Cytat Zamieszczone przez Kraszan Zobacz posta
Cena przyzwoita, w testach na optyczne.pl zebrał same pochwały - jedyna wpadka (dla mnie dość istotna) to gigantyczne pudłowanie AF. Co prawda zwalili to na felerny egzemplarz, ale chciałem spytać, jak Wam się ten Tamron sprawuje?
uzywam do zdjec krajobrazowych (nie ma tematu AF) i do focenia dziecka, ktore akurat potrafi byc wymagajace dla AF

wrazenia: AF nie jest szybki i to jest problem. natomiast co do trafnosci - zero problemow z mojej strony. ani w 10D ani w 30D nie mialm nigdy jaj z trafianiem tego szkla w punkt, tak przy centralnym czujniku jak i bocznych. najbardziej zewnetrznych nie uzywam jak nie musze, ale w tych sporadycznych przypadkach tez bylo dobrze

Rzeczywiście jest ostry? Jak pracuje w zakresie 2.8-4.0 ?
jest stosunkowo miekki. nie jest zle, ale wole od 4.0. ponizej jest wyraznie miekszy, ale rekompensuje to ladna plastyka, a na odbitkach rzedu 15-20 miekkosc nie bedzie problemem. f/2.8 jest moze i nie najostrzejsze, ale subiektywnie "ladne" (przyjemny bokej, ladne przejscie ostrosci w nieostrosci)

Winieta mi nie przeszkadza (nawet ją lubię), ale najbardziej zależy mi na rodzielczości, ostrości i małej aberracji. Czy po porównaniu w sklepie kilku egzemlarzy da się wybrać taki, który będzie rzadko pudłował z AF?
w tym obiektywie nie ma temat winiety, spadku ostrosci w rogach, a do abberracji to trzeba go zmusic (mozna, ale trzeba znalezc odpowiedni motyw). nic co byloby widoczne przy 20x30 cm.

co do AF, to trzeba sobie powiedziec jasno i wyraznie, ze USM to nie jest i ze bywa za wolny. i to w zasadzie jeden z dwoch mankamentow tego szkla (drugim jest plastikowa obudowa, co przy telepaniu sprzetem o skaly i inne nierownosci terenu moze byc problemem)