Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 80

Wątek: 5D – kalibracja, justowanie...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LemonR Zobacz posta
    No właśnie ile trzeba wydać kasiory na sprzęt i jaki, żeby móc mu ufać?
    Z tego co czytałem to ze wszystkimi są problemy. Wystarczy wejść na forum sonolty czy nikona. U canona jest to może bardziej widoczne, bo po pierwsze dużo więcej użytkowników po drugie dużo większa produkcja - więcej odchyłek jakościowych.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GhOsT9 Zobacz posta
    jak patrzę że i 5D i sprzęt reporterski (1D mkII) też ludzie wysyłają do "kalibracji" to chyba nic nie trzeba dodawać. ludziska kupują nowe, niezbyt tanie obiektywy po to żeby ktoś tam gmerał w nich lutownicą...
    W przypadku takich obiektywow kalibracja na pewno nie polega na gmeraniu lutownica. Opis tego procesu znajdziesz na niniejszym forum.

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

No to chyba mam szczęście. 5D z żadnym z moich szkieł (24-70 również) nie ma BF/FF... Ostrzy idealnie w punkt...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No proszę - zadowolony uzytkownik

A mierzyłeś linijką?
    Bo większość BF/FF właśnie wtedy się ukazuje... [jak nie mierzyłeś - to nie mierz - będziesz szczęśliwszy ]

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    No proszę - zadowolony uzytkownik
    Zadowolony :-) Bo powtarzalność wyników - czyli mierzenia ostrości w zadany punkt jest idealna w porównaniu do 20D którego miałem wcześniej. I nie chodzi mi tu o STAŁY błąd w ostrości czyli BF/FF (z 20D też go nie zauważyłem) tylko właśnie o tą powtarzalność...

Dopiero zaczyna Awatar woyakus

Domyślnie

jesli wyslesz im body ze wszystkimi obiektywami to skalibruja Ci 5d pod wszystkie (tylko musisz ich meczyc ;-D ) ja mialem problemy z 20d i skalibrowali mi z obiektywem 80mm 1.8 ktory wtedy byl dla mnie abstrakcja i powiedzialem ze takiego obiektywu nie bede mial nigdy wiec powiedzieli mi zebym wyslal puszke + wszystkie szkla i skalibrowali mi pod moje szkielka ;-D warto sprobowac!

Domyślnie

Na szczecie sa ludzie ktorzy za pomoca 5d zarabiaja kupe kasy i do glowy by im nie przyszlo zeby sprawdzac pod lupa i z linijka jakies bf/ff... Najgorsze co moze spotkac fotografa to nuda z aparatem... Wtedy przychodza do glowy pomysly typu testy i sie zaczyna! Trzeba robic zdjecia a nie testy!
    "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"

Domyślnie

@king
    jak trzaskasz foty na f8 i wyżej to nie ma takiego znaczenia.
    Jednak jak zaczynasz bawić się głebią ostrości i chciałbyś "wyciągnąć" obiekt z tła przy jasnych szkłach za które dałeś 4k i więcej zaczyna to robić róznicę...
    Moim zdaniem Canon przegina, kupujesz sprzęt za cenę auta klazy niższej i aby zrobić dobrą fotę lub taką jaką chciałbyś zrobić na dzien dobry dmuchasz do serwisu.......
    Dzieki Bogu nie musze żyć z fotografii....

Lubię ergonomię 5D, trwałość i pewność AF, ale jak nie jest skalibrowany to wszystkie te cechy poza przyjemnością posiadania nie mają wartości bo nie da się zrobic ostrej foty....
    Canon 5D, 17-40 4L, 70-200 2,8L, 85 1,8

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyakus Zobacz posta
    jesli wyslesz im body ze wszystkimi obiektywami to skalibruja Ci 5d pod wszystkie (tylko musisz ich meczyc ;-D ) ja mialem problemy z 20d i skalibrowali mi z obiektywem 80mm 1.8 ktory wtedy byl dla mnie abstrakcja i powiedzialem ze takiego obiektywu nie bede mial nigdy wiec powiedzieli mi zebym wyslal puszke + wszystkie szkla i skalibrowali mi pod moje szkielka ;-D warto sprobowac!

dla mnie 85 f/1.8 do dzis tez byl abstrakcja, ale zobaczylam zdjecia Topola
    http://plfoto.com/1184358/zdjecie.html
    i z miejsca nabralam apetytu na to szkielko :grin:

a co do kalibracji - to troche zglupialam, bo piszecie, ze mozna skalibrowac body pod obiektywy - jesli czytam ze zrozumieniem [czego nigdy nie mozna do konca byc pewnym ], a ja zetknelam sie z kategorycznymi opiniami, ze kalibruje sie wylacznie obiektywy

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez king_nothing Zobacz posta
    Na szczecie sa ludzie ktorzy za pomoca 5d zarabiaja kupe kasy i do glowy by im nie przyszlo zeby sprawdzac pod lupa i z linijka jakies bf/ff... Najgorsze co moze spotkac fotografa to nuda z aparatem... Wtedy przychodza do glowy pomysly typu testy i sie zaczyna! Trzeba robic zdjecia a nie testy!
    akurat autor wątku ma na tym sprzęcie zarabiać pieniądze, i dlatego potrzebuje doskonałej jakości.. za którą zapłacił
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów