Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 80

Wątek: 5D – kalibracja, justowanie...

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kupiłem ostatnio 35/1.4 – używany, w doskonałym stanie, przy 1.4 wyciskający niesamowity obrazek. Testy - w punkt, super. Ale w praktyce po kościołach już bywało różnie.

Dzisiaj rano zrobiłem eksperyment. Porozstawiałem butelki na stole, przy oknie, w świetnych warunkach oświetleniowych. Zdarzało się, że mimo iż punkt AF (środkowy) w całości znajdował się na ostatniej w szeregu butelce, AF ostrzył na tę, która znajdowała się z przodu. Było to doskonale widoczne w wizjerze. Trzeba było ZDECYDOWANIE przesunąć punkt AF na „cel”, żeby nawet nie „ocierał się” o butelkę stojącą przed celem. Wtedy było super.

Ameryki nie odkryłem. Osobiście stwierdziłem to, o czym czytałem w wielu miejscach, bez względu na system – „świecący” punkt AF na matówce to tylko część sensora AF, który w rzeczywistości musi być zdecydowanie większy od tego punkciku. Stąd przy 1.4 „Testy oka” mogą być w 90% chybione - AF ostrzy na brwi, bo brwi znajdują się przed okiem a w polu wielkości sensora.

Szalenie mętnie to opisałem, wiem. Ale wydaje mi się, że zrozumienie i praktyczne pojęcie tego zjawiska jest kluczem do świadomej pracy z jasnymi szkłami. Często celowanie w „punkcik” jest po prostu skazane na porażkę.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    ....

Ameryki nie odkryłem. Osobiście stwierdziłem to, o czym czytałem w wielu miejscach, bez względu na system – „świecący” punkt AF na matówce to tylko część sensora AF, który w rzeczywistości musi być zdecydowanie większy od tego punkciku. Stąd przy 1.4 „Testy oka” mogą być w 90% chybione - AF ostrzy na brwi, bo brwi znajdują się przed okiem a w polu wielkości sensora.

Szalenie mętnie to opisałem, wiem. Ale wydaje mi się, że zrozumienie i praktyczne pojęcie tego zjawiska jest kluczem do świadomej pracy z jasnymi szkłami. Często celowanie w „punkcik” jest po prostu skazane na porażkę.
    W 5D są dodatkowe i niewidoczne punkty AF - wszystkie mieszczą się w tym centralnym kółku. Trzeba o nich pamiętać bo mogą trochę namieszać, zwłaszcza w trybie AI Servo (str 75-76 manualu). Można też wyłączyć w CF.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    W 5D są dodatkowe i niewidoczne punkty AF - wszystkie mieszczą się w tym centralnym kółku. Trzeba o nich pamiętać bo mogą trochę namieszać, zwłaszcza w trybie AI Servo (str 75-76 manualu). Można też wyłączyć w CF.

mógłbyś to rozwinąć? jakie pole pokrywa to centralne kółko?

ja używam niemal wyłacznie one shot'a

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

mógłbyś to rozwinąć? jakie pole pokrywa to centralne kółko?

ja używam niemal wyłacznie one shot'a
    Strona 75-76 instrukcji

Janusz,

Domyślnie

Ale tak tylko w al servo af mode. jak wybierasz środkowy punkt focusa to te ukryte 6 nie działa - przynajmniej ja tak rozumie ten tekst.
    Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
    Canon 24-70 f/2.8 L + 85 f/1.2 mkII L + Sigma 150 f/2.8 EX

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Magus Zobacz posta
    Ale tak tylko w al servo af mode. jak wybierasz środkowy punkt focusa to te ukryte 6 nie działa - przynajmniej ja tak rozumie ten tekst.
    Zgadza się.Tyle, że łatwo zapomnieć i jechać na AI Servo

Janusz,

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Magus Zobacz posta
    tez tak to zrozumiałem. ja badałem rzecz na one shot, więc te punkty powinny być nieaktywne. mimo tego wyszło mi, że pole AF jest zdecydowanie większe niż ten maleńki punkcik.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tez tak to zrozumiałem. ja badałem rzecz na one shot, więc te punkty powinny być nieaktywne. mimo tego wyszło mi, że pole AF jest zdecydowanie większe niż ten maleńki punkcik.
    Bo tak jest, w dodatku centralny punkt działa czasami trochę inaczej niż podpowiada to intuicja. Spróbuj wyostrzyć na drut siatki ogrodzeniowej. Przy ustawieniu dokładnie na drut, ostrość ustawi się na to co jest za siatką. Żeby wyostrzyć na siatkę trzeba przesunąć punkt w środek dziury tak aby krańce czujnika obejmowały druty po bokach.

Domyślnie

no to w koncu jak jest z ta kalibracja?
    okazalo sie na jasnych stalkach ze moje body 5d ostrzy bardziej do tylu niz powinno i taki sam z grobsza objaw jest na wszystkich szklach (typowa sytuacja ostrze na oko a ostry jest nos) wiec wnioskuje ze kalibrowane powinno byc body nie szkla....prawde powiedziawszy kiedy mialem 24-105 nie zwrocilem na to specjalnie uiwagi ale teraz kiedy uzytkowa przyslona to 2-2.8 rzecz nabrala powagi...kalibrowac tylko body czy jechac z wiadrem szkiel na dokladke?

Miasto
    Katowice

Domyślnie

Przepraszam ale dla mnie to chory temat.... jeżeli ktoś robi nieostre fotki to zwala na "rąbek u spodnicy" Tzn. ; Albo body do d... ,albo objektyw! .... Panowie i Panie ! Proponuję bardziej przyłożyć się do pracy!!! Jeżeli masz 5D to nie jest Ci zagwarantowane ,że zrobisz perfekcyjną fotografię. Czyli waracamy do sedna ! ... Nie aparat i objektyw robi zdjęcia....tylko TY. Moim zdaniem temat rozdmuchany bez powodu. Szanowni canonbordowcy! Kupujcie 5D ,bo jest świetny!!!! Pozdrawiam.

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów