Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 80

Wątek: 5D – kalibracja, justowanie...

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Kilkanaście dni temu wysyłałem 1Ds MKII do kalibracji wiec nawet w max topowym body mozna dostac za friko w moim przypadku BF, skalibrowali pod wzorcowy obiektyw i wszystko gra.

Pzdr.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ODZIO Zobacz posta
    Moim zdaniem Canon przegina, kupujesz sprzęt za cenę auta klazy niższej i aby zrobić dobrą fotę lub taką jaką chciałbyś zrobić na dzien dobry dmuchasz do serwisu.......
    Dzieki Bogu nie musze żyć z fotografii....

Lubię ergonomię 5D, trwałość i pewność AF, ale jak nie jest skalibrowany to wszystkie te cechy poza przyjemnością posiadania nie mają wartości bo nie da się zrobic ostrej foty....
    Z dokładnościa do ilości osób piszących na tym forum. Przy czym na ogół piszą Ci co maja kłopoty. Także nie generalizowałbym.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Tak patrze ze wszytscy uzytkownicy canona powinni sobie kupic mieszkania na ulicy Zytniej... jak z kazdym nowym szkielkiem (zazwyczaj kilkukrotnie) trzeba latac do kalibracji...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tak jeszcze w temacie problemów z BF/FF - nie jesteśmy odosobnieni .
    http://klubkm.pl/forum/showpost.php?...&postcount=752
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

mój 5D ma BF na wszystkich moich obiektywach, ale najbardziej uwidacznia się na 50/1.4... przy f1.4 np jak robię portret i ustawiam ostrość na oczy to właśnie oczy są nie ostre, a czubek nosa jest najostrzejszy ... ale ostatnio wziąłem się na sposób i mierze ostrość na uszy i wtedy oczy już są ostre
    przy szerokim kącie z kolei pomagają mi najbardziej białe lampasy ....

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    mój 5D ma BF na wszystkich moich obiektywach, ale najbardziej uwidacznia się na 50/1.4... przy f1.4 np jak robię portret i ustawiam ostrość na oczy to właśnie oczy są nie ostre, a czubek nosa jest najostrzejszy ... ale ostatnio wziąłem się na sposób i mierze ostrość na uszy i wtedy oczy już są ostre
    przy szerokim kącie z kolei pomagają mi najbardziej białe lampasy ....
    To się właśnie nazywa doświadczenie. Fajnie, że ze sprzętem Canona nabiera się go szybciej niż z innym sprzętem.

Domyślnie

Dla mnie to żenada. Mam jeszcze sprzęt Olka - i nigdy z żadnym szkłem nie miałem BF ani FF, nigdy!

Zamówiłem Canona D5 z gratami, 24-70 f/2.8L i 85 f/1.2 L i wychodzi na to, że pierwsze co po odbiorze muszę zrobić to oddać sprzęt za grubo ponad 20 000 do kalibracji

Bo bez kalibracji ponoć nie ma szans trafiać f/1.2 w punkt -a nie kupię szkła f/1.2 by focić tylko na f8 - sprzęt ma na siebie zarabiać a nie leżeć w serwisie.

Liczę jeszcze na szczęście, że niby moje egzemplarze z moim 5D będą trafiały w punkt ... na wszelki wypadek jednak postaram się umówić sobie termin na Żytniej.

Nie potrzebuję najszybszego na świecie AF, po przesiadce z Olka na Canona to każde szkło wydaje się szybkie ... tylko, że Olek jak już potwierdzi ostrość to nie ma siły by ostre nie było.

Refleksja ... szkoda, że tylko Canon ma FF i 85 f1.2
    Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
    Canon 24-70 f/2.8 L + 85 f/1.2 mkII L + Sigma 150 f/2.8 EX

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

kilka wątków wyzej ktoś rzucił antytesterskie wezwanie "więcej fotografii-mniej testów!". z całego serca mu przytakuję. ale jeśli sprzęt ma służyć zawodowo - ma być narzędziem pracy, nie tylko przyjemności - to chyba nie ma o czym dyskutować: musi być w minimum 99% zadowalający/sprawny.

podstawową rzeczą jest dla mnie zaufanie do sprzętu. z d200 miałem sigmę 30/1.4 - ostrą od 1.4, dającą świetny, plastyczny obrazek, ale z wariackim AF'em. w wielu systuacjach, przy ważnych a ciężko oświetlonych scenach. wolałem przypiąć lampę i zrezygnować z atutu jej światła, właśnie z tego względu, że nie ufałem tej sigmie.

obiektyw ma trafiać, 24-70 też, sama magia czerwonego paska nie wystarczy ;-)
    Ostatnio edytowane przez habakuk ; 01-04-2007 o 10:00

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    jeśli sprzęt ma służyć zawodowo - ma być narzędziem pracy, nie tylko przyjemności - to chyba nie ma o czym dyskutować: musi być w minimum 99% zadowalający/sprawny (...) obiektyw ma trafiać, 24-70 też, sama magia czerwonego paska nie wystarczy ;-)
    Święta racja
    Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
    Canon 24-70 f/2.8 L + 85 f/1.2 mkII L + Sigma 150 f/2.8 EX

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Magnus: Z Olkiem sprawa jest prostrza. Choćby dlatego, że skala jest mniejsza. Można zachować lepszą kontrolę jakości.

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów