Witam! Piszę ponownie poniewaz czuję się zobowiązany tym, co wczesniej napisałem. Otóż po kalibracji 5D ostrzy o wiele lepiej, przyzwoicie,
choc moim skromnym zdaniem nie jest to górna granica mozliwości tego body.
Natomiast chcę jednoczesnie napisać, ze sprawdziły się moje obawy co do kosztów tej operacji, która nie zakończyła sie tylko darmowa regulacją w ramach gwarancji. Ponieważ stwierdzono, że wszystkie moje szkła (!!!)
musza zostac poddane justowaniu/kalibracji (3 x eLki + 2 stałki).Suma sumarum i uzbierało się tego ponad 500 zł.Komentarza do tego jednak odmówię sobie.
spokój niby ma ale jakoś niebardzo chce mi się wirzyć żeby teraz to body bylo dobrze skalibrowane a raczej body średnio i szkła do niego dobrze , wiec moim zdaniem (nie jestem ekspertem) problem nie został naprawiony tylko zamaskowany bo z nowym szkłem jak sobie kiedyś Lukasz2791 będzie chciał kupić to bedzie 5D źle ostrzył a niedajboże niech sobie dokupi następne body i do tych samych szkieł , to body do regulacji jeszcze w pudełku.
Może się myle ale tak to rozumie
Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3
martinbartnicki.com
niestety źle skalibrowany AF to nie tylko wada 5D tylko zbyt wielkiej ilosci canonów wszelkich typów... bo zauwaz ze z tym zarzutem servisy najmniej dyskutuja i o ile sa skłonni podwazac kazda wade to usuwają bez zajakniecia wiec musza miec tego swiadomosc... czego dowodem jest chocby funkcja kalibracji dodana do nowej jedynki![]()
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
ja, poniważ z krakowa do warszawy mam kawał drogi, za jednym razem zawiozłem do kalibracji cały bajzel. zrobili jako tako - ze stałkami ok, z zoomami średnio, ale uzywam i przestalem o tym myśleć, bo inaczej bym oszalał. ale problem pojawił sie znowu po zakupie 35L. jest FF tym razem. sezon w pełni, nie mam czasu z tym jechać. cała ta sprawa z AF jest wysoce wqurw.. dlatego możliwość samodzielnego skalibrowania szkieł z puszką uważam za największą zalete nowego marka.
pisałem to już w innym miejscu, ale napiszę i tutaj:
Mam nadzieję, że Canon do wszystkich nowych puszek doda funkcję microadjustig. Wówczas takie wątki jak ten po prostu przestaną istnieć.
Kolejny raz sprawdza się wielokrotnie pisana na tym forum opinia, że jak aparat staje się coraz powszechniejszy, to więcej ludzi jest niezadowolonych, bo więcej egzemplarzy jest przetestowanych. Jak zwykle jest to tylko pewnie jakiś odsetek wszystkich użytkowników tego świetnego aparatu, bo ci, którzy nie mieli z tym problemów nie będą o tym pisać. Co najwyżej skomentują, że kolejny świr narzeka na ten ********y aparat. Ja, gdybym kupił puchę za 9 k zł, też bym się nieźle wkurzył, że muszę jeszcze gdzieś go wysyłać i kalibrować. A świadomość tego, że jak kupię nowe szkło, to znowu ta sama procedura może mnie czekać, zapewne nie dawała by mi spokoju. Wiem coś o tym, bo przeżyłem to z 20D. Teraz mam wszystko skalibrowane, ale wiem, że jak kupię nowe szkło, to może okazać się że znowu wymaga kalibracji.
Bezkrytycyzm serwisu też mnie zadziwia. Kiedyś wysłałem mój sprzęt do kalibracji. Wrócił i nie byłem zadowolony, ale nie było lepiej niż przed regulacją. Zmieniłem szkła i po roku przerwy wysłałem im ponownie aparat z obiektywami do regulacji. Diagnoza: back focus. Podczas rozmowy telefonicznej powiedziałem im, że aparat był rok temu u nich na regulacji, z innymi co prawda obiektywami, ale wtedy zapewniali, że wszystko ustawili na cacy. Przyjęli to do wiadomości i nawet tego nie skomentowali. Całe szczęście, że teraz autofocus działa już dużo lepiej. W zasadzie od ostatniej wizyty w serwisie, nie odrzuciłem żadnego zdjęcia jeśli chodzi o źle ustawioną ostrość.
Na koniec powtórzę raz jeszcze. Mam nadzieję, że następca 5D będzie miał kalibrowany w body autofocus. Jeżeli nie, to jak będę zmieniał body zastanowię się nad Markiem III. Jest to ciekawa alternatywa. Crop 1.3 nie jest taki zły. Odcina najgorsze optycznie fragmenty kadru i "wydłuża" trochę teleobiektywy. Tylko ta cena jest trochę zabójcza.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner