Strona 16 z 18 PierwszyPierwszy ... 61415161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 176

Wątek: Jest! Nastepca 300D czyli Rebel XT

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Cytat Zamieszczone przez rosmaryna
    Te autofocusy poprostu kompletnie sie nie nadaja do wspolpracy z matryca i powinny byc zaprojektowane od poczatku.
    Być może - niewykluczone. Może cała ideologia DSLR z cropem jest ogólnie do d* właśnie z tego powodu I wkładanie cross-sensorów z jedynki nic tu nie pomoże...
    Zapoznałem się z tym linkiem dosłownie w ciągu 5 minut, a na dodatek nie otwierają mi się te linki do zdjęć testowych, więc przepraszam z góry jeśli jakaś myśl Mishkina umknęła mojej uwadze. Wydaje mi się jednak, że generalnie jest tak jak rozmaryna podsumował, a podstawową przyczyną jest fakt, że powierzchnia matrycy, a więc i powierzchnia na której znajdują się czujniki AF jest przy cropie 1.5 przeszło 2x mniejsza niż powierzchnia klatki 24x36. W ten sposób proporcjonalnie rosną wymagania na:
    - dokładność ustawienia lustra pomocniczego,
    - dokładność software'u zawiadującego autofokusem,
    - precyzję reakcji obiektywu na komendę z korpusu,
    - precyzję samych czujników AF,
    - i pewnie jeszcze kilka innych rzeczy.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wydaje mi się jednak, że generalnie jest tak jak rozmaryna podsumował, a podstawową przyczyną jest fakt, że powierzchnia matrycy, a więc i powierzchnia na której znajdują się czujniki AF jest przy cropie 1.5 przeszło 2x mniejsza niż powierzchnia klatki 24x36
    Świetnie, to znaczy, że aby osiagnąć dokładność AF-u z EOS'a 650 za 350PLN muszę kupić full frame'a za 25 000 PLN Ale mam w takim razie jedno pytanie - dlaczego "mówi się", że D60 nie ma problemów z AF-em? Inny soft, czy może układ AF-u zaprojektowany pod cropa i z powodów bliżej mi nie znanych nie kontynuowany w kolejnych modelach?

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Arkan - dobre pytanie. D60 jest przecież znany z tego, że AF ma "obleśnie wolny ale dokładny"...

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Arkan - dobre pytanie. D60 jest przecież znany z tego, że AF ma "obleśnie wolny ale dokładny"...
    Nie miałem przyjemności zapoznać się z D60 - od razu z analoga wskoczyłem na 10D
    Nie wiem więc, czy to są mity (wcale bym się nie zdziwił), czy fakty?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Hm, można nosić ze sobą 650 i uzywać jej do ostrzenia. Potem przekręcić lens i wio! rotfl
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

ceny D60 wlasnie podskoczyly na allegro

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Potem przekręcić lens i wio! rotfl
    Nie mów tego na głos, bo wszystkie 650-ki na allegro wykupią
    Pentax K-5 II, Leica M9

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Moim zdaniem wielkość matrycy ma się nijak do dokładności AF. No może nie nijak lecz raczej rośnie wraz z maleniem matrycy. Rośnie wtedy przecież GO. Problemy z AF w 10D/300D moim zdaniem wynikają z niechlujstwa produkcyjnego. Po prostu Canonowi bardziej opłacało się wypuszczać co niektóre źle skalibrowane korpusy niż tracić pieniądze na porządną kontrolę jakości. Jest to wynik wojny z konkurencją. Ważniejszy dla marketingu jest czas niż jakość. Tak to niestety często wygląda. Mój korpus miał ewidentnego BF. Po kilku wizytach w serwisie problem został rozwiązany jest więc możliwe by działał poprawnie. Tyle tylko że wielu użytkowników 10D zostało przy tym skazanych na podobną walkę. Napisałem „walkę” nie bez przyczyny. Nie raz zalewała mnie krew gdy usiłowałem umówić się na wizytę w serwisie w celu kalibracji AF i słyszałem w odpowiedzi że powinienem się pobawić w PS i wszystko będzie dobrze i że to tak ma być.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cos jednak jest na rzeczy.Dlaczego usersi Nikona D70 maja podobne problemy?

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W przypadku d70 problem polega na czymś innym. W 10D występuje problem ze źle skalibrowanym układem AF w przypadku D70 problem dotyczy krzywo zamontowanej matrycy. Tak więc w przypadku 10D problem rozwiązuje się softwerowo kalibrując układ a w przypadku D70 trzeba to zrobić hardwerowo umieszczając matrycę tam gdzie być powinna. Z tego co słyszałem od userów nikonów w przypadku D70 problem wystąpił w wyniku zastąpienia montażu maszynowego ręcznym (pewnie gdzieś w egzotycznych krajach to składają). Tak czy inaczej sami stajemy się ofiarami walki o obniżenie kosztów produkcji.

Strona 16 z 18 PierwszyPierwszy ... 61415161718 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów