Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Wątek: CS3 tuż tuż

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Milosz Zobacz posta
    Możesz kupować w stanach ale wtedy nie masz prawa uzywac tego softu w polsce
    ....
    Tomasz już napisał, że mam pełne prawo używać. Gdybym przywiózł nierozpakowane pudełko powinienem na granicy zapłacić cło. Przywożąc "rzecz używaną" nie muszę płacić cła - dokładnie tak samo jak z koszulą na grzbiecie

EDIT: Ponieważ w większości przypadków sam to przywożę więc jest to całkowicie legalne. Można by domniemywać nadużycia gdyby mi ktoś toto wysłał ale też nie do końca. Jeśli to prezent to też do jakiejś tam kwoty nie podlega ocleniu.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-05-2007 o 09:50

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna Awatar Milosz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

nie jestem tego taki pewny, trzeba by przeczytac licencje na oprogramowanie adobe, kiedyś kupowałem np soft macromedii przeznaczony tylko na rynek EMEA w tym i polska i w zadnym innym kraju nie mozna tego softu legalnie uzywac. Myśle ze adobe wprowadziło teraz podobny podział strefowy i dlatego tak różne ceny.
    camera obscura :rolleyes: i Zeiss Ikon Taxona :cool:

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.... Myśle ze adobe wprowadziło teraz podobny podział strefowy i dlatego tak różne ceny.
    Podział strefowy dotyczy dystrybutorów a nie możliwości użytkowania. Inaczej obywatel US musiał by w Europie kupować "europejską" wersję PSa - a to byłby absurd. Warunki licencji przeczytałem dość dokładnie - nie ma nic o ograniczeniach "lokalizacyjnych". PS można mieć na dwóch komputerach pod warunkiem nie korzystania z obydwu naraz i to właściwie jest jedyne ograniczenie - albo udogodnienie - licencyjne.

EDIT: Myśląc tą drogą to obiektyw kupiony w USA nie powinien być używany w Europie. Pewnie powinien mieć wmontowanego GPSa i przestać działac

EDIT2: przez net PSa w USA do Europy nie kupisz bo są ograniczenia dystrybucyjne
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-05-2007 o 10:05

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

nie jestem tego taki pewny, trzeba by przeczytac licencje na oprogramowanie adobe, kiedyś kupowałem np soft macromedii przeznaczony tylko na rynek EMEA w tym i polska i w zadnym innym kraju nie mozna tego softu legalnie uzywac. Myśle ze adobe wprowadziło teraz podobny podział strefowy i dlatego tak różne ceny.
    Znajomy rozmawiał z przedstawicielem ADOBE . Nie mylmy legalności oprogramowania z legalnym ( opodatkowanym ) sprowadzeniem oprogramowania na teren RP

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    EU "każe" pobierać (bodajże 22% VAT choć czasem to jest tylko 12% - zależy co się kupuje) od KAZDEGO produktu z USA.
    Nie tylko z USA, z każdego kraju nie należączego do unii gospodarczej (trochę więcej niż UE).

Przed naszym wejściem do Unii tego nie było .
    Jak to nie? Unijna taryfa celna obowiązuje w Polsce dużo dłużej niż od wejście do unii. Może sklep nie pokazywał ci ceny z polskim VATem, ale przy ocleniu i tak VAT trzeba było płacić.

Dopiero zaczyna Awatar Milosz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

no faktycznie tez przeczytałem właśnie licencje i nic tam o tym sprowadzaniu nie ma, tylko jestem ciekaw ile by to wszystko kosztowało z cłem watem itp bo muszę kupić soft na firmę i mieć wszystko udokumentowane...
    camera obscura :rolleyes: i Zeiss Ikon Taxona :cool:

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

no faktycznie tez przeczytałem właśnie licencje i nic tam o tym sprowadzaniu nie ma, tylko jestem ciekaw ile by to wszystko kosztowało z cłem watem itp bo muszę kupić soft na firmę i mieć wszystko udokumentowane...
    To taniej wyjdzie w PL kupić .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Podział strefowy dotyczy dystrybutorów a nie możliwości użytkowania.
    Zgadza się. Jeśli kupuje się PS w USA i przywiezie do Polski to można go używać bez problemu. Natomiast jeśli kupi się w Polsce wersję na USA, to sprzadający łamie warunki licencji. Czy ma to wpływ na legalność późniejszego używania programu przez nabywcę to nie wiem. Przypuszczam, że nie.
    EDIT: Myśląc tą drogą to obiektyw kupiony w USA nie powinien być używany w Europie. Pewnie powinien mieć wmontowanego GPSa i przestać działac
    Ale np. w przypadku płyt DVD tak właśnie jest, a przynajmniej miało być w teorii.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie off topic

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Nie tylko z USA, z każdego kraju nie należączego do unii gospodarczej (trochę więcej niż UE).
    Tak, oczywiście

Jak to nie? Unijna taryfa celna obowiązuje w Polsce dużo dłużej niż od wejście do unii. Może sklep nie pokazywał ci ceny z polskim VATem, ale przy ocleniu i tak VAT trzeba było płacić.
    Przy zakupach przez download - mam tego sporo - nie płaciło się VATu do dnia wejścia do Unii. Sklepy w USA dodały nas do listy "clonych" dokładnie od 1-go maja - dnia wejścia do Unii. Cło "na granicy" tak, jak najbardziej, za rzeczy o wartości powyżej 100 Euro. Rzeczy używane nie podlegają ocleniu. Przemycane też nie

..... w przypadku płyt DVD tak właśnie jest, a przynajmniej miało być w teorii.

- są płyty DVD - mam takie, kupowane w USA, bez zabezpieczenia strefowego. W warunkach licencyjnych też nic nie ma - jesli kupiłem w USA odtwarzacz i płytę poniżej granicy celnej to mogę używać bez ograniczeń w EU. Do celów prywatnych oczywiście, bez upubliczniania, odtwarzania w sklepie czy innym miejscu publicznym.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-05-2007 o 10:26 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rzeczy używane nie podlegają ocleniu.
    Podlegają, to zależy od rodzaju rzeczy.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów