Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Przestroga dla kupujacych z drugiej reki

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar crater

Exclamation Przestroga dla kupujacych z drugiej reki

Dzisiaj rozmawiałem ze znajomym który kupił jakis rok temu lampę błyskowa do swojego Nikona w InterFoto.com. Generalnie po roku użytkowania zespól sie w niej mechanizm fokusa, wiec kolega oddal ja w piątek do serwisu. Dzisiaj do jego domu zapukali mili niebiescy panowie, oświadczająca ze będzie zmuszony pofatygować sie z nimi na komendę.

Co sie okazało - lampa była kradziona, ale w Niemczech. Servis przyjmując do naprawy sprawdza numery seryjne urządzeń i jeśli dany numer jest w bazie danych uznany jako urządzenie kradzione serwisant daje znać an policje.

W każdym bądź razie sytuacja skończyła na szczęście dla mojego kolegi nie tak tragicznie jak sie mogla skończyć - miał wszystkie rachunki i tego typu rzeczy.Został spisany protokół i puścili chłopaka do domu. Niestety lampa została zarekwirowana a kumpel zastanawia sie czy stracił kasę.

Dlatego mam do was prośbę. Czy ktoś znający sie na prawie mógłby napisać jakie mogą być procedury postępowania w odzyskaniu tych pieniążków... dodam ze ma wszelkie paragony. Jakich może z tego tytułu dochodzić praw??
    Ostatnio edytowane przez crater ; 27-03-2007 o 15:32

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

O ile nic się nie zmieniło to jest chyba tak, że jak masz daną rzecz powyzej 3 lat i nabyta zostało w "dobrej wierze" (czyli masz rachunki itp.) to jest już twoja, jak 3 lata nie minęło to niestety raczej przepada..
    Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Natomiast na pewno może dochodzić zwrotu kasy od tych co mu lampę sprzedali.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

a co ze sprzedawca?? W koncu jest posrednikiem i to on powinien ponosic odpowiedzialnosc. W sumie czerpie z tego korzysci majatkowE

EDIT: Sorry MacGyver uprzedizles mnie. A w jaki sposob moze teog dochodizc??

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zacząć trzeba od oficjalnego pisma do sprzedawcy, jeśli nie będzie chciał załatwić sprawy polubownie to już robota dla prawnika.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

Na forum sa zarejestrowani uzytkownicy tego sklepu - pisali do mnie na PW jak chcialem cos kupic!
    z pozdrowieniami "69"

Domyślnie

Prosiłbym cię crater o doprowadzenie tego wątku do końca - Interfoto to duży handlarz sprzętem second-hand i informacja, jak zachowali się wobec problemu kolegi nikoniarza (a przede wszystkim ich własnego - są profesjonalnym handlarzem i podejrzenie paserstwa jest dla nich wyjątkowo niekorzystne) jest ważne dla całego CB.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000 Zobacz posta
    Prosiłbym cię crater o doprowadzenie tego wątku do końca - Interfoto to duży handlarz sprzętem second-hand i informacja, jak zachowali się wobec problemu kolegi nikoniarza (a przede wszystkim ich własnego - są profesjonalnym handlarzem i podejrzenie paserstwa jest dla nich wyjątkowo niekorzystne) jest ważne dla całego CB.
    A to jest na pewno to samo Interfoto? Bo mowa o interfoto.com, a zgaduję, że przez "dużego handlarza sprzętem second hand" masz na myśli raczej interfoto.com.pl. O którym swoją droga już na forum bywało ;-) Tak się tylko upewniam.. bo skoro już wytacza się argumenty o paserstwie...

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Nie chodzi czasami o : http://www.interfoto.com.pl/ ?

Czy tez interfoto.com to coś zupełnie innego niz *.com.pl ?

Domyślnie

Przepraszam za zamieszanie które wprowadziłem. Chwilowo probuje sie skontaktowac ze znajomym,zeby potwierdzic informacje do co sklepu dokladnie (chodzi o dokladny adres). Moim celem nie bylo obarczenie sprzedawcy odpowiedzialnoscia w zadne sposob. Wiec bardzo prosze o chwile wytrwalosci. Jak tylko sie do mnie odezwie to bede wiedzila dokladny namiar. To co napisalem mailo na celu tylko pytanie w kwestii formalnej jakie sa mozliwosci odzyskania pieniazkow i czy wogole sa one do odzyskania.

Co do sklepu w rozmowie powiedzial interfoto reklamujace sie na allegro. Przeszukalem ale znalzem takiego linka. To tylko domysly ze chodzi o taki adres!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Powtarzam jeszcze raz - cala sprawe wyjasnie gdy jzu bede znal same szczegoly. Temat zalozylem tylko i wylacznie po to by sie dowiedziec jakie sa mzoliwosci prawne "sciagniecia" pieniedzy od osoby sprzedajacej taka rzecz. Niechce oskarzac nikogo.

EDIT: Potwierdzam informacje. Sprzet zostal zakupiony w sklepie pod adresem www.interfoto.com.pl bezposrednio u nich, a nie przez ogloszenie allegro.pl jak wczesniej myslalem.
    Ostatnio edytowane przez crater ; 27-03-2007 o 17:54

Uprawnienia umieszczania postów