Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Filtr naturalnie szary czy szara polowka?

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar petryczk
    Miasto
    Juz niestety spowrotem w Polsce - Warszawa

Domyślnie Filtr naturalnie szary czy szara polowka?

Witam--
    Za kilka dni wybieram sie do Arizony focic pustynne krajobrazy. Jako ze to moj pierwszy taki wyjazd i jestem jeszcze stosunkowo swiezy to chcialbym odwolac sie do Waszego doswiadczenia - jaki filtr lepiej wybrac (mam juz UV i polar) do szerokiego obiektywu (10-22) szary polowkowy czy ND? A moze nie ma wielkiej roznicy? A moze wogole lepiej by bylo zakupic cos jeszcze innego?
    pozdro
    Dopiero zaczyna :-D
    MOJE PLFOTO
    Puszka30D; Szkla: Canon 10-22mm; 50mm f1.8 MK I; 24-105 L f4 IS;
    Statyw Manfrotto 3001BN+Head, Lowepro Nature Trekker AW II i troche innych szpargalow...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A po co Ci filtr neutralny szary do focenia pustyni? On służy do wydłużania czasu ekspozycji, czyli najczęściej stosuje się go do rozmywania ruchomych obiektów, wody itp. A szara połówka owszem, przyda się.
    Jeśli chcesz używać z połówką ogniskowych 10-12 mm to musi to być filtr w wersji slim (Heliopan, za ponad trzy stówki) lub coś systemu Cokin, z holderem szerokokątnym.

P.S. Filtr UV, poza ochroną przedniej soczewki obiektywu, nie służy do niczego :-)
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 26-03-2007 o 17:01
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    P.S. Filtr UV, poza ochroną przedniej soczewki obiektywu, nie służy do niczego :-)
    Akurat na pustyni moze sie bardzo przydac jak ci sypnie czyms po szkle - lepiej zmiekczac filtr niz soczewke... a pozniej z takiego filtra jaki ladny softar (filtr zmiekczajacy - do portretow) moze sie zrobic

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Akurat na pustyni moze sie bardzo przydac jak ci sypnie czyms po szkle - lepiej zmiekczac filtr niz soczewke...
    To napisałem o ochronie soczewki przeca, niemniej zgadzam się bo:
    piasek w dużych ilościach + wiatr = ukamienowana odkryta szklana powierzchnia na przedzie obiektywu ... i lepiej żeby to był filtr nie soczewka obiektywu
    a pozniej z takiego filtra jaki ladny softar (filtr zmiekczajacy - do portretow) moze sie zrobic
    Eeee, dobry pomysł, musze spróbować ;-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Eeee, dobry pomysł, musze spróbować ;-)
    W Polsce to chyba latwiej o zawody zuzlowe niz pustynie - powodzenia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    W Polsce to chyba latwiej o zawody zuzlowe niz pustynie - powodzenia
    "Polacy nie gęsi...", pustynię swoją mają

Miasto

Domyślnie

Dzieki MacGyver! No wlasnie - ten system filtro Cookin spedza mi sen z powiek - jak to dziala? Masz nakladke przykrecana do obiektywu a tylko wkladasz sobie w to kolejne filtry? A co jesli chce uzyc dwoch filtrow na raz? dzieki za opd. pozdro
    MOJE PLFOTO
    Statyw Manfrotto 3001BN+Head, Lowepro Nature Trekker AW II i troche innych szpargalow...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez petryczk Zobacz posta
    A co jesli chce uzyc dwoch filtrow na raz? dzieki za opd. pozdro
    Po prostu... wkładasz dwa naraz Holder ma kilka przegródek w które wsuwa się filtry.

Miasto

Domyślnie

fajnie brzmi - a jak to wyglada kosztowo? Mozna kupic taki holder na obiektyw standardowy czy sa tez rozmiary jak dla normalnych filtrow?
    MOJE PLFOTO

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Gwoli ścisłości: ja póki co cokina nie używam, mam szarą połówkę co mi winietuje na najszerszych kątach z Tokiną 12-24 ;-)
    Kosztowo wychodzi taniej niż filtry nakręcane, szara połówka marumi na 77mm, ta winietująca, kosztuje min 160 zł. Akcesoria i filtry systemu Cokin (nieoryginalne) są znacznie tańsze. Kupujesz holder + adapter na swoją średnicę (razem kilkadziesiąt złotych) a potem możesz do woli dokupować filtry: szare połówki o różnych gradacjach, kolorowe połówki, filtry kompensacyjne, filtry efektowe itd. Ceny za jedno szkiełko od 45 - 120 zł (pomijając te najdroższe, których amatorzy raczej nie kupują).
    Ale są też minusy: zabawa w cokina ma sens, moim zdaniem, jeżeli focisz ze statywu i nie musisz się przy kadrach spieszyć, do robienia zdjęć "w biegu" połówki nakręcane są dużo wygodniejsze a przede wszystkim znacznie mniej podatne na porysowanie i inne uszkodzenia.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów