Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Czy 28-75 to dobry pomysł dla cropa ?

Bywalec

Domyślnie Czy 28-75 to dobry pomysł dla cropa ?

Witam wszystkich,

Nie miałem jeszcze okazji zaistnieć na tym forum, choć śledzę je od dłuższego czasu. Chciałbym Was podpytać w konkretnym temacie. Przeszukałem oczywiście zasoby na wszelkie sposoby, ale chcę poznać bliżej Wasze doświadczenia.

Co planuję:
    Zakup 30D, zastosowania amatorskie + bardzo okazyjnie konferencje, targi

Z czego korzystałem
    Przez długi czas z Minolty 5D z kitem + 70-300
    Niedawno Nikon D80 + 18-70 + SIgma 30/1.4 + SB800 + kundelki

Co planuję (czyli przechodzę do pytania)
    Szukam szkła podstawowego do 30D. Ma to być jasny zoom i chwilowo nie ma to być eLka, ale raczej Tamron (z pełną świadomością jego zalet i wad). Będzie on wybierany pewnie u Cichego. Sigmę 30/1.4 wybierałem 4 dni w sklepie, więc jestem zaprawiony w bojach. OK, planuję taką szklarnię:

1) szeroko: Tokina 12-24 lub Canon 10-22
    2) normalnie: Tamron 28-75
    3) długo: 70-200/4
    4) jasno: lampa też będzie oczywiście

Do tego do zabaw na biurku już czeka Industar i Jupiter. Ponieważ pierwsze trzy punkty nie zrealizuję od razu, pewnie bedzie 2, 3, 1 - w tej kolejnosci.

Druga opcja to:
    1) pseudo-szeroko i normalnie: Tamron 17-50, Sigma 18-50 lub Tokina 16-50

Warunki brzegowe:
    - wcześniej wykorzystywałem nieco częsciej zakres 28-75 niż 17-50
    - mając Sigmę 30 w miarę wystarczała mi ta ogniskowa i myślę, że szeroki koniec Tamrona będzie na codzień OK
    - mam wielką chęć na obiektyw ultraszerokokątny, bo to zupełnie inna klasa zdjęć, niż silenie się na krajobraz na 17-18 mm
    - 50 mm to trochę czasami za mało np. na zewnątrz pomieszczeń, ale od czego jest 70-200 ....

Pytanie właściwe
    Na początek chcę wydać na szkła nie więcej niż 2-3 tys., więc czy lepiej brać Tamrona 28-75 i może Tokinę, czy Tamrona 17-50 i mieć prawie na 70-200/4 ? Nie jest tak, że nie przeżyję braku ogniskowych np. 12mm, ale nie chciałbym kilka razy robić rewolucji w szklarni. Poza tym o wiele więcej nasłuchałem się dobrego o Tammym 28-75 niż o 17-50.

W szczególności chciałbym zapytać posiadaczy puszek z cropem i szkieł typu 24/28-w górę - czy nie przeszkadza Wam, np. przy robieniu zdjęć w pomieszczeniach, dziura pomiędzy ultraszerokim kątem a początkiem tego standardu ? Czy nie jest ona wtedy najbardziej kłopotliwa ?

Każda opinia będzie mile widziana.

Pozdrawiam,
    Zbyszek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbig Zobacz posta
    W szczególności chciałbym zapytać posiadaczy puszek z cropem i szkieł typu 24/28-w górę - czy nie przeszkadza Wam, np. przy robieniu zdjęć w pomieszczeniach, dziura pomiędzy ultraszerokim kątem a początkiem tego standardu ? Czy nie jest ona wtedy najbardziej kłopotliwa ?
    mam dziure miedzy 22mm a 50mm - w zasadzie jest nieodczuwalna.. moze kiedys czyms ja zapcham ale na razie nie odczuwam takiej potrzeby 8)

Na początek chcę wydać na szkła nie więcej niż 2-3 tys., więc czy lepiej brać Tamrona 28-75 i może Tokinę, czy Tamrona 17-50 i mieć prawie na 70-200/4 ?
    co do zestawu jaki planujesz - obawiam sie ze za 2-3 tys takiego (nr. 2) zestawu nie wyczarujesz.. natomiast schodzac z tematu cen - jesli czesciej uzywasz przedzialu 28-75 to kup tego Tamrona, do tego 70-200 a szeroki kat mozesz na razie zapelnic kit'em ktorego w perspektywie wymienisz na np. 10-22.. zestaw bedzie super no i obejdzie sie bez drastycznych zmian na ktorych jednak zwykle sie traci.. tyle odnosnie mojej opinii - jak zwykle jest subiektywna i mozesz z niej skorzystac na wlasna odpowiedzialnosc

zdrowko

Kuba
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 27-03-2007 o 19:14

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

w zaleznosci od tego co Ci jest bardziej potrzebne - szerokie czy dlugie. jesli szerokie to 12-24 + 28-75. mam, dziala. nie zawsze jest idealne (17-50 jednak uniwersalniejszy zakres na spacerzooma), ale jakosciowo ekstra. a rasowy ultraszeroki kat to jednak jest to
    jesli dlugie, to 70-200 i 17-50
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zbig, co powoduje, że przechodzisz z D80 na 30D? Masz już trochę sprzętu do Nikona czy Ci nie szkoda? Jest to oczywiście pytanie bez żadnego sarkazmu. Pozdrawiam

Bywalec

Domyślnie

No z tego sprzętu to została mi tylko Sigma i SB-800, które, jak mam nadzieję, znajdą szybko nowych właścicieli (no zostaje jeszcze F65+50tka ). Powodów jest dużo - w telegraficznym skrócie to: niepoprawny pomiar matrycowy w D80 (miałem dwa D80 i w obydwu robiłem prawie tylko na CW i spot), niesatysfakcjonująca ostrość (nie potrzeba mi 10mpix) i praca na wysokich ISO (to może najmniej), polityka firmy Nikon (robienie puszek typu D40, D40x, pewnie D40xs będzie). Do tego dochodzi potrzeba posiadania mocniejszego body (D200 jest za drogie i szumi jak las jesienią), jak też chciałbym mieć możliwość wykorzystania m42 do zabaw.

Z doświadczenia wiem, że żaden system nie jest doskonały (ani polityczny, ani foto), jednak chyba powoli wiem, czego chcę. Myślę jeszcze tylko nad szkiełkami, stąd ten wątek.

Pozdrawiam,
    Zbyszek

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Dla mnie zestaw idealny.

1)Tokinę planuję za miesiąc,dwa kupić.
    2)Tamrona 28-75 miałem,sprzedalem ale chyba wrócę.
    3)Canona 70-200/4 bardzo bym chciał ale kasy nie wystarczy.
    4)Lampę mam,Canon EX430 i powiem ze do większości zastosowań wystarczy.

Pozdrawiam
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Witam wszystkich,

OK, planuję taką szklarnię:

Zestaw idealny:razz: Mam Tokinę i 24-105 - jest ok. Miałem 70-200 ale sprzedałem, dozbieram kasę i kupię z IS. A kolejność zakupów zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji.
    Apropos Tamrona to wydaje mi się że w tym zestawie lepiej sprawdzi się 28-75
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta

Dla mnie zestaw idealny.
    Też się podpisuję pod ta opinią. Zakres 17-50 jest uniwersalny, ale dość nijaki. Mi do reportażu brakowało bardzo zakresu 35-70, dopóki nie kupiłem sobie czegoś z tymi ogniskowymi. A do krajobrazu Tokina jest lepsza, niż 17 (czyli 27, tak naprawdę). Witamy na forum C.
    Pozdrawiam.

Bywalec

Domyślnie

Dzięki panowie za tak liczną reakcję. Utwierdziliście mnie w wyborze - teraz tylko wycieczka do Cichego i po sprawie. A w drodze powrotnej kupię jeszcze kwiatki dla żony w ramach przeprosin za defraudację budżetu domowego

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Dzięki panowie za tak liczną reakcję. Utwierdziliście mnie w wyborze - teraz tylko wycieczka do Cichego i po sprawie. A w drodze powrotnej kupię jeszcze kwiatki dla żony w ramach przeprosin za defraudację budżetu domowego
    Z samymi kwiatkami to raczej nie masz się co pokazywać ;-) po takich zakupach!!!. Będzie Cię kosztowało ale czego się nie robi z miłości (dla świętego spokoju)
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów