Też mam czasami problem z widzeniem przez ten lcd, ale przecież to nie ta klasa cenowa, żeby mieć wszystko komfortowe![]()
Też mam czasami problem z widzeniem przez ten lcd, ale przecież to nie ta klasa cenowa, żeby mieć wszystko komfortowe![]()
Ale kto mówi, że wszystko? Nie wymagam jakiś cudów właściwych dla wyższej klasy aparatów, a jedynie tego bym dobrze widział to co fotografuje i jakie są warunki ekspozycji. Chcę zwyczajnej funkcjonalności urządzenia niezbędnej do wygodnej pracy. A da się to zrobić z pewnością bez większych nakładów finansowych. Bo regulacja jasności i kontrastu wyświetlacza oraz dodanie tła do elementów ekspozycji to chyba nie jakiś wyczyn skoro znajduje go w prostych aparatach fuji lub panasonica? Nie mówię tu, że te rozwiązania całkowicie rozwiązują problem ekranów LCD, ale przynajmniej trochę pomagają.
Albo jasny wygodny wizjer? Canon montował taki w modelu prima zoom 85, który kupiłem parę lat temu za około 500zł. Czyżby technologia przez ten czas uczyniła krok do tyłu?
Moje osobiste odczucie jest takie: skoro klienci nie wymagają to można ich lekceważyć.
Szkoda, że takie podejście wykazuje firma Canon, do której nabrałem niegdyś dużego zaufania używając tradycyjnych lustrzanek serii EOS oraz czasami prostych kompaktów.
Pozdrawiam
na pocieszenie moge dodać że w PS S3 jest regulacja ale i tak guzik ona daje w starej G5 było duuuuuużo lepiej.
pzdr
zawsze mozna wyszperac cos takiego. http://www.dealtime.com/xPP-digital_..._filter___hood W A530 i A540 na sloncu tez malo co widac, powiem wiecej w 350D tez nie jest za ciekawie jak Ci slonce daje po monitorze
Witam
Właśnie: "dużo lepiej", czyli jednak Canon zaczyna olewać jakość swych produktów.
Ale 350D o ile Canon czegoś nie spaprał, ma podstawowe informacje w wizjerze. Jak pamiętam ze swojego dawnego EOS 50, mogłem tam odczytać czas, przysłonę, czy ustawił ostrość, gotowość lampy i coś tam jeszcze.
A w kompaktach w wizjerze nie ma nic, a ekran mało czytelny lub wcale.
Dlatego uważam, że coś powinno się z tym zrobić, bo inaczej wszelkie zaawansowane ustawienia stają się mało potrzebnym gadżetem.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez felis ; 17-04-2007 o 17:06
W PS S3 jest o tyle dobrze że ma on wizjer elektroniczny EVF na którym są wszystkie parametry ekspozycji analogicznie jak na LCD i w sumie na dworze tylko ten jest sens używać w słoneczny dzień. Oczywiście do lustra to on się nie umywa .A tak naprawdę zdjęcie można sprawdzić dopiero w domu na kompie.
pzdr
Wyświetlacza 350D nie ma co porównywać, jest gorszy niż w kompaktach (bo mniej potrzebny). Na słońcu nie widać zupełnie nic![]()
Felis, zauwazylem, ze na kilku forach narzekasz na jakosc LCD w A710. Nieslusznie. Wlasnie w A710, oczywiscie w porownaniu z innymi kompaktami, jest on stosunkowo jasny, choc rozdzielczosc ma niezbyt wysoka. Jego jasnosc zmienia sie w zaleznosci od warunkow swietlnych i wzrasta, gdy jest ciemno. Niektore kompakty, np. ogladany przeze mnie ostatnio Nikon S10, maja co prawda regulowana jasnosc LCD, coz z tego jednak, gdy przy ustawieniu max. jasnosc wygladaja nie jasniej niz te z A710. Po prostu LCD jest bardzo ograniczonym rozwiazaniem. Chwala Canonowi za to, ze w wiekszosci kompaktow montuje, marne bo marne, optyczne wizjery, nawet w swoich malutkich IXUS-ach (z wyjatkiem 3-calowych LCD). One maja swoje powazne wady, sa niezbyt wygodne, pokrywaja tylko 80% prawdziwego pola widzenia, ale sa i mozna sie nimi ratowac.
Przyznam sie Ci, ze i mnie w kompaktach brakuje skuteczniejszego rozwiazania. W zupelnosci zadowolilbym sie elektronicznym wizjerem, ale wtedy rosnie wielkosc i ciezar aparatu i przestaje on byc porecznym kompaktem. A moze sie myle, moze juz istnieja, lub wkrotce sie pojawia, malutkie aparaty z wizjerem elektronicznym?
Ostatnio edytowane przez o_andrzej ; 18-05-2007 o 17:51 Powód: Automerged Doublepost