Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Oglądanie filmów na aparacie, czy to możliwe !?

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donrogalesko Zobacz posta
    wycieczka jest jutro wiec by mnie zadowolilo ogladanie na aparacie ;]
    No to krotko - nie da sie. Chyba ze beda to filmiki nagrane aparatem. Sprobuj puscic film na kompie i nagrac aparatem - cos tam bedzie ale watpie by sie caly smiescil

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    No to krotko - nie da sie. Chyba ze beda to filmiki nagrane aparatem. Sprobuj puscic film na kompie i nagrac aparatem - cos tam bedzie ale watpie by sie caly smiescil
    Ale teoretycznie się zastanawiam. Aparat produkuje filmik w jakimstam rozszezeniu. I potrafi go odtworzyć potem.

Jeśli przygotować na komputerze film dokładnie w tym samym formacie to w teorii powinno to zadziałać? No chyba że jest blokada np. na wielkość pliku ..

donrogalesko
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    na wielkość pliku ..
    Wątpie bo jak sie nagrywa film to nie ma zadnej blokady ;]

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zależy gdzie. U mnie (A95) jest "blokada" do 3 min @ 320/240/10fps

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Zależy gdzie. U mnie (A95) jest "blokada" do 3 min @ 320/240/10fps
    To można sobie z pełnego metrażu serial zrobić
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 28-03-2007 o 15:43
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Ale teoretycznie się zastanawiam. Aparat produkuje filmik w jakimstam rozszezeniu. I potrafi go odtworzyć potem.

Jeśli przygotować na komputerze film dokładnie w tym samym formacie to w teorii powinno to zadziałać? No chyba że jest blokada np. na wielkość pliku ..
    Blokady w wiekszosci nowych kompaktow nie ma na wielkosc pliku. Ale jest jeden blad w zalozeniu - to ze ma jakies tam rozszerzenie nie znaczy automatycznie ze jest w tym samym formacie. Np .avi moze kryc quicktime czy divx. Canon nagrywa niby w jakiejs tam formie quicktime avi ale nie wszystkie odtwarzarki to lykaja.

Moglaby sie powiesc taka operacja:
    - nagrac filmik w kompakcie
    - zrzucic na kompa
    - przeskanowac nie wiem jakim softem by wykryc dokladna forme kodeka (znam tylko tellme ale to do divxow/mpg)
    - przekonwertowac docelowy film do formy kodeka wykrytej powyzej nie wiem jakim softem(virtualdub?)

I ostatni punkt moze byc najtrudniejszy - bo kodeki sa czesto osobne - encoding i decoding. I Canon moze byc taki sprytny ze w swoich sterownikach dostarcza tylko decoding a encoding masz tylko w aparacie, wiec w druga strone - wrzucic w odpowiednim kodeku filmik na karte by odtworzyc w aparacie - moze sie nie dac.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja osobiście robiłem taki myk z moją komórką, która nie miała dzwonków mp3, ale za to mogła nagrywać wav'y i ustawiać je jako dzwonki. Wystarczyło sprawdzić jakie parametry wav'a nagrywa koma, a później zrobić takie same w tym pliku co chce się go wrzucić.
    Myślę jednak, że z canonami będzie trudniej. Świadczy o tym trud we wrzucaniu zdjęć i oglądaniu ich na aparacie. Mi to się powiodło, dzięki temu można sobie np. wrzucić JPG ze ściągą .

Wyjaśniam metodę :
    zgrywamy jakiekolwiek zdjęcie z karty(zrobione tym aparatem którego używamy)
    ściągamy program Exifer
    otwieramy zgrane zdjęcie
    zapisujemy dane Exif do pliku
    otwieramy JPG które chcemy wgrać
    wczytujemy dane Exif z pliku który zapisaliśmy 2 kroki wcześniej
    zapisujemy JPG z dodanym Exifem
    wgrywamy zdjęcie na kartę

Uprawnienia umieszczania postów