Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Jak sie skutecznie pozbyc CA ze zdjecia ??

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deckard Zobacz posta
    Ja przytoczę przypadek kiedy mamy tylko jpga i mój sposób na eliminacje artefaktów. Robimy tak:
    -zamiana na tryb LAB
    -otwieramy modyfikacje na krzywych (Ctrl+M)....

Poniżej przykłady dla dwóch aberracji:

Hmmmmm... Muszę powiedzieć, że ten sposób nie wydaje mi się najlepszy. Szczerze mówiąc mi sie nie podoba.

Takie zmiany krzywych a i b powodują przesunięcia barwne. Można dzięki nim usunąć np. magenta z obrazu co może stwarzać wrażenie, że usunięta została aberracja. Niestety takie zmiany - pomimo ustalenia punktu 0, 0 - powodują mniejsze lub większe zmiany pozostałych kolorków. Aberracja pozornie znika ale pojawiają się inne, mało ciekawe efekty.

Aberracja chromatyczna to złe zogniskowanie fal świetlnych o różnych długościach czyli o różnych barwach. http://www.dpreview.com/learn/?/key=...tic+aberration W centrum obiektywu aberracji nie ma i rośnie ona wraz z oddaleniem się od środka. To jednocześnie wyjaśnienie jak trzeba ją poprawiać. Poprawki - czyli przesunięcia składowych RGB tak aby były zogniskowane w jednym punkcie - powinny odbywać się po promieniu od środka obiektywu i rosnąć wraz z kątem odchylenia od osi obiektywu. Tak właśnie wykonuje to aplet a Camera RAW i tak samo Filtr PS (Filter->Distort->Lens Correction). Bardziej naturalna wydaje mi się korekta w przestrzeni RGB bo to przecież fale o różnych długościach. No to i poprawki łatwiej wyliczyć.

Pytanie czy można podobny efekt osiągnąć w przestrzeni Lab? Podobny efekt tak. Taki sam nie. Podobny efekt można by osiągnąć stosując maskę i usuwając np. magenta tylko po krawędziach. Tylko, ze to sporo pracy - strasznie skomplikowany sposób.

Na obrazku poniżej przykład co się dzieje z kolorami po zastosowaniu niewielkich zmian w tylko kanale a. (krzywa z ustalonym punktem "środkowym" 0,0) Górna część obrazka to "przed" zmianami w kanale a, dolna po niewielkim "s"

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sposoby sa różne... :-) Często stosuję agresywne odszumianie na kanale koloru w PS a następnie cofam operację i pędzlem historii maluję po aberracjach. Efekt jak dla mnie znakomity.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    ....Takie zmiany krzywych a i b powodują przesunięcia barwne....
    Masz rację, przesunięcia barwne są dlatego mój sposób nie należy do dokładnych (przy zdjęciach do druku na pewno bym go nie stosował). Jednak nadaje się do szybkiej korekty, jeśli nie dysponujemy rawem i posiadamy starszą wersję PS bez filtru distort > lens correnction. Chętnie zapoznam się z innym pomysłem na likwidację CA przy wspomnianej konfiguracji

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deckard Zobacz posta
    ..... Chętnie zapoznam się z innym pomysłem na likwidację CA przy wspomnianej konfiguracji
    Jeśli już baaaaardzo musisz usuwać aberracje z jpga BEZ przeznaczonego do tego filtra to ja zrobiłbym to tak (bez przechodzenia na Lab):

1. Kopia warstwy podstawowej.
    2. Z aktywną nową warstwą kliknij na Channels i kilknij np. na kanał niebieski jeśli aberracja jest niebieskawa
    3. Utwórz nowy kanał alfa przeciągając niebieski kanał na ikonke u dołu
    4. W nowo utworzonym kanale alfa zrób Filter->Stylize->Find Edges
    5. Ctrl+L i suwakami skrajnymi (biel i czern) zawęź maskę do obszaru aberracji
    6. Ctrl+I żeby odwrócić zaznaczenie.
    7. Można delikatnie rozmyć brzegi maski Filter->Blur->Gausian Blur z promieniem ok 0.7-0.8
    8. znowu Ctrl+L i jeszcze raz zawęzić maskę - powinna być bardzo "wąska"
    9. Dodać warstwę dopasowania Hue/Saturation
    10. Na Warstwie dopasowania Hue/Saturation wybrać kanał np. Blue (byle nie master) i dopasować sobie suwakami u dołu zakres barw na który chcemy miec wpływ
    11. Przesunąć Hue na max w prawo lub lewo żeby ocenic zakres zmian
    12. Wrócić hue na zero i zjechać saturation do zniknięcia przebarwienia

i tyle - to jest bardzo lokalne mieszanie z kolorami. Punkty od 1 do 9 można sobie uprościć pisząc odpowiednią akcję.

EDIT: To się dużo szybciej robi niz o tym pisze. Akcja w sumie bardzo podobna do tej którą opisywałem w Tips&Tricks w wątku o ostrzeniu

Poniżej przykład. Trochę bylejaki ale akurat nic nie mam pod ręką - musiałem "na siłę" zrobić zdjęcie z paskudną aberracją
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 27-03-2007 o 16:28

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Dzięki Janusz za ten przepis. Sprawdza się. Ta technika selekcji za pomocą Find edges to dobry pomysł.

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

sposob janusza rozwala.
    jak ktos fotografuje tablice testowe to chyba zawsze sie sprawdza.
    janusz nie sadzisz ze duzo lepszym i szybszym sposobem na niewidoczna abberacje jest uzycie w aparacie najnizszej rozdzielczosci i nasilniejszej kompresji jpg?

wtedy juz nic nie widac. a ze jotpeg i do tego maly, cuz.
    ...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów