400D kupiłeś razem z kartą Platinum 4gb ?
400D kupiłeś razem z kartą Platinum 4gb ?
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
dzięki za podpowiedź,
zamówiłem już na allegro zamiennik - także czekam aż mi facet prześle.
jednak boję się że może jakaś czujka w aparacie "nie stroi" i potem są przekłamania na wyświetlaczu
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
kupiłem razem z 2 Gb PRETEC
Ostatnio edytowane przez rafalost ; 08-05-2007 o 21:28 Powód: Automerged Doublepost
raz pojawia się po restarcie aparatu kod błędu (ale już nie pamiętam - podam jeśli sytuacja się powtórzy), a raz nie...
jest coś po angielsku "że naładuj lub wymien akumulator/baterię"
ale jak wspomniałem, raz się to pojawia a raz nie?!?
jeśli chodzi o objektyw to mam tylko jeden na razie kit 18-55 (miałem kupić teraz sigmę 70-300 do niego, ale sam nie wiem co robić?)
Zauważyłem, że jak aparat zaczyna się wieszać to szybciej to następuje przy nastawie ogniskowej 18; przy 55 mogę cyknąć kilka fotek zanim zdechnie. Nie wiem czy to ma zanaczenie? Więcej prądu pobiera na krótkiej ogniskowej???
Najlepiej jest jak zdejmę obiektyw - wtedy mogę zrobić kilkanaście zdjęć zanim padnie
Ładowałem całą noc akumulatory - dzisiaj znowu zacznę robić zdjęcia do momentu, aż nie padnie (naładuję 3 raz i jeśli sytuacja się powtórzy idę z reklamacją!), albo jeszcze potestuję na innym aku
Trochę się wkurzyłem - pierwszy Canon i taka "wieś"
ehhh chyba wrócę do mojej starej minolty......
Tak naprawde powodow moze byc kilka:
- akumulator (najprawdopodobniej, bo wiesza sie jak jest słaby)
- obiektyw (hmmm, dziwna sprawa z tą ogniskową - sprawdź na różnych przysłonach)
- karta pamieci (były problemy z 4GB Platinum)
to najczestsze
Jak sie zawiesi zapisz numer błędu, bedziemy wiecej wiedziec.
Ja mialem problem ze starym szklem, gdzie zacinała mi sie przyslona powodując zawieszanie aparatu - error 99
... PhotoAnarchist ...
nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!
dzx za odpowiedź, spiszę error jak się pojawi
Nie wiem co myśleć, ...to że aku pada jak jest słaby to OK (normalna sprawa), ale że wskaźnik baterii na LCD pokazuje cały czas full to już coś nie tak ! Wyobraśmy sobie, że jadę w teren, patrzę na baterię = full, ok to nie ładuję i idę w przyrodę Po 5 fotach aparat zdycha a ja z poszarpanymi nerwami maszeruję spowrotem...
To sugeruje na zakłóconą komunikację aparat-akumulator. Czesto sie tak dzieje, ale na starych aku.
Mysle, ze i tak bedzie ci potrzebny dodatkowy aku. Kup i sprawdz na drugim.
... PhotoAnarchist ...
nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!
też tak mi się wydaje, że coś nie stroi pomiędzy aparatem a aku.
Tylko nie wiem kto/co jest winne?
Przypuszczam, że kupiłem aparat z walniętym aku w komplecie
PUK PUK PUK - odpukać byle nie aparat
Tak czy inaczej miałem zakupić rezerwowy (i tak zrobiłem) akumulator
Wiem z doświadczenia, że jedna bateria, jaka by nie była dobra, może się okazać niewystarczająca
potestuję na nowym aku i zobaczymy
Poproszę o sugestię w w/w jeśli nasunie się na myśl coś nowego DZX
Patrzyłeś na styki baterii czy coś na nich przypadkiem nie jest ?
Czasami lubi się tam zbierać jakiś nalot i to może powodować że prąd nie przepływa płynnie...
Weź wacik do ucha nasącz w spirytusie i przetrzyj te styki, to samo możesz zrobić ze stykami w aparacie lecz uważaj i rób to bardzo delikatnie żeby ich nie pokrzywić.
Pozdrawiam - Michał Słonczyński