Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Histogram - wątpliwości i pytania..

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie Histogram - wątpliwości i pytania..

Witam Wszystkich.

Chciałbym sie Was spytać jak prawidłowo zinterpretować histogram.

Otóż. Będę robił zdjęcia na basenie, oszklonym. Sam basen nie koniecznie musi być mocno oświetlony,za dnia może wpadać tylko światło słoneczne. Żeby uchwycić atmosferę wnętrza nie będę włączał lampy.
    Nie chcę doświetlać 1-wszych planów.

I stąd moje pytanie. Zakładając, że nie jest to jasne wnętrze jak prawidłowo naświetlić (może macie jakieś propozycje ustawienia parametrów), żeby zdjęcie wyszło poprawnie, albo jak kierować się w tym przypadku histogramem.

Od razu mówię, że w RAW-y się nie bawię (choć wielu z Was stwierdzi że warto )

Pozdrawiam.
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

A co to za filozofia ?

Pomiar matrycowy, preselekcja przysłony, przysłona f/5.6-8 (z Twojej stopki wnioskuję, że kitem będziesz to fotografował), statyw albo wysokie ISO.

Jak histogram zjedzie Ci za bardzo na prawo, to znaczy, że przepalenia będą - trza skorygować ekspozycje na "-" i powtórzyć.
    Z kolei, jeśli ucieka na lewo, to cienie wyjdą niedoświetlone - trza na "+" skorygować i też powtórzyć.
    Najlepiej jest, jeśli histogram nie dotyka ani lewej, ani prawej strony - znaczy, że matryca zapisała co trzeba, a resztę (czyli finalny wygląd zdjęcia) w postprodukcji się zrobi wedle gustu i uznania.

Schody się zaczynają, kiedy histogram ucieka na prawo i lewo, znaczy to, że kontrast fotografowanej sceny przekracza mozliwości rejestracji naszego aparatu i trzeba pójść na jakiś kompromis, albo przygotować się na HDR (albo wyciągnąć z szafy analoga ).

To, tak w dużym uproszczeniu.

Zdania "... w RAW-y się nie bawię..." kompletnie nie rozumiem.
    Co RAW ma wspólnego z zabawą
    RAW pozwala Ci tylko wyciągnąć ze zdjęcia to, co w JPEG-u już spier... poza zakres. No i jeszcze WB i ekspozycję w pewnym ograniczonym zakresie zmienić bezstratnie .
    Ale co to ma wspólnego z zabawą

Domyślnie

Pirx.

Prosto...ale kurna chłopie jestem pod wrażeniem

Mądre to co napisałeś...(chyba)Pozdrawiam i czekam na więcej postów

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał

Domyślnie

pozostaje jedno pytanie... nie napisałeś co konkretnie chcesz fotografować...

jeśli sam basen, to nie ma problemu, statyw i możesz dowolnie manipulować czasem/przysłoną...
    ale jeśli ludzi, i będzie mało światła, to przy dłuższych czasach wyjdą rozmazane postacie i bez dodatkowego światła raczej się nie obejdzie
    moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4L, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
    Raynox DCR-250 (makro)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    (....)
    Jak histogram zjedzie Ci za bardzo na prawo, to znaczy, że przepalenia będą - trza skorygować ekspozycje na "-" i powtórzyć.
    Z kolei, jeśli ucieka na lewo, to cienie wyjdą niedoświetlone - trza na "+" skorygować i też powtórzyć.
    Najlepiej jest, jeśli histogram nie dotyka ani lewej, ani prawej strony - znaczy, że matryca zapisała co trzeba, a resztę (czyli finalny wygląd zdjęcia) w postprodukcji się zrobi wedle gustu i uznania.

Schody się zaczynają, kiedy histogram ucieka na prawo i lewo, znaczy to, że kontrast fotografowanej sceny przekracza mozliwości rejestracji naszego aparatu i trzeba pójść na jakiś kompromis, albo przygotować się na HDR (albo wyciągnąć z szafy analoga ). (....)
    Nie wiem jak inni ale ja bym to gdzieś podkleił. Może jakiś FAQ.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Z dokładnością do tego, co jest w drugim linku Janusza. Taką pewność, że wszystko jest zapisane mamy dopiero z histogramu RGB.

W szczególności na basenie to może być widoczne, gdyż może dominować kolor niebieski i można przeoczyć przepalenie tego kanału. Dlatego lepiej zostawiać trochę miejsca z prawej strony dla bezpieczeństwa.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Janusz Body.

Pierwszy Link jest bardzo pomocny.

Dzięki!

Bywalec Awatar tomygun

Domyślnie

To ja może też o histogramie, tylko trochę inaczej. Dlaczego w ACDSee Pro 8, po zgraniu zdjęć za pomocą EOS Utility, nie widać histogramu, ale tylko w zdjęciach które były obracane automatycznie przez EOS Utility, w tych które nie były modyfikowane histogram jest pokazywany.
    GALERIA CB <========> GALERIA digart.pl
    Canon EOS 5D + 24-105 f/4 L IS + 70-200 f4 L + 35 f/1.4 L + 580 EX + Jupiter 9 MC 85 f/2 + Sonnar 135 f/3,5MC - GENERALNIE CAŁA MASA SPRZĘTU, I TOTALNY BRAK UMIEJĘTNOŚCI

Uprawnienia umieszczania postów