Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Rewolucyjna drukarka

Domyślnie Rewolucyjna drukarka

Jak wejdzie do sprzedaży i jakość będzie dobra to laby nieźle dostaną w tyłek

http://kopalniawiedzy.pl/wiadomosc_2149.html

Australijska firma Silverbrook Research jest autorem niezwykłej drukarki atramentowej Memjet. Charlie LaCompte, jeden z najbardziej znanych analityków rynku drukarek, stwierdził: Obserwuję ten rynek od 20 lat i nigdy nie widziałem czegoś podobnego: jest 10 razy szybsza i jednocześnie 20 razy tańsza od innych drukarek.

Silverbrook Research przez 10 lat prowadziła badania, w wyniku których powstało urządzenie tworzące kolorowe wydruki z prędkością 60 stron na minutę, które w chwili premiery ma kosztować poniżej 200 dolarów.

Silverbrook chce produkować różne rodzaje drukarek: fotograficzną, która ma kosztować poniżej 150 dolarów, biurową kolorową, która ma być gotowa przed końcem 2008 roku i będzie kosztowała mniej niż 200 USD, oraz specjalistyczną do druku wielkoformatowych fotografii i plakatów. To urządzenie sprzedawane byłoby w cenie około 5000 dolarów.

Dotychczas uważano, że nie można stworzyć drukarki, która jednocześnie drukowałaby szybko, wydruki byłyby wysokiej jakości, a całe urządzenie kosztowałoby niewiele.

Silverbrook zapewnia, że jego drukarka pozwala na osiągniecie rozdzielczości 1600x1600 dpi, wydruki formatu A4 o fotograficznej jakości powstają w tempie 30 stron na minutę, standardowe kolorowe wydruki biurowe z prędkością 60 stron na minutę, a wydruki próbne - 90 stron w ciągu minuty.

Drukarka Memjet od różni się od tradycyjnych atramentówek przede wszystkim tym, że nie posiada głowicy przesuwającej się nad papierem. Drukowanie odbywa się za pomocą zestawu układów scalonych MEMS (układy mikroelektromechaniczne) z dyszami. Każdy układ ma 2 centymetry szerokości i umieszczono na nim 6400 dysz z pięcioma kolorami atramentu. Dla papieru formatu A4 konieczne jest zastosowanie 11 takich układów, czyli 70 400 dysz. Osobny chip oblicza, w jaki sposób należy nałożyć atrament na papier. Jest on w stanie wyliczyć położenie 900 milionów kropli w ciągu sekundy.

W chwili obecnej Memjet korzysta z podobnych kartridży z atramentem co konkurencja. Firma chce jednak w najbliższym czasie opracować kartridż o pojemności 50 ml. To pięciokrotnie więcej, niż obecnie używane pojemniki na tusz. Miałby on kosztować około 20 USD.

Silverbrook udostępniła filmy pokazujące drukarki podczas pracy.

Mariusz Błoński źródło: PhysOrg

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja już od dawna się zastanawiałem, kiedy ktoś coś takiego zrobi Ale jedna rzecz mi tu nie gra. Mechanika - spoko, w zasadzie wiadomo wszystko co i jak, tylko zrobić, w sumie to prostsze od typowej "plujki" Ale elektronika... policzmy: wydruk metrowej szerokości @1600dpi (zakładam że prawdziwe) to ~53000 pikseli w poziomie, ~75000 w pionie, razem jakieś 4000Mpix. Drukarka na przykładowym filmiku wydaje się wypluwać taką stronę A0 w ok. 2 sekundy, i to jedną za drugą. Licząc że wewnętrznie takie coś raczej działa na 16 bitach, daje to przepustowość ok... 120GB/s. Nie to że twierdzę, że się nie da ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Już widzę jak ta głowica zasycha po jakiejś dłuższej przerwie...
    Mam termosublimację i mogłbym robić wydruki raz na rok :-), z tym samym wkładem...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Myślę, że tusz nie będzie zasychał jak nie będzie dostępu powietrza

A po tych filmikach to ja poproszę jedną do formatu A4 i jedną do A0
    Ostatnio edytowane przez scooter ; 25-03-2007 o 22:07

Początki nałogu

Domyślnie

Ja chcę taką drukarkę!!!! Niewiarygodne!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Robi wrażenie . No mogą ładnie pozamiatać na rynku .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

wydrukowane strony w podajniku i tylko drukowanie pustych kartek :P
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick Zobacz posta
    wydrukowane strony w podajniku i tylko drukowanie pustych kartek :P
    O tym samym pomyślałem

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

W takim tempie wypluwania te fotki by sie posklejaly lub rozmawazly. Jakas sciema to jest

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

a mi się coś wydaje że lobby dotychczasowych rozwiazań "kupi" tę firmę i wszystko bedzie po staremu bo przecież nikomu nie zależy aby było za tanio obecnie ..... a rozwiazanie pójdzie na półkę do czasu aż bedzie przymus ekonomiczny

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów