Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Wylączyl się aparat Eos33v

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Wylączyl się aparat Eos33v

Wczoraj robiąc zdjęcia macro z podniesionym lustrem i na wężku zwalniającym migawkę zauważylem taką oto sytuację.W trakcie robienia zdjęcia w celu nie poruszenia zablkokowalem sobie lustro w górnym polożeniu.Gdy chcialem zwolnić migawkę naciskając drugi raz aparat się jakby wylączyl albo i nie ,wyświetlacz się wylączyl i zacząla przez parę sekund migotać wskaźnik naladowania bateri.( baterie nówki w bater packu). Po następnych paru sekundach slychać bylo klapnięcie lustra i wszystko zaczelo normalnie dzialać i wrócilo do stanu poprzedniego a więc ok.Pytam dlatego żeby się dowiedzieć czy przypadkiem ta sytuacja nie jest objawem czegoś co mnie jeszcze może nieprzyjemnogo spotkać fotografując .
    Czy ktoś spotkal się z taką sytuacją i może mial podobny problem ??
    Pozdrawiam i dzięuję za odpowiedź.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

mam dość podobnie fotografując w studiu z przypiętą kostką do wyzwalania lamp. U mnie pomaga wyłączenie i włączenie aparatu.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

A w jakim aparacie ??
    Też z podniesionym lustrem ? mialem zalożoną lampę 430EX i kabelek do zwalniania migawki .Ale jak lustro opadlo po 30sek. to bylo ok bez wylączania aparatu . Często tak Ci się zdarza tak zawiesza ??
    W jakich sytuacjach : z podnisionym lustrem , lampą czy jak ?
    Zastanawialeś się dlaczego ? Trochę mnie ta sytuacja zmartwila .Ponieważ zawsze pracowal bez zastrzeżeń i klopotów. I tak się zastanawiam czy to przez to podniesione lustro ? Nie wiem jak wyszlo to zdjęcie z tym przypadkiem dopiero zobaczę w poniedzialek będzie ok albo paść.
    Pozdrawiam
    P.S. może jeszcz ktoś mial podobny przypadek .

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

33V.
    nie, bez podniesionego lustra.
    nie zastanawiałem się.
    tzn zwaliłem winę na kostkę --> ale nie rpzejąłem się tym w ogóle.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Coś już napisał Awatar Bajo
    Miasto
    Kętrzyn

Domyślnie

yyyy nie wiem czy dobrze mysle ale w lustrzankach jest elektor magnes tak do podnoszenia lustra..... i on dużo pradu pobiera jak ma sie lusterko podniesione a jak masz gripa i akumulatorki to aparat nie moze ustalic ile mocy tam jest i dlatego tak sie dzieje.... tak mi sie wydaje bo jak probowale czyscic na akumulatorkach cyfrówke to niewyszlo
    Canon 400D + kit + canon 38-76 4.5/5.6 + Tamron 80-210 4.5/5.6 + 430Ex

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bajo Zobacz posta
    yyyy nie wiem czy dobrze mysle ale w lustrzankach jest elektor magnes tak do podnoszenia lustra..... i on dużo pradu pobiera jak ma sie lusterko podniesione a jak masz gripa i akumulatorki to aparat nie moze ustalic ile mocy tam jest i dlatego tak sie dzieje.... tak mi sie wydaje bo jak probowale czyscic na akumulatorkach cyfrówke to niewyszlo
    A do tego jeszcze lampa na aparacie to może być to .Moze to taka bolączka tego typu .

Coś już napisał Awatar steku
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Z instrukcji:
    The <battery low> icon blinks on the LCD panel.
    (...)
    A misoperation has occurred.
    sPress the shutter button halfway. (p.21) / Remove the batteries and
    reload it. (p.18) If the blinking <battery low> icon does not turn off, consult
    your nearest Canon dealer.

Zdarzało mi się to samo, bez lampy, bez blokowania lustra w EOS-30 z 28-135 IS. Jak będzie się zdarzać częściej udam się do serwisu.
    Piotr

Uprawnienia umieszczania postów