Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Jak sie skutecznie pozbyc CA ze zdjecia ??

Uzależniony

Domyślnie Jak sie skutecznie pozbyc CA ze zdjecia ??

jak sie skutecznie pozbyc CA ze zdjecia ? chodzi mi o ponizszy przyklad

zaznacze ze posiadam RAW do tego pliku wiec jest niejako wieksze pole manewru, od czego zaczac i ktorymi programami ?

a tutaj 100% crop z tej foty:

jest to fotka z KIT'a wiec jakosciowo nie powala i stad tez ta CA, ale jakos chcialem sie tego pozbyc
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    jak sie skutecznie pozbyc CA ze zdjecia ?
    ...
    zaznacze ze posiadam RAW do tego pliku wiec jest niejako wieksze pole manewru, od czego zaczac i ktorymi programami ?
    ...
    le jakos chcialem sie tego pozbyc

W CameraRAW masz moduł Lens i tam u góry Chromatic Aberration. Trza pojeździć suwaczkami najlepiej w powiekszeniu 200%. Jeżdżąc suwaczkiem dobrze jest wcisnąć Alt - obrazek nieco szarzeje ale lepiej widzisz efekt tego czym "jeździsz" - takie "one at the time".

Niczym lepiej tego nie usuniesz. CA powinno się usuwać na poziomie konwertera RAW - jest najbardziej efektywne. Nie zawsze i nie wszystkie aberracje da sie usunąć.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Awatar kudlaty
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dokładnie tak, jak pisze Janusz. Camera RAW. Ale powiedz miszaqq, czy chcesz usuwać CA akurat z tego zdjęcia? Czy planujesz zawsze oglądać je na ekranie w 100% lub zrobić odbitkę o wymiarach 120x90cm i patrzeć na nią z 30 cm?
    Jeśli nie, to nie warto w tym konkretnym przypadku się tym zajmować.

Domyślnie

Ja przytoczę przypadek kiedy mamy tylko jpga i mój sposób na eliminacje artefaktów. Robimy tak:
    -zamiana na tryb LAB
    -otwieramy modyfikacje na krzywych (Ctrl+M)
    -wybieramy kanał "a", najczesciej do likwidacji magentowych zafarbów (wybieramy kanał "b", gdy zafarb niebieski lub zmieniamy oba kanały a i b gdy zafarb pośredni)
    -najsampierw wstawiamy punkt (którego nie ruszamy) na środku krzywej (0,0), aby kolory pozostały naturalne, potem wstawiamy boczne punkty w miare potrzeb

Poniżej przykłady dla dwóch aberracji:

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    W CameraRAW masz moduł Lens i tam u góry Chromatic Aberration.
    Podepnę się pod tą dyskusję...a co ma zrobić ktoś taki jak ja, kto używa tylko PSE 5 ?? Tam, pomimo najnowszej wersji plug-in do RAW nie ma tych zakładek
    Macie jakieś inne narzędzia ??
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Uzależniony

Domyślnie

wielkie dzieki deckart, nie chodzi o to konkretne zdjecie, ale generalnie robiac KIT'em czesto ten niepozadany efekt na fotkach niestety osiagam :/
    czasami wysylajac jakies chalturki na stocki porpostu otrzymuje odmowe z podaniem glownej przyczyny jako wlasnie CA, stad to moje pytanie
    jeszcze raz dzieki za pomoc
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomaj_2 Zobacz posta
    Podepnę się pod tą dyskusję...a co ma zrobić ktoś taki jak ja, kto używa tylko PSE 5 ?? Tam, pomimo najnowszej wersji plug-in do RAW nie ma tych zakładek
    Macie jakieś inne narzędzia ??
    W PSE dysponujesz okrojoną wersją Adobe ACR - zakładki które cię interesują, dostępne są dopiero w "dorosłym" PS CS/CS2.

Pozdr.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sandr Zobacz posta
    W PSE dysponujesz okrojoną wersją Adobe ACR - zakładki które cię interesują, dostępne są dopiero w "dorosłym" PS CS/CS2.
    Pozdr.
    No...nie do końca...plug-in jest ten sam...tylko, że pewnie wykrywa, że to PSE5 i blokuje
    Szkoda
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Bywalec

Domyślnie

Wydaje mi się, że mówimy o tym samym. PSE faktycznie ogranicza funkcjonalność ACR i stąd "okrojenie"... Nie wiem czy próbowałeś RSE ?

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sandr Zobacz posta
    Nie wiem czy próbowałeś RSE ?
    Używałem tego kiedyś, ale wkurzało mnie niemożność ustawienia normalnych kolorów...wszystko takie blade (być może robiłem coś nie tak, ale na innym programach problemów nie miałem)
    Inna sprawa...nie wiedziałem, że RSE ma korekcję CA :eek:
    Moje wypociny

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów