Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: 30D - podświetlanie punktów AF

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 30D - podświetlanie punktów AF

Hej!
    Jak jest u Was, wszystko ładnie?
    Ja mam wrażenie, że czasami wogóle nie ma podświetlenia np. pod światło. Robiłem zdjęcia na koncercie i średnio działało podświetlanie punktu (centralnego) AF.
    Słabe to podświetlanie, w 350D było idealnie... Dziś oglądałem stare 20D i też pięknie podświetlał.

Z drugiej strony na dpreview.com czytałem, że 30D tak ma.

EDIT: Właśnie sprawdziłem w domu. Ustawiam ostrość na lampę w pokoju, dokładnie na jej biały klosz. Mocno rozświetlony przez żarówkę. Po prostu nie widać podświetlenia punktu. Na krawędzi klosza widać a na białym - nie.
    Sprawdziłem w sklepie inny model - tak samo. Wierzyć mi się nie chce, że u Was jest inaczej
    Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 28-03-2007 o 23:01

Domyślnie

Nie mam takich problemów z 30D o których wspominasz ...
    Zawodowo głównie robie koncerty i pierwszy raz słyszę o czymś takim, zresztą zapraszam do mojej galerii, m.in znajdziesz tam fotki z koncertów ...

adres masz w stopce poniżej...

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Hej!
    Jak jest u Was, wszystko ładnie?
    Ja mam wrażenie, że czasami wogóle nie ma podświetlenia np. pod światło. Robiłem zdjęcia na koncercie i średnio działało podświetlanie punktu (centralnego) AF.
    Słabe to podświetlanie, w 350D było idealnie... Dziś oglądałem stare 20D i też pięknie podświetlał.

Z drugiej strony na dpreview.com czytałem, że 30D tak ma.
    Może masz coś uszkodzone, u mniie jest tak samo dobrze jak w 350D nie zauważyłem żadnej różnicy.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie ma widocznej różnicy między 350-tką, a 30D pod tym względem ale jeszcze sprawdzę dla pewności dziś wieczór .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Miałem kiedyś to samo w 350D jak paluchem wytarłem matówkę. Punkty AF bardzo słabo świeciły. Pomogła wymiana matówki.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ten typ tak ma. U mnie czasami tylko słychać piknięcie, a nie widać podświetlenia. A chwilę potem dioda błyska. Tylko ja mam zawsze ustawione na środkowy punkt i te braki błysków to wyłącznie przy obiektywach M42.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

czasem w orientacji pionowej i pod światło bardzo słabo widac to podświetlenie albo wcale.

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam tak samo jak pisze ErnestPierwszy. Mialem 20D i podswietlanie punktow AF bylo bardzo mocne, tak ze spokojnie bylo widac pod swiatlo. W nowym 30D podswietlanie jest slabsze. Pod swiatlo wlasciwie nie da sie ocenic, czy punkt AF zapalil sie czy nie. Zastanawiam sie czy to wada produktu, czy po prostu 30D tak ma.

EDIT:

Ostatnio moglem porownac moje stare 20D i nowe 30D rownoczesnie. Jest ewidentna roznica w jasnosci podswietlania punktow AF.
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie ma widocznej różnicy między 350-tką, a 30D pod tym względem ale jeszcze sprawdzę dla pewności dziś wieczór .
    a ja zauwazam ta roznice. w 350 widac bylo idealnie czerwone punkciki w 30d na sloncu nie ma szans... dlatego sila rzeczy wlaczylem nie lubiany przeze mnie sygnal dzwiekowy :>

Bywalec Awatar Dragunov
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W moim egzemplarzu podświetlanie AF jest bez zarzutu, a robię zdjęcia w różnych warunkach i nigdy nie miałem kłopotu z tym.
    7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
    http://piotrplyszewski.pl/

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów