Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 80

Wątek: 5D – kalibracja, justowanie...

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie 5D – kalibracja, justowanie...

czołem,

mam na 5D i 24-70 L - dobrą, ostrą od 2.8 sztukę, niestety - na moim body z lekkim, ale dokuczliwym BF’em. Sprzedawca, u którego kupiłem ten obiektyw, dał mi możliwość wymiany szkła, ale zaproponował też „usprawnienie” kalibracji aparatu w serwisie na żytniej. Ale.. mam tez 85/1.8 – świetny egzemplarz, ostry i celny, zaś za chwilę dokupię 50/1.4, stąd pytam: czy jest możliwość, żeby zgrali mi body z wszystkimi trzema szkłami, czy raczej z jednym, podstawowym, a dopiero do tego duetu dokupuje się resztę?

było już o tym, ale w wielu kontekstach, nie doszukałem się odpowiedzi. jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z opisanymi zabiegami, proszę, niech skrobnie kilka słów.

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Jeżeli wyślesz na żytnią to serwisanci najprawdopodobnije 5D skalibrują pod swój standard (chyba 85 f/1,8 ) i dopiero pod puszke szkła

Miasto
    Kraków

Domyślnie

rozumiem zatem, że najpierw kalibrują body ze swoim „prawidłem”, a później justują szkła do body? na szkła nie mam gwarancji CP. Ile to może kosztować?

(mam nadzieję, że robią to solidnie. posłałem kiedyś do serwisu sigmy ichniejszą 30/1.4 i D200 – podejrzewam, że chłopcy nawet nie wkręcili szkła w puszkę, wróciła z identycznym FF jak przed wysyłką, a z mojego konta ubyło prawie 300 PLN)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wiem wszystko, co chciałem wiedzieć. Dostałem bardzo rzeczową odpowiedź z serwisu CP, oraz nr telefonu, na którym nie musiałem wisieć godzinami. Rzeczywiście – body jest kalibrowane do prawidła 85/1.8 ;-), a szkła dopiero później. Koszt

24-70/2.8 – 140 PLN
    85/1.8 – 61 PLN

z gwarancją kalibracja gratisowa.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez habakuk ; 28-03-2007 o 15:21 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    rozumiem zatem, że najpierw kalibrują body ze swoim „prawidłem”, a później justują szkła do body? na szkła nie mam gwarancji CP. Ile to może kosztować?
    Dokładnie tak, za kalibrację C50/1,8 zapłaciłem 50 zł + 30 przesyłka. W moim przypadku operacja kalibracji zakończyła się pełnym sukcesem.
    Kalibracja 20d który był na gwarancji była za darmo.
    Ostatnio edytowane przez szandor ; 28-03-2007 o 18:57 Powód: Automerged Doublepost
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

U mnie na wszystkich szkłach ostrzy w punkt, a własnie na 24-70 jest lekki BF. Ale szczerze mówiąc, mam to w d...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    U mnie na wszystkich szkłach ostrzy w punkt, a własnie na 24-70 jest lekki BF. Ale szczerze mówiąc, mam to w d...

z kim bym nie rozmawiał, ma BF z 24-70 na 5D, da się z tym żyć, tyle, że mnie to dokucza nie na planszach,a w praktyce. jesli da się to skorygować, to uważam, że za 140 pln - mając na uwadze cene szkła - warto - choćby po to, żeby mu ufać i nie oglądac na LCD każdego zdjęcia. gdybym zaś miał przymykac do 4, to brałbym 24-105, w nim f/4 jest całkiem sympatyczne.

Domyślnie

Mam 5D i też kalibrowałem i body i szkła...
    Nie wiem jak jest u Nikona, ale dwóch moich znajmoych używają KM i ALFY z róznymi szkłami i nie muszą niczego u nikogo kalibrować.
    Kupili body przykręcili słoik i działa bez BF/FF....
    Moim zdaniem to przegięcie ze Canon za cięzką kasę oferuje nam produkt który na dziń dobry musi zostać zestrojony?
    Powinni w tak razie pisać o tym w swoich ulotkach reklamowych i wszelkie kalibracje robic za friko...
    Canon 5D, 17-40 4L, 70-200 2,8L, 85 1,8

GhOsT9
    Guest

Domyślnie

proste jak drut. canon wykorzystuje pozycję monopolisty na rynku reporterskim i ma wszystko w dupie.

myślę że coś zostało skopane od początku, za czasów cropa. FF miało poprawić babole, ale jak widać wciąż jest jazda. większa klatka = mniejsza głębia i wszystko wyłazi.

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No właśnie ile trzeba wydać kasiory na sprzęt i jaki, żeby móc mu ufać?

GhOsT9
    Guest

Domyślnie

jak patrzę że i 5D i sprzęt reporterski (1D mkII) też ludzie wysyłają do "kalibracji" to chyba nic nie trzeba dodawać. ludziska kupują nowe, niezbyt tanie obiektywy po to żeby ktoś tam gmerał w nich lutownicą...

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów