Nie do konca.To nie byla kwestia krzywo wklejonych matryc.W serwisie tez kalibrowali im uklady auto focusa.Polecam forum nikona-http://forum.nikon.org.pl
Nie do konca.To nie byla kwestia krzywo wklejonych matryc.W serwisie tez kalibrowali im uklady auto focusa.Polecam forum nikona-http://forum.nikon.org.pl
Przyznaję że mogę się mylić w tej kwestii. Nie przerabiałem tego na sobie i opieram się tylko na tym co usłyszałem od znajomych.
Oczywiście, że tak nie jest. Wyobraź sobie, że jesteś strzelcem (promień światła odbity od lustra pomocniczego) mającym skupić ogień swej broni na mniejszej (crop 1.5), lub większej (crop 1) tarczy.Zamieszczone przez maku
Dochodzą jeszcze pewnie (?) problemy z krążkiem rozproszenia szkieł przeznaczonych do analoga, ale to już inna para butów, tak mi się na gorąco zdaje.
Jurek Plieth, z takimi analogiami nie można przesadzać, bo łatwo wychodzi wniosek, że dużą matrycę prościej zrobić niż cropowaną. W końcu łatwiej zrobić model samolotu duży niż mały![]()
Gdyby matryca była rzeźbiona z metalowego buca, to oczywiście, że takZamieszczone przez Tomasz Golinski
Jak wiesz jednak jest robiona z krzemowego wafla, gdzie dochodzą problemy z powtarzalnością parametrów na całej powierzchni, a więc i kosztami wytworzenia.
Eee, ja wole wafle z czekoladą... Krzem chrzęści w zębach...Lepiej ide spać, bo chyba źle ze mną
, jutro do pracy i seminarium. Tragedia...
Może problem polega na tym że przy mniejszej matrycy otrzymujemy większą GO. A co za tym idzie producenci w ramach oszczędności potraktowali troszeczkę „z góry” precyzję działania AF uznając że „jakoś się to zmieści w GO”. Tyle tylko że przy zabawach z bardziej otwartymi obiektywami to nie wychodzi.
A moze to jest takze problem tego, ze w analogu jest "obslugiwana" klisza, ktora sila rzeczy nie jest rownomiernie i idealnie prosto przylegajaca do scianki na calej swej powierzchni, a matryca jest?
pozdr.
pozdr.
krecio
5D + 5D Mk III![]()
![]()
![]()
"A może uciekli do lasu..."![]()
![]()
Hint: a moze przestaniecie gdybac ? :P , bo przez ostatnie 2 czy 3 strony wiecej namaciliscie niz wyjasniliscie![]()
CENZOR![]()
![]()
![]()
pozdr.
krecio
5D + 5D Mk III![]()
![]()
![]()