Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: 400D i padający akumulator

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie 400D i padający akumulator

Jestem szczęśliwym posiadaczem 400D i... mam problem z akumulatorami.
    Korzystam z firmowego NB-2LH oraz zamiennika.
    Oba zachowują się podobnie, tzn. po kilku lub kilkunastu dniach leżakowania w aparacie akumulatory ulegają rozładowaniu. Ostatnio wystarczył równo tydzień by akumulator padł. Wcześniej miałem KM A2, EOSa 350D i nie zdarzały mi się takie przygody.
    Przy pomocy 400D zrobiłem ok. 1200 fotek (od września 2006) a akumulatory ładowałem już chyba po 20 razy każdy. Wbudowanej lampy praktycznie nie używam, tylnego wyświetlacza używam do podglądu fotek i sporadycznie do kontroli ustawień.
    Co prawda instrukcja użytkowania mówi, że w przypadku dłuższej przerwy w użytkowaniu aparatu akumulatory należy wyjmować ale 7-10 dni przerwy to chyba nie jest długo?
    Jakie są wasze doświadczenia z akumulatorami i 400D? Czy moje body powinienem wysłać do serwisu?
    Z góry dziękuję za info.
    EOS400D+ Tamron 17-50/2,8+ Canon 100/2,0+Tokina 12-24/4,0+Canon 580EX
    ...a wszystko to głównie po to by dzieci na fotach wychodziły śliczniutkie

Coś już napisał Awatar radzio
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Bardzo dziwne :-). Ja tam na akumulator nie narzekam. Ani razu w dziwny sposób nie rozładował mi się, ale fakt faktem muszę przyznać, że rzadko zdarza się aby aparat leżał nie używany przez 7 - 10 dni - więc może dlatego. Jak masz możliwość to może przetestuj u kogoś innego ten/te akumulator a potem ew testować body. No ale w każdym bądź razie ja z moim 400d takich przygód nie mam ;-)
    Canon 400d + kit + Sigma 70 - 300 APO + Canon 50 1.8
    Moje zdjęcia
    Radzio Jogger - mój blog
    Redlog.pl - blog piłkarski

Bywalec Awatar tomygun

Domyślnie

też się tym stresowałem jak zobaczyłem tą adnotacje w instrukcji, ale fakt jakoś nie zauważam wielkiego rozładowania gdy aparat leży przez tydzień, a ostatnio często się zdarza że tydzień leży nie używany myślę że jeśli masz dwa akumulatory i z każdym jest to samo to raczej może jakaś wina aparatu, ale za mało się na tym znam żeby siać zamęt...
    GALERIA CB <========> GALERIA digart.pl
    Canon EOS 5D + 24-105 f/4 L IS + 70-200 f4 L + 35 f/1.4 L + 580 EX + Jupiter 9 MC 85 f/2 + Sonnar 135 f/3,5MC - GENERALNIE CAŁA MASA SPRZĘTU, I TOTALNY BRAK UMIEJĘTNOŚCI

Domyślnie

Nawet w instrukcji pisze ze przy długim nieużywaniu akumulatora może się on rozładować (czy tak szybko tego nie wiem). Ale proponuję używać takiego specjalnego plastikowego "pojemniczka" na baterie (z pewnością jest on w zestawie), który służy właśnie do przechowywania przez dłuższy czas bezczynności.

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Ja u siebie w 400D też nie zauważyłem niczego takiego, nawet jak aparat leży kilka dni to stan baterii jest podobny. Też mam 2 akumulatory jeden oryginalny i jeden zamiennik Premium Gold. Zamiennik trzyma dłużej od oryginalnego ale żeby się szybko rozładowywały to nie zauważyłem.

Cytat Zamieszczone przez Nawrot Zobacz posta
    Ale proponuję używać takiego specjalnego plastikowego "pojemniczka" na baterie (z pewnością jest on w zestawie), który służy właśnie do przechowywania przez dłuższy czas bezczynności.
    Ten plastikowy dekiel na akumulator ma za zadanie tylko chronić styki przez zwarciem, zabrudzeniem itp gdy akumulator jest poza aparatem, nie ma to nic wspólnego z efektem samo rozładowania.
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Też miałem taki przypadek. Kupiłem 5D i to samo aku po 2-3 dniach padał , oryginalny canon... Ale co...?? zostawiałem aparat na wygaszaczu ekranu. wydawało się ,że aparat nie pobierał prądu mimo wygaszonego ekranu, ale tak nie było... cały czas był w trybie czuwania , ustawiłem w menu wyłączanie aparatu po określonym czasie i problem zniknął.

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos400d/page11.asp

Sets camera power off time, this is the amount of "idle time" before the camera powers itself off. In the power off state the camera can be woken by half or fully depressing the shutter release (or turning the power switch to Off and back to On).

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Mój 400d (+grip Delta) zachowuje się podobnie: Jak apart jest dłużej nieużywany, na stykach aku powstaje delikatny nalot (taka mgiełka - styki mniej błyszczą). Zdarza się, że wtedy apart wyłącza się i sugeruje doładowanie aku, choć to za wcześnie. Zwykłe przetarcie suchą szmatką styków (do połysku) przywraca akumulatorom skuteczność a aparat wyświetla prawidłowo stan naładowania ogniw i pracuje bez zarzutu. Dodam, że ta zabawa dotyczy dwu aku PremuimGold, bo z oryginału prawie nie korzystam. Mam jednak wrażenie, że bardziej matowe styki oryginalnego aku są mniej podatne na takie utlenianie, a przynajmniej aparat lepiej to znosi. Testy przeprowadziłem również bez gripa - te same wnioski. Ów nalot na stykach przeszkadza również przy ładowaniu aku w ładowarce i może spowodować na przykład wyłączenie ładowarki (gaśnie lampka).
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Bywalec Awatar Skylines
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja mam 400d od soboty i zrobiłem juz 200 zdjeć na akumulatorze który był oryginalnie w pudełku nie ładowany...szok,myślałem że padnie po kilku minutach a zrobiłem aż tyle...
    EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

Początki nałogu

Domyślnie

myślę ze jednak cos jest nie hallo z aparatem... u mnie w 350 d nawet jak leży dwa tygodnie nie włączony niec takiego sie nie dzieje. w wyjmować baterię na "dłuzszy" np. tygodniową przerwę to nieporozumienie...
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Dopiero zaczyna Awatar ghost00

Domyślnie

przyznaje ze (po zakupie D) zrobilem sporo testowych fotek na aku zaladowanym oryginalnie do sprzedarzy..trzymal kawal czasu,
    teraz nie widac problemow z dzialaniem od czasu wlasciwego full podladowania..
    niemamaparata

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów