Vitez, zupelnie niepotrzebnie wymachujesz palcem i wchodzisz na moralizatorskie tony. Koledzy sobie dyskutuja i chyba im wolno. Zaczeli dochodzic do calkiem ciekawych wnioskow. Nie potrafie ocenic ich prawidlowosci, ale chyba wolno im w dziale "dSLR" o tym mowic. To co przedstawili, wedlug mnie, jest ich "sugestia". Ja zglosilem swoja na bazie ich "namieszania". Nikt nikogo nie obrazil, nie uzyl "slowek" i nawet chyba nie byl OT. Tak wiec prosze Cie, nie reaguj w ten sposob bo to zupelnie niepotrzebne. Nie mozesz nakazywac ludziom sposbu i zakresu myslenia. Tylko to mialem na mysli. I uwazam, ze chyba jednak niepotrzebna jest teraz cala ta dywagacja...
Juz lepiej zajac sie dyskusja o cropie, matrycy i ukladzie AF. Nikt w ten sposob nie zmieni pracy swojego aparatu, ale moze niektorym zwroci uwage na jego budowe i zasady dzialania. Ja od dawna podejrzewalem, ze jesli uklad AF jest "klonem" z analoga to moze stad biora sie wszystkie problemy w naszych pudelkach. Vide roznica klisza - matryca. Dywagacje naszych kolegow mnie w tym utwierdzaja.
pozdr.