Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: wyświetlacz A710 IS ustawienia jasności

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie wyświetlacz A710 IS ustawienia jasności

Witam
    Od wczoraj mam Canona A710 IS. Dzisiaj poszedłem zrobić trochę zdjęć testowych w terenie i okazało się, że na wyświetlaczu LCD wszystko jest bardzo słabo widoczne. A gdy ma się słońce od tyłu to trzeba się nieźle wpatrywać by w ogóle zobaczyć cokolwiek Parametry ekspozycji i ustawienia są prawie niedostrzegalne, a w przypadku szczegółowych obiektów czasem nawet trudno kadrować.
    Niestety nigdzie w menu nie mogą znaleźć regulacji jasności (kontrastu) wyświetlacza. Może ktoś jest w stanie wskazać gdzie się ten parametr ustawia.
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna Awatar pionaj

Domyślnie

może w tej instrukcji bedzie podpowiedż?
    http://www.fotobasia.pl/instrukcje/d...non%20A700.pdf
    Canon A640

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam
    Dziękuję za odpowiedź.
    Instrukcję czytałem bo mam oryginał, ale nie mogłem nic tam znaleźć na temat regulacji wyświetlacza.
    Podejrzewam, że nie ma takiej opcji, ale na wszelki wypadek pytam, bo nieraz ktoś zna jakieś dodatkowe rozwiązania.
    Pytałem też na innych forach i tam odpowiadają, że większość LCD tak ma.
    Większość ale nie wszystkie, bo ktoś od Canona A640 odpisał, że ma metalizowaną powłokę i nawet w słońcu dobrze widać.
    Wniosek z tego, że A710 to bubel, który mimo kilku zalet nie jest godny polecenia.
    Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś sugestię to proszę o napisanie.
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna Awatar silver76
    Miasto
    dolny śląsk

Domyślnie

A710 IS nie ma regulacji jasności wyświetlacza.
    felis, dlaczego mowisz ze to bubel, tylko przez te jedną wadę? W sumie nie jest dziwne. ze w mocnym slońcu nie widac na ekranie za bardzo Wtedy mozesz skorzystac z wizjera, jeśli chodzi o kadrowanie, zobaczysz tam to samo co na ekranie. A wg mnie to lepiej ze nie ma regulacji wyswietlacza, bo jak np. rozjasnisz to nie wiesz czy taki jasny masz tylko obraz na wyswietlaczu, czy zdjecie tez takie jasne wyjdzie.
    Mam ten sprzecik i mi sie podoba
    Pozdrawiam.
    silver76

Canon PowerShot A710 IS; BC 700
    + Lumix FZ18

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Parę dni temu kupiłem A710IS żonce na imieniny.
    Nie uważam żeby brak regulacji jasności podświetlenia był aż takim niedociągnięciem. Tak jak pisał silver76: jak słabo widać na ekranie to użyj wizjera

A710 to naprawdę fajny aparat kompaktowy. Bardzo duża funkcjonalność i dobra jakość zdjęć w przystępnej cenie.
    Ostatnio edytowane przez Tomek_S ; 06-04-2007 o 16:30

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam
    Cytat Zamieszczone przez Tomek_S Zobacz posta
    Parę dni temu kupiłem A710IS żonce na imieniny.
    Nie uważam żeby brak regulacji jasności podświetlenia był aż takim niedociągnięciem. Tak jak pisał silver76: jak słabo widać na ekranie to użyj wizjera
    Za złą regulacją jasności ekranu LCD, kryje się jeszcze jedna wada. Na tym ekranie wyświetlają się parametry ekspozycji takie jak czas, przysłona oraz inne ustawienia. Oczywiście tych ustawień nie ma na wizjerze więc trzeba korzystać z LCD. Nie wiem jak inni, ale ja potrzebuję wiedzieć na jakich parametrach fotografuje. Inaczej nie potrzebne by mi były ustawienia inne niż pełen automat, a w A710 jest nawet pełen manual.
    Natomiast gdy fotografowany obiekt jest jasny, a wokół słońce to białych piktogramów oraz innych ustawień nie widać, lub prawie wcale nie widać.

I jeszcze co do wizjera. Miałem kiedyś kompakt Canona na filmy. Miał jasny, duży i wyraźny wizjer, a w tym modelu jest mały i niewygodny.
    To dla mnie też wada.

Nie czepiałbym się tego LCD, gdyby nie fakt, że można go zrobić lepiej. Patrz opinia o A640 i jego metalizowanej powłoce. Ponadto mam też fuji. Jest regulacja jasności, która trochę pomaga, a ustawienia pokazują się na półprzezroczystym tle przez są łatwiej dostrzegalne.

Moja opinia jest taka, jeżeli w innych aparatach da się zrobić coś dobrze, to znaczy, że ten w którym jest inaczej to kiepski produkt.
    A są też inne wady tego aparatu, ale to nie ten wątek.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez felis ; 07-04-2007 o 18:35

martini
    Guest

Domyślnie

masz ci los, wniosek taki że chyba pozostaje tylko dslr.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam
    Cytat Zamieszczone przez martini Zobacz posta
    masz ci los, wniosek taki że chyba pozostaje tylko dslr.
    No bez przesady, zależy do czego ktoś potrzebuje aparatu i jak zasobną ma kieszeń.
    Tego Canona kupiłem, bo potrzebowałem drugiego aparatu o małych gabarytach. Szkoda, że zawiódł mnie takimi szczegółami, które firma mogła zwyczajnie dopracować, zapewne niewiele zwiększając koszt urządzenia.

Na szczęście z posiadanego fuji s9600 jestem o wiele bardziej zadowolony. Pewnie, że to nie to samo co prawdziwa lustrzanka, ale niestety nie stać mnie było na dobre obiektywy do lustra, a jak mam używać tylko kitowego z krótkim zakresem zoom-a i bez makro to wolę już swoją hybrydę.
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna Awatar pionaj

Domyślnie

,, bo ktoś od Canona A640 odpisał, że ma metalizowaną powłokę i nawet w słońcu dobrze widać.,,
    eee tam mam A640 i w słońcu guzik widać :-)
    Canon A640

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pionaj Zobacz posta
    eee tam mam A640 i w słońcu guzik widać :-)
    Ciekawe czy tak samo źle, jak w A710.
    A w A640 jest regulacja jasności? Oraz czy wszelkie ustawienia również wyświetlają się bez żadnego tła i są źle widoczne na tle jasnych obiektów?
    Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów