Hmmmmm... Muszę powiedzieć, że ten sposób nie wydaje mi się najlepszy. Szczerze mówiąc mi sie nie podoba.
Takie zmiany krzywych a i b powodują przesunięcia barwne. Można dzięki nim usunąć np. magenta z obrazu co może stwarzać wrażenie, że usunięta została aberracja. Niestety takie zmiany - pomimo ustalenia punktu 0, 0 - powodują mniejsze lub większe zmiany pozostałych kolorków. Aberracja pozornie znika ale pojawiają się inne, mało ciekawe efekty.
Aberracja chromatyczna to złe zogniskowanie fal świetlnych o różnych długościach czyli o różnych barwach. http://www.dpreview.com/learn/?/key=...tic+aberration W centrum obiektywu aberracji nie ma i rośnie ona wraz z oddaleniem się od środka. To jednocześnie wyjaśnienie jak trzeba ją poprawiać. Poprawki - czyli przesunięcia składowych RGB tak aby były zogniskowane w jednym punkcie - powinny odbywać się po promieniu od środka obiektywu i rosnąć wraz z kątem odchylenia od osi obiektywu. Tak właśnie wykonuje to aplet a Camera RAW i tak samo Filtr PS (Filter->Distort->Lens Correction). Bardziej naturalna wydaje mi się korekta w przestrzeni RGB bo to przecież fale o różnych długościach. No to i poprawki łatwiej wyliczyć.
Pytanie czy można podobny efekt osiągnąć w przestrzeni Lab? Podobny efekt tak. Taki sam nie. Podobny efekt można by osiągnąć stosując maskę i usuwając np. magenta tylko po krawędziach. Tylko, ze to sporo pracy - strasznie skomplikowany sposób.
Na obrazku poniżej przykład co się dzieje z kolorami po zastosowaniu niewielkich zmian w tylko kanale a. (krzywa z ustalonym punktem "środkowym" 0,0) Górna część obrazka to "przed" zmianami w kanale a, dolna po niewielkim "s"