"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No to chyba mam szczęście. 5D z żadnym z moich szkieł (24-70 również) nie ma BF/FF... Ostrzy idealnie w punkt...
jesli wyslesz im body ze wszystkimi obiektywami to skalibruja Ci 5d pod wszystkie (tylko musisz ich meczyc ;-D ) ja mialem problemy z 20d i skalibrowali mi z obiektywem 80mm 1.8 ktory wtedy byl dla mnie abstrakcja i powiedzialem ze takiego obiektywu nie bede mial nigdy wiec powiedzieli mi zebym wyslal puszke + wszystkie szkla i skalibrowali mi pod moje szkielka ;-D warto sprobowac!
Na szczecie sa ludzie ktorzy za pomoca 5d zarabiaja kupe kasy i do glowy by im nie przyszlo zeby sprawdzac pod lupa i z linijka jakies bf/ff... Najgorsze co moze spotkac fotografa to nuda z aparatem... Wtedy przychodza do glowy pomysly typu testy i sie zaczyna! Trzeba robic zdjecia a nie testy!
"Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"
@king
jak trzaskasz foty na f8 i wyżej to nie ma takiego znaczenia.
Jednak jak zaczynasz bawić się głebią ostrości i chciałbyś "wyciągnąć" obiekt z tła przy jasnych szkłach za które dałeś 4k i więcej zaczyna to robić róznicę...
Moim zdaniem Canon przegina, kupujesz sprzęt za cenę auta klazy niższej i aby zrobić dobrą fotę lub taką jaką chciałbyś zrobić na dzien dobry dmuchasz do serwisu.......
Dzieki Bogu nie musze żyć z fotografii....
Lubię ergonomię 5D, trwałość i pewność AF, ale jak nie jest skalibrowany to wszystkie te cechy poza przyjemnością posiadania nie mają wartości bo nie da się zrobic ostrej foty....
Canon 5D, 17-40 4L, 70-200 2,8L, 85 1,8
dla mnie 85 f/1.8 do dzis tez byl abstrakcja, ale zobaczylam zdjecia Topola
http://plfoto.com/1184358/zdjecie.html
i z miejsca nabralam apetytu na to szkielko :grin:
a co do kalibracji - to troche zglupialam, bo piszecie, ze mozna skalibrowac body pod obiektywy - jesli czytam ze zrozumieniem [czego nigdy nie mozna do konca byc pewnym], a ja zetknelam sie z kategorycznymi opiniami, ze kalibruje sie wylacznie obiektywy
![]()