W moim egzemplarzu podświetlanie AF jest bez zarzutu, a robię zdjęcia w różnych warunkach i nigdy nie miałem kłopotu z tym.
W moim egzemplarzu podświetlanie AF jest bez zarzutu, a robię zdjęcia w różnych warunkach i nigdy nie miałem kłopotu z tym.
7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
http://piotrplyszewski.pl/
W!
W 350D podświetlane są punkty (kropki) w kwadratach/prostokątach na matówce, natomiast w 30D podświetlany jest nie punkt, a cały kontur kwadratu, pokrywający się z czarnym obrysem pola AF. W praktyce, na błekitnym niebie bez problemu można dostrzec błyśnięcie "kwadratu". Sprawdziłem przed chwilą na 30D - "przejechałem" kółkiem po wszystkich polach - patrząc prosto na niebo (16.40).
Pzdr!
Dragunov, theremin: a czy macie porownanie 30D do 20D? Bo ja mam. W 30D nie mam problemow z zobaczeniem podswietlenia na niebieskim niebie, ale na granicy wieza kosciola, a za nia silne slonce juz nie zobacze (a w 20D zobacze spokojnie). W porownaniu widac, ze punkty AF w moim nowym 30D sa podswietlane wyraznie slabiej niz w moim starym 20D. Podobna obserwacje poczynil ErnestPierwszy. Dlatego pojawia sie pytanie: czy jest to wada naszych 30D, czy tez 30D tak po prostu juz maja.
Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 13-05-2007 o 19:47
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Tak, mam porównanie 30D (własny) i 20D (koleżanki). IMHO, to oba podświetlają podobnie. Jednakże jest to moja subiektywna opinia, 20D miałem w rękach jakiś czas temu. Jak chcesz to sprawdzę w jednocześnie, 20D i 30D, ale za parę dni, chociaż szkoda w szumie czasu na zawracanie głowy takimi duperelami.
Aha, z braku wieży kościoła zdobiłem jeszcze raz porównanie: ciemny komin-ostre słońce: podświetlanie widzę do tego noszę okulary, więc "szczelnie" nie przykładałem oka do muszli ocznej.
Pozdrawiam
theremin: w takim razie ja i ErnestPierwszy mamy walniete egzemplarze 30D
EDIT:
Pewnie, ze szkoda czasu, dlatego wole robic zdjecia. O problemie przypominam sobie wlasnie w momencie robienia tychze, kiedy ostrzac manualnie nie widze potwierdzenia ostrosci. Wiec nie jest to duperela, bo przez nia nie mam pewnosci, czy zrobie ostre zdjecie.
Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 13-05-2007 o 19:50
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Ja właśnie przesiadłem się z 350D na 30D. I jedną z pierwszych dużych różnic jakie zauważyłem było o wiele mocniejsze podświetlenie punktów AF.
Aż zbyt mocne mi się wydawało![]()
30D + EF 24-105 F4 L IS, EF 70-200 F2.8 L IS, EF 50 F1.8 Mk II, EF 1.4x II, 580EX, M42
Tam zaraz walnięteJestem zachwycony 30D, który pod każdym względęm jest lepszy od 350
Do AF mam jeszcze kropkę-potwierdzenie po prawej. W sumie na niej się skupiam czy jest LOCK czy nie...
Robię zdjęcia i sikam na to podświetlenie. Sprawdzałem w sklepie 3 inne egzemplarze body i każde poświetla tak samo słabo. W innych warunkach moja 30-stka podświetla mocno, po prostu TTTM i już.
Musiałbym spaść z 15 piętra, żeby zanosić SPRAWNE body do serwisu, dziękuję, tylko coś mogą zepsuć, albo podmienią na jakieś inne (he he).