No tak... ale, zdaje sie ;-), jest to polskie forum na ktorym udzielaja sie Polacy zyjacy w polskich realiach :-)Zamieszczone przez Jurek Plieth
OK, moze nie wszyscy ;-), niech bedzie ze przytlaczajaca wiekszosc ;-)
No tak... ale, zdaje sie ;-), jest to polskie forum na ktorym udzielaja sie Polacy zyjacy w polskich realiach :-)Zamieszczone przez Jurek Plieth
OK, moze nie wszyscy ;-), niech bedzie ze przytlaczajaca wiekszosc ;-)
Niestety to prawda. Z mojego podwórka: lokalni fotoreporterzy mają 20D x2, 300D, 10D x2, D70, D100, no i ja fotoreporter z mocnym przymróżeniem oka Olka E-10 (transfer tiffa na kartę - 38sekund)Zamieszczone przez Jurek Plieth
Przynajmniej nie grozi Ci popadnięcie w „pstrykanie” wszystkiego dookoła. :wink:Zamieszczone przez gietrzy
Na pewno! Ja tylko ośmieliłem się zupełnie offtopicznie polemizować z kol. akustykiem, jakoby profi na świecie byli aż takimi pragmatykami, że używają kompaktów Olympusa w trosce o kasę swoich pracodawcówZamieszczone przez kavoo
![]()
To nie jest prawda. Patrzenie przez pryzmat polskich warunków bywa oszukańcze, co przecież zupełnie nie oznacza, że za pomocą takiego Olympusa można robić bardzo dobre zdjęcia. Co wielu z nas na tym forum niejednokrotnie udowodniło!
Nooo... jesli Akustyk pisal o profesjonalistach "na swiecie" to masz calkowita i absolutna racje :-)Zamieszczone przez Jurek Plieth
Jesli... ;-)
Czesc,jestem tu nowy.Przymierzam sie do zakupu jakiejs cyfrowej lustrzanki,padlo na C 350D,ale jak czytam o "mydle" z obiektywow canona (rozumiem,ze w glownej mierze dotyczy to zoomow?) to zaczynam nabierac watpliwosci.Czy ta przypadlosc dotyczy rowniez obiektywow EF-S?
mysle ze troszke przesadzasz ...'mydlo' wystepuje tylko w tych tanich, slabych optycznie obiektywach ...jest wiele obiektywow, ktore potrafia byc ostre jak zyleta ...od 50mm f1.8 po LkiZamieszczone przez rosmaryna
Mocowanie EF-S zostalo stworzone wlasnie z mysla o DSLRach wiec powinny byc teoretycznie bardziej ostre, choc ciezko to powiedziec o dotychczasowych produktach EF-S - jest to w sumie nowa i ciagle rozwijana seria ...zobaczymy co czas przyniesie.Zamieszczone przez rosmaryna
Glowa sie zwieszaZamieszczone przez Jurek Plieth
![]()
ocena 'mydlanego' obiektywu jest imo subiektywna ..dla jednego jest zadowalajaco ostro ..ale dla drugiego, ktory bedzie ogladal fotke w 300% powiekszeniu na monitorze i doszukiwal sie 'mydla' - NIEZamieszczone przez rosmaryna
jak np. fotograf studyjny, ktory robi zdjecia do legitymacji? co dokladnie takiemu czlowiekowi da 20D z podpieta L-ka, czego nie da mu wspomniany Olympusik? bo wlasnie takiego dotyczyl moj przyklad?Zamieszczone przez Jurek Plieth
czlowiek zarabia na zycie fotografia, wiec spelnia warunki profesjonalizmu. owszem jest pragmatykiem. ale czy to wada?
nie kazdy profesjonalista jest reporterem, co chyba zostalo niewprost zalozone (bog jeden raczy wiedziec dlaczego?). jest jeszcze wiele dzialek fotografii, na ktorych mozna zarobic, bez potrzeby ladowania gory forsy w sprzet
no to ciagnac juz ten temat, pozwole sobie przytoczyc przyklad Barta Pogody, ktory o ile dobrze pamietam zarobil pare ladnych groszy na zdjeciach reporterskich wykonanych... Canonem G3. tez jest profesjonalista, bo z fotografii zarabia na chleb. rownolegle do G3 mial tez D60, ale jakos G3 okazalo sie w tych sytuacjach przydatniejsze. i raczej nie wynikalo to z oszczednosciZamieszczone przez Jurek Plieth