Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: 400D i padający akumulator

juzekk vel celik
    Guest

Domyślnie

myślę że winą jest brak pierwszego formatowania baterii. Czyli rozładowania do końca tego co fabrycznie było podładowane i ponowne ładowanie dłuższe. Słyszałem że w którymś nikonie DSLR akumulatory padają jak nie są formatowane - a w serwisie karzą kupic nowy akumulator - bo brak formatowania akumulatora to wina użytkownika.

to by było na tyle

abraxas
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez juzekk vel celik Zobacz posta
    (...)bo brak formatowania akumulatora to wina użytkownika.
    W przypadku 400D nic takiego serwis powiedzieć nie może - w instrukcji nie ma ani słowa o konieczności dokonania jakichkolwiek zabiegów początkowych z akumulatorem. Albo ja się ich nie doszukałem.

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez abraxas Zobacz posta
    w instrukcji nie ma ani słowa o konieczności dokonania jakichkolwiek zabiegów początkowych z akumulatorem
    bo to Li-ion - nie potrzebuje formatowania, nie ma efektu pamieciowego.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_litowo-jonowy
    Ograniczyć lub nie używać wcale funkcji, które powodują pełne rozładowanie się baterii
    a formatowanie polega chyba na rozladowaniu i naladowaniu i tak trzy razy.
    nawet nie wiem czy jest cos w instrukcji bo w piwnicy lezy, nawet jej nie czytalem
    Ostatnio edytowane przez blum ; 29-03-2007 o 22:15

marcin t
    Guest

Domyślnie

U mnie leży aku originalny w 400 już 8 dni i poziom taki sam jak na początku.Ale mam pytanko czy formatowaliście baterie?(słynne 3X12 godz.).Do jakiego poziomu wyładowywaliście aku przed pierwszym ładowaniem?

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

li-ion się nie FORMUJE...
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Bywalec Awatar Skylines
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

u mnie bateria ta się spisuje świetnie tak jak podają parametry w instrukcji i chyba nie trzeba jej formatowac...
    EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

rafalost
    Guest

Domyślnie

mam pytanie chyba a propo:
    jestem świerzo upieczonym posiadaczem 400D i już na wstępie mam problem:
    po naładowaniu aku i założeniu w aparacie wskaźnik naładowania jest na full ... robię sobie zdjęcia i nic nie ubywa ... robie 300setne zdjęcie a tu na wyświetlaczu full ... robię około 400setną fotkę, nadal full - nic nie ubywa !!! ... i tu nagle trach aparat sie zwiesił Po próbie zrobienia kolejnego zdjęcia aparat siada tzn.: migawka się nie cofa, ostatnie zdjęcie nie zapisuje się na karcie, świeci się dioda on (nawet po przełączeniu na off), generalnie jedynie co pomaga to wyjęcie i łożenie ponowne akumulatorka.
    Wtedy migawka się cofa, uruchamiam aparart i co widzę?!? : wskaźnik baterii pokazuje full naładowany akumulator ???? Nie muszę mówić, że pomimo tego próba zrobienia kolejnego zdjęcia prowadzi do awaryjnego restartu aparatu.
    Co z o tym myśleć???
    Czy to normalne z dopiero co formatowanym akumulatorem (aparat mam raptem 3 dzień)?
    Czy lecieć do Media i zwracać?
    Czy kupić inny akumulator i testować dalej?
    Oprócz tego wszystko jest ok
    Poradźcie nowicjuszowi - plizzzzzz
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    mam pytanie chyba a propo:
    jestem świerzo upieczonym posiadaczem 400D i już na wstępie mam problem:
    po naładowaniu aku i założeniu w aparacie wskaźnik naładowania jest na full ... robię sobie zdjęcia i nic nie ubywa ... robie 300setne zdjęcie a tu na wyświetlaczu full ... robię około 400setną fotkę, nadal full - nic nie ubywa !!! ... i tu nagle trach aparat sie zwiesił Po próbie zrobienia kolejnego zdjęcia aparat siada tzn.: migawka się nie cofa, ostatnie zdjęcie nie zapisuje się na karcie, świeci się dioda on (nawet po przełączeniu na off), generalnie jedynie co pomaga to wyjęcie i łożenie ponowne akumulatorka.
    Wtedy migawka się cofa, uruchamiam aparart i co widzę?!? : wskaźnik baterii pokazuje full naładowany akumulator ???? Nie muszę mówić, że pomimo tego próba zrobienia kolejnego zdjęcia prowadzi do awaryjnego restartu aparatu.
    Co z o tym myśleć???
    Czy to normalne z dopiero co formatowanym akumulatorem (aparat mam raptem 3 dzień)?
    Czy lecieć do Media i zwracać?
    Czy kupić inny akumulator i testować dalej?
    Oprócz tego wszystko jest ok
    Poradźcie nowicjuszowi - plizzzzzz
    Ostatnio edytowane przez rafalost ; 08-05-2007 o 20:58 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Aku oryginalny?
    ile razy ładowany?
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

rafalost
    Guest

Domyślnie

oryginalny 720 mAh
    teraz ładuję go 3 raz (właśnie w tej chwili)

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Jak nie przejdzie po 3-4 cyklach ladowania, sprawdz na innym aku
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów