Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: CS3 tuż tuż

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie off topic

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Nie tylko z USA, z każdego kraju nie należączego do unii gospodarczej (trochę więcej niż UE).
    Tak, oczywiście

Jak to nie? Unijna taryfa celna obowiązuje w Polsce dużo dłużej niż od wejście do unii. Może sklep nie pokazywał ci ceny z polskim VATem, ale przy ocleniu i tak VAT trzeba było płacić.
    Przy zakupach przez download - mam tego sporo - nie płaciło się VATu do dnia wejścia do Unii. Sklepy w USA dodały nas do listy "clonych" dokładnie od 1-go maja - dnia wejścia do Unii. Cło "na granicy" tak, jak najbardziej, za rzeczy o wartości powyżej 100 Euro. Rzeczy używane nie podlegają ocleniu. Przemycane też nie

..... w przypadku płyt DVD tak właśnie jest, a przynajmniej miało być w teorii.

- są płyty DVD - mam takie, kupowane w USA, bez zabezpieczenia strefowego. W warunkach licencyjnych też nic nie ma - jesli kupiłem w USA odtwarzacz i płytę poniżej granicy celnej to mogę używać bez ograniczeń w EU. Do celów prywatnych oczywiście, bez upubliczniania, odtwarzania w sklepie czy innym miejscu publicznym.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-05-2007 o 10:26 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Rzeczy używane nie podlegają ocleniu.
    Podlegają, to zależy od rodzaju rzeczy.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Podlegają, to zależy od rodzaju rzeczy.
    Słusznie - samochód tak a koszula na grzbiecie czyli tzw. "grzbietówa" już nie.

Zupełnie nie wiem jak to jest teraz wg. prawa unijnego. Przed wejściem do unii można było przywieźć sporo rzeczy np. laptop, komputer, aparat foto i inne podobne nowe, kupione za granicą drobiazgi "do użytku osobistego" bez cła. Teraz podlegają ocleniu ale dokładnych warunków nie znam - co wolno a co nie. Miałem już "pierpałki" na lotnisku w Amsterdamie kiedy chciano nałożyć cło na aparat (roczny) bo wg. celnika wyglądał jak nowy i tłumaczenia, że to nie służy do wbijania gwoździ i dlatego obiektyw jest nieporysowany niewiele pomogły. Od tego czasu wożę z sobą albo karty gwarancyjne albo dowody zakupu na cenniejsze rzeczy.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów