło, że Canonem 350D nie da się w ogóle zdjęć robić.

dokładnie...nawet trzymać się go nie da i trzeba go stale w torbie nosić...pewnie dla tego nie da się nim zdjęć robić.....
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Początki nałogu

Domyślnie

d50 to jednak kawal dobrego taniego sprzetu, iscie lepsze to niz 350d i 400d
    - zadne gripy nie potrzebne, uchwyt nie tylko dlugi ale i gruby
    - kitowe szkielko bardzo dobre AF tez o niebo lepszy niz a canonach /nie wiem czemu tak jest ale nieststy ilosc odpadow jesli chodzi o ostrosc z canona zawsze wychodzi mi wieksza, moze canon MUSI byc wyposazony w tylko drogie szkla /
    - bardzo ladne kolory skory
    - koszerny dzwiek lustra a nie jakies swisty

minusy tez ma ale pomijalne w sprzecie za nie wiem 700pln?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaj Zobacz posta
    d50 to jednak kawal dobrego taniego sprzetu, iscie lepsze to niz 350d i 400d
    - zadne gripy nie potrzebne, uchwyt nie tylko dlugi ale i gruby
    - kitowe szkielko bardzo dobre AF tez o niebo lepszy niz a canonach /nie wiem czemu tak jest ale nieststy ilosc odpadow jesli chodzi o ostrosc z canona zawsze wychodzi mi wieksza, moze canon MUSI byc wyposazony w tylko drogie szkla /
    - bardzo ladne kolory skory
    - koszerny dzwiek lustra a nie jakies swisty

minusy tez ma ale pomijalne w sprzecie za nie wiem 700pln?
    Tak i sporo fajnych wyciętych funkcji + cukierkowe kolory rodem z kompaktu w standardzie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

jakich funkcji, ustawiam pstrykam ide dalej, podstawowe a nawet wiecej niz podstawowe funkcje sa zachowane, niczego nie brakuje ba nawet bez iso 100 da sie zyc swobodnie /mowie to jak user canona ktory mial przyjemnosc sporo pofocic d50, af wspominam bardzo milo, teraz naprawde cos mnie kusi zeby zaaplikowac sobie d90 ... jak padnie migawka w canonie to nie wiem co bedzie /

kolory bardzo mile dla oka i wierne jesli chodzi o skore, zawsze spotykalem sie z zarzutami ze to canon widzi swiat w barwach ktore nie istnieja .... wiec tu to jakas nowosc w opiniach, pozatym co amatorowi po kolorach skoro bez dobrego szkla 350d produkuje zbyt duzo nietrafionych af-em ujec, to jest naprawde wkurzajacy problem zwlaszcza dla kogos kto chce zostac z kit-ami ...

nie wiem jak to jest moze fatum ale nikony, olki jakie mialem okazje widziec mialy bardziej stabilny AF niz to co pokazuje canon

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów